beats by dre cheap

ŽARKO PAPIĆ: HDZ PROSIPA SILU SPRAM EU, TO JE POLITIČKA EGZEKUCIJA

ŽARKO PAPIĆ UPOZORAVA: HDZ prosipa silu spram EU, to je politička egzekucija

Mislim da je ovaj bojkot nerazumljiva i katastrofalna greška od strane HDZ-a. Prvo, povod, odnosno takozvano preglasavanje u Zastupničkom domu ne postoji, jer se u Zastupničkom domu ne glasa po nacionalnoj osnovi, za što postoji Dom naroda, a sa druge strane predstavnici Evropske unije nemaju nikakve veze sa glasanjem u Zastupničkom domu, kazao je za Vijesti.ba politički analitičar Žarko Papić govoreći o bojkotu sjednice federalnog paralementa od strane zastupnika HDZ-a i HDZ-a 1990 a na kojoj su se obratili zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, kao i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.


...................
ŽARKO PAPIĆ UPOZORAVA: HDZ prosipa silu spram EU, to je politička egzekucija
................
.................
...................
"Ovo je na neki način prosipanje sile spram Evropske unije i Evropske komisije, a dozvoljavam sebi da to povežem sa informacijom od prije dva dana da ti tri hrvatska kantona zajednički formiraju predstavništvo u Briselu, što je pokušaj formiranja tzv. trećeg entiteta u Briselu. To je već institucionalizacija trećeg entiteta, ili ako već ne može u BiH, hajde da se proba u Briselu.Tako da sve zajedno mislim da je HDZ na veoma lošem putu da riješi bilo koje ozbiljno pitanje položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. O tome pitanju se može razgovarati ali oni to rade na najgori mogući način i vrše na neki način političku vrstu egzekucije hrvatskog subjekta", rekao je Papić za Vijesti.ba.

On se osvrnuo i na stav zastupnika HDZ 1990 koji su također bojkotovali sjednicu kazavši da se HDZ 1990 nalazi u neobranom grožđu, pokušavaju da naprave nekakav odmah od HDZ-a ali taj odmak nikada nije odlučan, i po principu; nismo mi kao vi ali istovremeno mi jesmo i kao vi.

"Moram reći da me čudne izjave Diane Zelenike, koja u sedmici dana, daje izjavu koja je korektna da ne kažem probosanska, da bi zatim povodom zakona o Izbornim jedinicama zauzela suprotnu poziciju", rekao je Papić.

S tim u vezi napomenuo je da je Zakon o izbornim jednicama i broju mandata kojeg je predložilo pet stranaka optimalno rješenje za komplikacije koje je greškom napravio Ustavni sud BIH.

"Tako da mi politika koja dolazi iz HNS-a liči na Slobodana Miloševića koji je htio sve i na kraju nije dobio ništa", dadao je.

Komentirajući poziv Tanje Fajon koja je izrazila žaljenje zbog današanjeg HDZ-ovog bojkota te istakla kako su u BiH potrebni lideri koji su spremni na kompromis, Papić je naveo da po njegovom mišljenju do izbora slijedi haos u kojem će se koristiti sva institucionalna i vanistitucionalna sredstva.

On smatra da je Evropskoj komisiji stalo da se riješi problem u BiH, međutim ako neko poput HDZ-a uporno ne dozvoljava da se riješi problem, definitivno će Evropska komisija prema tome morati da počne mijenati stav.

"Šta to sad konkretno znači? Ne mislim da će oni njih sada staviti na neku crnu listu, ali da oni preuzimaju sada veliku odgovornost, odnosno krivicu za nerješavanje problema i otvaranje prostora ta sve moguće manipulacije to je jasno, a da ne govorimo o postizbornom procesu. Dakle, odgovorni su za stvaranje te situacije. Usvajanjem Zakona o izbornim jedinicama našlo bi se uslovno rečeno privremeno rješenje. Sve je počelo katastrofalnom odlukom Ustavnog suda koji nije poštovao mišljenje Venencijanske komsije ni OHR-a, a zašto niko ne smije da kaže da je Ustavni sud kriv, to stvarno ne razumijem", zaključio je Papić.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
26/06/2018 14:53