beats by dre cheap

ANALIZA OSCE-A: U BOSNI I HERCEGOVINI VIŠE OD 5.000 OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

ANALIZA OSCE-a: U Bosni i Hercegovini više od 5.000 osumnjičenih za ratne zločine

„Vlasti Bosne i Hercegovine morale bi pojačati napore kako bi u dogledno vrijeme bili procesuirani svi slučajevi ratnih zločina počinjeni u toj zemlji u razdoblju od 1992. do 1995. jer mjere koje su do sada poduzete nisu dostatne, a hiljade osumnjičenika i dalje su na slobodi“, temeljni je zaljučak analize koju je provela misija OSCE-a u BiH, čiji su nalazi objavljeni danas u Sarajevu.


ANALIZA OSCE-a: U Bosni i Hercegovini više od 5.000 osumnjičenih za ratne zločine

........................

Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina u BiH usvojena je 2008. sa smjernicama i rokovima, uključujući delegiranje slučajeva temeljem njihove složenosti državnom, odnosno tužiteljstvima na nižim razinama vlasti radi bržeg procesuiranja.

 

Prema podacima kojima raspolažu u misiji OSCE-a najmanje je 5.300 osumnjičenika za ratne zločine u BiH.

 

Strategija iz 2008. predviđala je da svi sudski postupci budu okončani do 2023., a da do kraja 2015. bude dovršen rad na najsloženijim predmetima, no to se nije dogodilo.

 

Voditelj misije OSCE-a Bruce Berton kazao je kako bi, uz pojačane napore i ako se usvoji revidirana strategija procesuiranja ratnih zločina, što je zadaća Vijeća ministara, još uvijek bilo moguće dostići krajnji rok.

 

Do kraja 2017. procesuirana su 473 predmeta ratnih zločina, uključujući tu većinu slučajeva označenih kategorijom "A", što znači da je riječ o najkompliciranijim predmetima koji se odnose na najteže ratne zločine, poput genocida i zločina protiv čovječnosti.

 

Ranije je procijenjeno kako ima oko 800 osoba koje su počinile ovakva krivična djela, a zaključno s polovinom 2018. pokrenuti su postupci protiv 560 takvih osumnjičenika.

 

Analiza koju je provela misija OSCE-a pokazala je ipak kako se u protekle dvije godine smanjuje postotak osuđujućih presuda u predmetima koje procesuira Sud BiH.

 

U 2017. tako su izrečene osuđujuće presude u tek 54 posto slučajeva dok je, primjerice, u 2014. ta stopa bila čak 89 posto.

 

Kod sudova na entitetskim razinama stanje je nešto drugačije pa je tako u Federaciji BiH stopa osuđujućih presuda prošle godine bila 76 posto, a 2014. čak 92 posto, dok je u Republici Srpskoj prošle godine izrečeno 68 posto osuđujućih presuda, dok ih je 2014. godine bilo tek 43 posto.

 

Stručnjaci OSCE-a podsjetili su kako su još 2016. date preporuke za poboljšanje rada tužiteljstava, posebno onog na državnoj razini, te drže kako su već vidljivi učinci, odnosno kako su optužnice sada kvalitetnije nego ranije.

 

(SB/Tportal/Hina) 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
27/09/2018 16:19