beats by dre cheap

ŽELJKO KOMŠIĆ PREDSTAVIO "PREDSJEDNIČKU VIZIJU NAPRETKA"

KOMŠIĆ PREDSTAVIO "PREDSJEDNIČKU VIZIJU NAPRETKA": Pet vrijednosti oko kojih se moramo dogovoriti!

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je da postoji pet vrijednosti oko kojih neće biti pregovora, te o kojima je svoju 'mapu puta' ponudio i u dokumentu 'Predsjednička vizija napretka'. Riječ je o suočavanju s prošloću, borbi protiv segregacije, zagovaranju jednake vrijednosti glasa svakog građanina, posvećenost ekonomskom razvoju zemlje i bezuslovnoj opredijeljenosti ka NATO integracijama.


KOMŠIĆ PREDSTAVIO 'PREDSJEDNIČKU VIZIJU NAPRETKA': Pet vrijednosti oko kojih se moramo dogovoriti!


.........................
"Prva vrijednost je prestanak negiranja ratnih zločina, te konačno ograđivanje društva i države od pojedinaca odgovornih za ratne zločine. Temelj ove vrijednosti kroz rad Predsjedništva je uvođenje jedinstvenog Kalendara sjećanja na civilne žrtve rata u Bosni i Hercegovini, skupa datuma koje će obilježavati sva tri člana Predsjedništva", kazao je Komšić.
 
"Druga vrijednost je borba protiv diskriminacije naše djece u obrazovanju. 'Dvije škole pod jednim krovom', negiranje naziva jezika te najvažnije - različiti i ekskluzivni nacionalni nastavni planovi i programi pripadaju vrijednostima prošlosti. Mehanizam borbe na ovom polju će biti Fond otvorenih škola koji će finansirati zajedničke aktivnosti i postepeno djelovanje ka integraciji ovih škola"; dodaje Komšić.
 
"Treća vrijednost je borba za jednaku vrijednost glasa. Na tom putu moramo insistirati na mehanizmima koji će onemogućiti blokade. Tu ćemo tražiti od Evropske unije da u potpunosti odbaci koncept 'konstitutivnosti naroda', te traži kao uslov integracije BiH - uvođenje principa građanskog predstavljanja na svim razinama. EU je već na tragu ovoga u svojim zahtjevima za pojašnjenja koja se tiču EU Upitnika", napominje Komšić.
 
"Četvrta vrijednost je borba za ekonomski razvoj naše zemlje. Ona uključuje iskorištavanje punog potencijala naše dijaspore kroz formiranje Investicionog fonda bh. dijaspore i Ureda za dijasporu. Također, želimo sa privatnim kompanijama i lokalnim zajednicama pripremiti platformu 'Vaša nova poslovna prilika - Investiraj u BiH' gdje ćemo u svijetu zagovarati podršku za 10 velikih projekata u lokalnim zajednicama. Također, želimo promovisati našu zemlju kao najbolju destinaciju za prenos proizvodnje i usluga", zaključuje Komšić.
 
"Peta vrijednost je osiguranje trajnog mira, sigurnosti i stabilnosti kroz zaokruženje procesa NATO integracija. Prioritet je riješiti status vojne imovine jer je to uslov za NATO i moramo stvoriti okolnosti da dobijemo pozivnicu do 2020. godine. A onda je na različitim politikama u BiH da se očituju po tome. Mi znamo gdje mi idemo", poručuje na kraju Komšić.

///////////////////////////////

ZATOČENIK HELIODROMA I DRETELJA POZVAO LOGORAŠE TZV. HERCEG-BOSNE: Glasajte za Željka Komšića

Na skupu Demokratske fronte i Prve mostarske partije u prepunom Domu Armije u Mostaru održanom u utorak autor knjige “Dretelj na vratima džehenema“ i zatočenik logora Dretelj i Heliodrom Ramiz Tiro dao je javnu podršku Željku Komšiću i pozvao sve logoraše koji su prožli kroz kazamate tzv. Herceg Bosne da svoj glas daju upravo Komšiću.


ZATOČENIK HELIODROMA I DRETELJA POZVAO LOGORAŠE TZV. HERCEG-BOSNE: Glasajte za Željka Komšića

...........................
Nakon što je Komšiću uručio knjigu “Dretelj na vratima džehenema“, Tiro se obratio prisutnim građanima, riječima: 

 
- Ovom prilikom htio bih da pozovem sve logoraše takozvane Herceg Bosne, od Prozora, Mostara, Čapljine, Stoca, Ljubuškog, bilo nas je preko 25 hiljada, da glasaju za oslobodioce, da glasaju za Zlatnog ljiljana, da glasaju za Željka Komšića. BiH pobjeđuje, poručio je Tiro popraćen velikim aplauzom i ovacijama. 
 
Ramiz Tiro inače je diplomirani inžinjer saobraćaja i predratni sudski vještak, koji je proveo je 262 dana u logorima Dretelj i Heliodrom gdje je od strane HVO-a sa hiljadama drugih logoraša pretrpio svakodnevna batinanja i sve druge metode torture te svjedočio brojnim ubistvima.  
 
U logore Dretelj i Heliodrom odveli su ga krajem juna 1993. godine pripadnici HVO-a iz njegovog stana u Mostaru u akciji etničkog čišćenja.

tiro

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
04/10/2018 15:48