beats by dre cheap

MOŽEMO DOBITI STATUS KANDIDATA, ALI TREBA ISPUNITI SVE ZAHTJEVE

Možemo dobiti status kandidata, ali treba ispuniti sve zahtjeve

Možemo dobiti status kandidata, ali treba ispuniti sve zahtjeve
Stručnjak za evropske integracije Osman Topčagić pozdravio je dvodnevnu posjetu članova Predsjedništva BiH Briselu, tokom koje su sa visokim evropskim dužnosnicima razgovarali o putu naše zemlje ka Evropskoj uniji (EU).

- Mislim da su oni poslali jednu pozitivnu poruku samom činjenicom da su sva trojica bili saglasni da za svoju prvu zajedničku destinaciju upravo odaberu Brisel - kaže Topčagić.

U razgovoru za Vijesti.ba, Topčagić je ishod te posjete ocijenio pozitivnim, jer su Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, barem kada se radi o evropskom putu BiH, govorili jednim glasom.

S druge strane, iz zvaničnog Brisela mogli smo čuti očekivane poruke podrške našoj zemlji, naravno uz zahtjeve da pristupimo ubrzanom formiranju vlasti na svim nivoima, dostavljanju odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika, te da nastavimo s reformskim procesima.

Topčagić napominje kako bi ove zahtjeve naša zemlja trebala ispuniti što je prije moguće.

- Dakle, treba što prije formirati organe vlasti na svim nivoima. Kako smo čuli, odgovori na preostala pitanja iz Upitnika već su usaglašeni, treba da se prevedu, a rečeno je da će u Brisel biti dostavljeni u roku od 20-30 dana - kaže naš sagovornik.

Kako navodi, od mišljenja Evropske komisije, koje možemo očekivati u aprilu, kada i inače ova institucija objavljuje izvještaje o napretku država koje su u procesu pridruživanja, zavisit će dalji tok stvari.

- Inače, Evropska komisija napravit će svoje mišljenje i dati prijedlog koji će onda razmatrati ministri država članica EU. Potom će oni donijeti svoj stav, koji će na kraju ili usvojiti ili odbiti šefovi vlada i država na sastanku koji se tradicionalno svake godine održava u decembru - poručuje Topčagić.

Ističe kako je realno očekivati da Evropska komisija zatraži da nastavimo s reformskim procesom, te da, sagledavajući stanje u BiH, kaže da možda i možemo dobiti status kandidata, ali da treba još neke stvari urediti u oblastima vladavine prava, jačanja administrativnih kapaciteta, slobode medija, socio-ekonomskih reformi...

- Da li ćemo dobiti pozitivno mišljenje od EU, sada je to vrlo teško predvidjeti. Vidimo da se postavljaju različiti uslovi, da se stvari povezuju. BiH je u nekim situacijama znala i da pozitivno iznenadi i da neka rješenja i saglasnost postigne u vrlo kratkom vremenu. Nisam siguran da je sada baš takva situacija. Ono što je na dnevnom redu, što se postavljaju kao zahtjevi i očekivanja različitih aktera koji učestvuju u procesu formiranja vlasti, ipak će tražiti više vremena za usaglašavanje i iznalaženje izlaza iz svega toga - zaključuje Topčagić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
02/02/2019 05:12