beats by dre cheap

DENIS ZVIZDIC O NEBULOZAMA MILORADA DODIKA

ZVIZDIĆ O DODIKOVIM NEBULOZAMA: "Čovjek je obolio od bosnofobije ali ne zbog Srba u BiH, već zbog..."

Moram Dodika demantovati da Srbi u BiH nemaju dvije države", kazao je Zvizdić


.............
ZVIZDIĆ O DODIKOVIM NEBULOZAMA: 'Čovjek je obolio od bosnofobije ali ne zbog Srba u BiH, već zbog...' - 1
......
.......
................

Za Milorada Dodika sam već rekao da je obolio od bosnofobije, radi svoje pozicije, ne radi Srba u BiH, kazao je za N1 predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

 

"Naravno da ne dolaze špijuni. Stalno ponavljanje izjava Dodika o stalnim opasnostima po RS od Bošnjaka, Hrvata, Britanaca i SAD je nebuolozna priča. Pitanje je da li vrijedi na ovakve svakodnevne izjave Dodika - za kojeg sam rekao da je obolio od bosnofobije radi svoje pozicije, ne radi Srba u BiH - odgovarati. Moram Dodika demantovati da Srbi u BiH nemaju dvije države", odgovorio je Zvizdić na pitanje da li u BiH dolaze britanski obavještajci.

 

Za sebe kaže da se nije razočarao kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH i obznanio je da će vjerovatno biti na nekoj od lista SDA za Opšte izbore 2018. Smatra da će SDA ostati vladajuća politička stranka.

 

"Mislim da će SDA ostati vodeća ili najveća stranka. Vjerovatno ću biti na nekoj od lista. Komparativne prednosti SDA su to da je najveća i najdržavotvornija stranka. Šefik Džaferović je od pounuđenih, najkompetentniji kandidat za člana Predsjedništva BiH. SDA je u liderskoj poziciji na osnovu na bazi ključnih prioriteta", uvjeren je.

 

Dotakao se izjave Džaferovića da će do 2026. godine biti zaposleno milion ljudi.

 

"Njegova izjava nije dobro shvaćena. U BiH je sada zaposleno oko 800.000 ljudi. On je rekao da će za osam godina BiH imati milion zaposlenih", rekao je.

 

Osvrnuo se ne ekonomsku situaciju u BiH i masovan odlazak, prije svega mladih iz BiH. Tvrdi da svi parametri pokazuju da je BiH ostvarila ekonomski napredak. Ukazao je na to da je zaposleno na "desetine hiljada ljudi".

 

"O napretku ne govorim ja. O tome govore parametri nezavisnih pojedinaca i međunarodnih institucija. Među prvim zemljama smo Zapadnog Balkana u razvoju. Podaci koje koriste međunarodne finansijske institucije su tačni. Krajem 2017. i početkom 2018. godine je nezaposlenost bila 20,5 posto i sada se smanjila na 19 posto. Naravno da ne možemo govoriti o tačnom broju zaposlenih. Govorimo o više desetina hiljada zaposlenih. Ipak, nisam zadovoljan s ekonomskim parametrima, naročito s brojem uposlenih i odlaskom mladih. Ali odlaskom nije samo pogođena BiH", objasnio je Zvizdić.

 

Osvrnuo se na veliki priliv migranata i izbjeglica u BiH. Naglasio je da su institucije BiH učinile sve napore kako bi se odgovarajuće suočili s ovim problemom. Objasnio je da je pogrešno protumačena izjava Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH o "tome da smo svi pali na ispitu".

 

"On je to rekao na sastanku u Briselu gdje su prisustvovali predstavnici 'Frontexa'. Nije mislio na institucije BiH", rekao je Zvizdić.

 

Smatra da je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, upravu kada kaže da je situacija s migrantima i izbjeglicama teška.

 

"Ali institucije ulažu maksimalne napore. Migranti ne žele ostati u BiH. Žele ići u EU. Moramo se ponašati u skaldu sa međunarodnim standardima. Za nas je važno pitanje sigurnosti, ali i humanog odnosa prema migrantima. Koordiniramo ukupnu situaciju. Migranti koji su pokazivali agresivnost su vraćeni u Sarajevo i bit će pod potpunom kontrolom", naglasio je Zvizdić.

 

Podcrtao je da "BiH neće biti sabirni centar za migrante".

 

"Ako EU odluči biti slijepa ulica za migrante, naravno da BiH neće biti sabirni centar", istakao je.

Komentarisao je odnose BiH sa Hrvatskom po pitanju Pelješkog mosta i bh. imovine u ovoj susjednoj državi.

Ponovio je da "Evropska komisija donijela odluku o sufinansiranju izgradnje mosta bez validnog dokumenta koji pokazuje da je BiH saglasna s gradnjom mosta".

 

"Ne smatram da je Hrvatska postupila korektno. Mislim da su trebali postupiti drugačije. Mi ćemo se boriti svim raspoloživim pravnim sredstvima za prava BiH", kazao je Zvizdić.

Smatra da BiH nije izgubila imovinu u susjednoj Hrvatskoj.

 

"Borit ćemo se pravnim sredstvima za tu imovinu. Neće biti oduzeta. Ne dozvoljavaju to međunarodna pravila, kao ni Sporazum o međunarodnoj koncesiji. Sigurno ćemo naći način da zaštitimo imovinu. Hrvatska jeste susjed i prijatelj u brojnim projektima i aktivnostima. Ali u posljednje vrijeme pokazuje dualno ponašanje. Donosi odluke koji ne idu u prilog BiH niti razvoju komšijskih odnosa. Očekujem mnogo korektnije ponašanje Hrvatske", istakao je.

 

Izrazio je očekivanje da će BiH na vrijeme odgovoriti na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i da će BiH u najskorije vrijeme dobiti kandidatski status.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
28/06/2018 04:47