beats by dre cheap

TRUMPOVA LOGIKA: "ZAO MI JE, ALI VISE NE MOZEMO DOPUSTITI NASIM PRIJATELJIMA, ILI NEPRIJATELJIMA DA NAS TRGOVINSKI ISKORISTAVAJU"

Trumpova logika : ‘Žao mi je, ali više ne možemo dopustiti našim prijateljima, ili neprijateljima da nas trgovinski iskorištavaju’


Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak, nakon netom završenog summita G7, poručio da poštena trgovina počiva na načelu reciprociteta te da nikome, kada je u pitanju trgovina, ne može dozvoliti da iskorištava Ameriku. “Ako nije recipročna, poštenu trgovinu trebamo zvati trgovinom za budale”, kazao je Trump koji je u nedjelju iz Kanade odmah odletio za Singapur kako bi se pripremio za prvi summit ikada između nekog američkog predsjednika južnokorejskog vođe.
Vezane vijesti

“Žao mi je, ali više ne možemo dopustiti našim prijateljima, ili neprijateljima da nas iskorištavaju na trgovini. Na prvo mjesto moramo staviti američkog radnika”, poručio je Trump na Twitteru.

“Nije pošteno prema Amerikancima da imamo trgovinski deficit od 800 milijarda dolara. Zašto bih ja, kao predsjednik SAD-a, dozvolio zemljama da stvaraju goleme trgovinske viškove, a to su radile desetljećima, dok naši farmeri, radnici i porezni obveznici moraju plaćati tako visoku i nepoštenu cijenu”, dodao je Trump.

Istaknuo je da SAD “štiti Europu (što je dobro) uz velike financijske gubitke, a onda nas još nepošteno deru na trgovini”. Podsjetio je da “SAD snosi gotovo čitav trošak NATO-ve zaštite istih onih zemalja koje nas onda oderu na trgovini te da je Europska unija imala višak od 151 milijardu dolara i da bi trebala plaćati puno više za vojsku”. Njemačka, pojasnio je plaća 1 posto BDP-a za NATO, dok SAD plaća četiri posto puno većeg BDP-a.

“Vjeruje li itko da to ima smisla? Promjena je na vidiku”, poručuje Trump.

Posebno se obrušio na kanadskog premijera Justina Trudeaua za koje je kazao da “izigrava uvrijeđenog kada ga se prozove”. Ranije ga je nazvao “jako nepoštenim i slabićem”.  Direktor američkog Nacionalnog gospodarskog savjeta Larry Kudlow je kazao da im je Trudeau “zabio nož u leđa”, a trgovinski savjetnik Peter Navarro je kazao da “postoji posebno mjesto u paklu za svakog lidera koji diplomaciju koristi u lošoj vjeri”.

Trudeau je, međutim, dobio potporu nekih europskih čelnika pa je tako neimenovani izvor blizak britanskoj vladi kazao da premijerka Theresa May “u potpunosti podržava” kanadskog premijera, dok je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk tvitao da “postoji posebno mjesto u raju za Justina Trudeaua”. Rat riječima između SAD-a i njegovih tradicionalnih saveznika izbio je u subotu nakon što je američki predsjednik povukao potporu zajedničkoj  izjavi zbog najave Trudeaua o protumjerama na američke carine na uvoz čelika i aluminija.

Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tom da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na čelik i aluminij. Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji “neće dopustiti da ih se tlači”.

“Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!”, ustvrdio je.

Dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), završio je u subotu u kanadskom Quebecu, a čelnici G7 su se u zajedničkoj izjavi zauzeli za “slobodnu i pošteniju trgovinu te protiv protekcionizma”. Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve.

(Kliker.info-Hina)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
11/06/2018 22:55