beats by dre cheap

SAD I NJEMAČKA PRELOMILI : BiH ĆE DOBITI MAP NAKON IZBORA

SAD i Njemačka prelomili : BiH će dobiti MAP nakon izboraAkcioni plan za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine u Sjevernoatlanskom savezu (NATO) bit će odobren Bosni i Hercegovini nedugo nakon općih izbora koji će biti održani 7. oktobra, najvjerovatnije do kraja godine, saznaje Nezavisni istraživački centar NICK.

BiH je već uvjetno odobren MAP, koji je posljednji korak prije poziva u punopravno članastvo, ali je zbog pitanja uknjižavanja perspektivne vojne imovine na ime države, aktivacija procesa odgođena više puta.

No, kako saznaje NICK, Sjedinjene Američke Države i Njemačka su prelomile i smatraju kako je vrijeme da BiH ostvari napredak ka članstvu. Odluka je bila spremna i za posljednji samit Alijanse, ali nije donesena zbog mogućnosti da utječe na ishod općih izbora. Njemačka kancelarka Angela Merkel podržava odobravanje MAP-a, a nova američka administracija nakon početne suzdržanosti odlučila je podržati vrlo važan korak za BiH.

Američki senator Roger Wicker je protekle sedmice u vrlo opširnom obraćanju u Kongresu SAD javno pozvao administraciju SAD da odobri Akcioni plan za članstvo.

BiH možda još nije spremna za članstvo u NATO, ali MAP treba aktivirati bez odlaganja – rekao je Wicker. Uz ranije snažno lobiranje Turske, BiH sada na svojoj strani ima većinu najvažnijih članica Alijanse, te se pozitivna odluka može očekivati do kraja ove godine.

Postoje i mišljenja da bi ova odluka trebala pričekati formiranje novih vlasti, kako bi eventualno, i putem nje vršio pritisak na buduće aktere da brže uspostave vlast. Međutim, vjerovatnije je da će Alijansa ovom odlukom tražiti da dodatno stabilizira BiH i razbije rastući ruski utjecaj u regiji.

(Kliker.info-NICK)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
18/09/2018 05:10