beats by dre cheap

MILAN DUNOVIĆ : ,,LIDIJA BRADARA JE SAMO IZVRŠILAC, DRAGAN ČOVIĆ JE NALOGODAVAC"

MILAN DUNOVIĆ O KOLEGAMA: „Bradara je samo izvršilac, Čović je nalogodavac“

Potpredsjednik Federacije BiH održao je konferenciju za novinare, na kojoj je je govorio o svojim budućim koracima prema nadležnim institucijama, a nakon što je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, prema Dunovićevom mišljenju, zloupotrijebila položaj i prekršila Poslovnik, te Ustav FBiH

..........................
MILAN DUNOVIĆ O KOLEGAMA: 'Bradara je samo izvršilac, Čović je nalogodavac'
...........................

„Došlo je do zloupotrebe Doma naroda. Lidija Bradara je samo izvršilac u ovom slučaju, a nalogodavac je HDZ i njegov predsjednik Čović u saradnji sa SNSD, a delegat Drago Puzigaća je samo pijun u ovoj igri. Pokušava se pokrenuti vitalalni nacionalni interes na nešto što nije nacionalni interes. On se može pokrenuti na zakone, a smjena Puzigaće je odluka, a ne zakon“, kazao je Dunović.

 

On je dodao kako je Dom naroda potpuno zloupotrijebljen jer nije bilo potrebe za pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

 

Milan Dunović je najavio da će se vrlo brzo obratiti Ustavnom sudu FBiH kako bi zatražio ocjenu ustavnosti poteza Lidije Bradare, jer, kako je rekao, kao potpredsjednik Federacije ima pravo na to.

 

Dunović je zatražio i tumačenje Visokog predstavnika u ovom slučaju, jer se, smatra Dunović, ne može ponašati kao da ga se ne tiče ovakva situacija, jer bi se ukoliko se ovakva praksa nastavi mogla nakon oktobarskih izbora stvoriti prava ustavna kriza i blokada države.

 

Potpredsjednik FBiH je kazao kako je jutros poslao pismo na adresu Lidije Bradara, te da što prije očekuje njen odgovor.

 

„Od nje tražim da mi dostavi pisani dokument o onome što je usmeno izdala, odnosno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa. Ukoliko taj dokument ne postoji, prekršen je poslovnik i zloupotrijebljen je položaj jer se na dnevni red to nije stavilo. Ako dokument postoji, vitalni nacionalni interes je pokrenut protivustavno za nešto što ustav prepoznaje kao ostala pitanja. 

 

Ukoliko ne bude odgovora od Lidije Bradare, to vrlo jednostavno znači da nije ni ugrožen vitalni nacionalni interes“, kazao je Dunović koji je istakao kako će odgovor Lidije Bradare čekati do četvrtka.

 

Na posljednjoj sjednici Doma naroda kod predlaganja smjene Drage Puzigaće (SNSD) s funkcije potpredsjedavajućeg Doma, Bradara je pokrenula pitanje vitalnog nacionalnog interesa, što je, prema mišljenju opozicije bilo kršenje poslovnika, kao i Ustava FBiH, "jer se ova procedura pokreće kod zakona a ne kod odluka o imenovanjima ili o smjenama."

 

Stranke koje su pokrenule izglasavanja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u FBiH, SDA, SBB, SDP i DF, radi riješavanja presude "Božo Ljubić", odlučne su u namjeri da ovo pitanje završe.

 

Puzigaća, čija je smjena pokrenuta, je zajedno sa predsjedavajućom Lidijom Bradarom (HDZ BiH), potpisao akt u kojem je naveo kako smatra da Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH spada u pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

 

Dvostruki veto predsjedavajuće i potpredsjedavajućeg pretpostavlja da kod izglasavanja zakona mora doći do dvotrećinske većine u svakom od klubova, a budući da takve većine u Klubu Hrvata nema, Zakon o izbornim jedinicima se može smatrati oborenim ukoliko bi se pratila ta procedura.

 

(NAP)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
30/07/2018 16:12