beats by dre cheap

MORA SE SPRIJECITI URUSAVANJE USTAVNOG PORETKA BiH U REZIJI SNSD-A I HDZ-A BiH

NIKŠIĆ PROZVAO INZKA: "Mora se spriječiti urušavanje ustavnog poretka BiH u režiji SNSD-a i HDZ-a BiH"

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva nadležne pravosudne institucije države da poduzmu nužne mjere na zaštiti njenog suvereniteta i pravnog poretka, a OHR da profunkcionira u punom Ustavom predviđenom kapacitetu.


...........
NIKŠIĆ PROZVAO INZKA: 'Mora se spriječiti urušavanje ustavnog poretka BiH u režiji SNSD-a i HDZ-a BiH'
.....................
...............

U svjetlu najnovijih, očito koordiniranih postupaka na urušavanju cjelovitosti i suvereniteta naše države, pozivamo OHR da profunkcionira u punom Ustavom predviđenom kapacitetu i da spriječi neustavno djelovanje, a počinitelje sankcionira, ističu iz SDP-a.

 

-Posljednja inicijativa kreiranja zajedničkih nastavnih planova i programa Srbije i Republike Srpske samo je jedan u nizu sličnih neustavnih činova poduzetih u posljednje vrijeme. Najava Dragana Čovića o otvaranju tzv. predstavništva kantona sa hrvatskom većinom u Briselu je očito bila najava posljednjeg postupka vlasti RS-a i Srbije, sa kojim Čović i HDZ već decenijama njeguju "specijalne veze". Neprovođenje presuda o ukidanju diskriminacije u školstvu, odnosno segregacijske prakse poznate kao "dvije škole pod jednim krovom", također je dio istog protivustavnog pothvata negiranja pravnog poretka Bosne i Hercegovine - saopćili su iz ove partije.

 

Jasno je, dodaju, i da plan Srbije i Republike Srpske o formiranju škole prema srbijanskim mjerilima predstavlja podrivanje suvereniteta BiH, da je to suprotno članu III Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i članu III Ustava Bosne i Hercegovine, te odredbama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

 

-Umjesto da se članovi Predsjedništva BiH i vlasti na svim nivoima bave koordiniranjem aktivnosti odgovaranja na dodatna pitanja EU, Čović i Dodik se sa partnerima u susjedstvu bave podrivanjem ustavnog poretka BiH. Sve dok je tako, naši sugrađani i njihovi bivši glasači će nastaviti sreću da traže u državama EU, što dalje od Čovića, Dodika i sličnih destruktivaca. Ipak, mi u SDP-u, smo uvjereni da su građani širom Bosne i Hercegovine stekli dovoljno iskustva i mudrosti da uvide da posljednji postupci vode u produbljenje opće društvene agonije. Vjerujemo da se, polako ali sigurno, kod građana širom zemlje razvija svijest da je jedina smislena, racionalna i perspektivna politika ona kojom se afirmiše razumijevanje o zajedničkoj pripadnosti građana istoj društvenoj zajednici i državi Bosni i Hercegovini, te težnja ka jačanju institucija njihove države koja štiti građanska prava i interese - naveli su.

 

Naglašavaju da utjeha leži u činjenici da se, u slučaju Dodikovih i Čovićevih postupaka, radi o očitom protivustavnom, a vjerovatno i tek predizbornom djelovanju, koje nema pravno uporište, a samim tim ni perspektivu za realizaciju.

 

-Jasno je da i prije nego što bi eventualne neustavne aktivnosti kao takve ocijenio i Ustavni sud BiH, OHR i drugi nadležni organi mogu i moraju reagovati i spriječiti njihovo pokretanje, koje bi zasigurno izazvalo dodatnu pravnu nesigurnost - zaključuju u saopćenju.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
05/07/2018 20:53