beats by dre cheap

ODNOSI BiH, SRBIJE I HRVATSKE: OD EU I NATO-A DO RUSIJE I "NEORADIKALA" ALEKSANDRA VUČIĆA

Odnosi BiH, Srbije i Hrvatske: Od EU i NATO-a do Rusije i "neoradikala" Vučića

Odnosi BiH, Srbije i Hrvatske: Od EU i NATO-a do Rusije i
Bojim se da će predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik minirati svako približavanje BiH NATO savezu, kaže u razgovoru za Vijesti.ba zagrebački politički analitičar Davor Gjenero.

- Očito je da unutar EU nisu snažne one političke opcije kojima je jasno da Unija ima obveze prema BiH, koje proizlaze iz stradanja ove države u ratu, zbog kojih bi BiH morala imati poseban status u pristupanju EU - smatra Gjenero.

Ističe kako strahuje da će nakon izbora novog saziva Europskog parlamenta te snage biti još slabije.

- U Uniji se Balkanom nitko neće ozbiljno baviti u izbornoj godini, u kojoj će se u prvom dijelu pripremati izbori za Europski parlament, a u drugom kombinirati sastav buduće Europske komisije, možda u najnepovoljnijim političkim uvjetima od osnivanja Unije - potcrtava Gjenero.

Ističe kako će glavni izazov za susjedstvo u 2019. godini ostati negativan utjecaj Rusije na države balkanskog prostora.

- U najtežem položaju, zbog uplitanja Putinova autoritarnog režima, sigurno je BiH, kojoj to uplitanje osporava održivost - upozorava Gjenero.

Hrvatska je, nastavlja naš sagovornik, u bitno boljem položaju od drugih susjeda kad je u pitanju štetna uloga Rusije, jer je članica EU i NATO saveza i barem je do neke mjere zaštitila svoj sustav pred ruskim utjecajem.

- U prethodne dvije godine se suočila s neugodnom krizom destabilizacije najvećega koncerna u zemlji, Agrokora, posredstvom ruskih banaka, ali zbog pravila koja je u rješavanju krize Hrvatska postavila, Rusi sada traže način kako se povući iz suvlasništva u ovom koncernu - govori Gjenero.

Prema njegovim riječima, Srbija polako odustaje od pristupanja Europskoj uniji i sve se više oslanja na Putinovu Rusiju i okreće Euroaziji.

- Za Balkan je ključno kako će se Makedonija u idućoj godini othrvati ruskom utjecaju i hoće li doista postati članicom NATO-a i započeti pristupni proces s EU. Crna Gora je uspjela preživjeti pokušaj državnog udara, što su ga režirali u Rusiji i pod kišobranom NATO-a polako se konsolidira, a BiH ne uspijeva napraviti prve korake prema pristupanju euroatlantskim strukturama i započinjanju europske integracije - mišljenja je Gjenero.

Odnosi Hrvatske i Srbije u ovoj godini, smatra, ostat će zaleđeni, dok god u Beogradu bude stolovao proruski autoritarni režim "neoradikala" Aleksandra Vučića.

- Zagreb izbjegava rasprave s Beogradom, pušta drugim državama unutar EU da glasno govore o neuspjesima Srbije u pristupanju Europskoj uniji, nikad nije blokirao niti jedno od pristupnih poglavlja, a kamo li da bi zaustavljao pregovore, ali su se policy planeri u Zagrebu prestali nadati tome da bi pristupanje Srbije EU moglo dovesti do toga da Srbija prihvati europske vrijednosti, pa da to dovede i do lakšeg rješavanja međusobnih problema - konstatuje naš sagovornik.

Tvrdi kako ne postoje racionalni razlozi za zaoštravanje odnosa Zagreba i Sarajeva, te bi s malo političke volje i mudrosti većinu međusobnih problema bilo moguće riješiti u kratkom roku.

- Beograd, osokoljen potporom Rusije, u sve većoj mjeri uz pomoć Dodika i Republike Srpske pritišće BiH i djeluje u smjeru njena rastakanja, a taj će se pritisak u narednoj godini samo zaoštriti - zaključuje Gjenero u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)















Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
03/01/2019 16:51