beats by dre cheap

NAKON PRESUDE ZA VRANICU PORODICE ZRTAVA OGORCENE: "NAMJESTILI SU DA DJECA KOJU SU UBILI BUDU KRIVA"

NAKON PRESUDE ZA VRANICU PORODICE ŽRTAVA OGORČENE: "Namjestili su da djeca koju su ubili budu kriva"

Kantonalni sud u Mostaru danas je izrekao osuđujuću presudu Mati Aničiću i Erhardu Pozniću, dok je Ivan Škutor oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima iz zgrade "Vranica".Ančić i Poznić dobili su po godinu kazne zatvora, dok je Škutor oslobođen svih optužbi.

Rezultat sudskog procesa, četvrtog po redu, poznat je nakon punih 25 godina od jednog od najtežih i najokrutnijih ratnih zločina u gradu Mostaru i duže od 18 godina koliko je pred kantonalnim pravosuđem trajalo jalovo i neubjedljivo sudsko rasplitanje ovom predmeta

Omer Ćehić pratio je suđenja za zločine u "Vranici" od samog početka. Njegov sin Senad jedna je od žrtava.

omer-cehic-vranica

I sam Omer bio je u logoru 11,5 mjeseci.

"Pravda ne ide kako treba. Namjestili su tako da oni budu pravi, a djeca koji su pobili da budu kriva", kazao je Ćehić novinarima nakon današnje presude u slučaju "Vranica, koju je izrekao sudija Marin Zadrić, inače bivši oficir HVO-a.

 

Riječ je o masakru nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH kojeg su počinili pripadnici HVO nakon vojne akcije zauzimanja Komande 4 korpusa Armije BiH u zgradi "Vranica" 9.maja 1993.godine u zapadnom dijelu Mostara.

 

Pripadnici HVO-a u zgradi Vranica u Mostaru zarobili su, a kasnije, poslije višekratnog mučenja i batinanja u objektu Mašinskog fakulteta u zapadnom dijelu Mostara, brutalno likvidirali 13 pripadnika Armije. Za tijelima trojice još uvijek se traga.

 

Trenutak njihovog zarobljavanja čak je snimljen kamerama HTV uz euforičan javni čin obznanjivanja tog "krupnog vojnog poduhvata" iz pera i javljanja reporterke Dijane Čuljak što je slavodobitno emitovano u centralnim informativnim emisijama javnog emitera susjedne države.

 

Optužnica je podignuta još u decembru 1999, a optuženi su Željko Džidić zvani Džida, Mate Aničić, Ivan Škutor i Erhad Pozbić zvani Šapa – svi iz Mostara. Optužnica nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) tereti za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima. Prvooptuženi Džidić nalazi se u bjekstvu od 2011, pa se zbog toga četvrti put suđenje vrši po razdvojenoj optužnici, odnosno proces se vodi protiv ostale trojice iz optužnice.


////////////////////////////////////
Čović kandidat HDZ-a za člana Predsjedništva BiH : ‘Nećemo se baviti drugim kandidatima’

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke jednoglasno je donijela odluku o kandidaturi predsjednika HDZ-a Dragana Čovića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Predsjedništvo HDZ-a danas je održalo 27. sjednicu u Vitezu, a na kojoj je bilo govora o pripremama za predsjedničke i parlamentarne izbore u BiH. Zvaničnici HDZ-a jednoglasno su podržali kandidaturu Čovića za člana Predsjedništva BiH.

“Dogovorili smo da moja malenkost opet bude kandidat na izborima za člana Predsjedništva BiH. Hvala kolegama na tome. Očekujem da HDZ u narednim mjesecima osigura da legitimni predstavnici budu na svim nivoima vlasti. Vjerujem da smo na to spremni”, rekao je Čović.

‘Nećemo se baviti drugim kandidatima’

Istakao je da on ne razmišlja ko će mu biti protivkandidat, ali da očekuje kako će se šest ili osam osoba kandidovati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

“Sarajevske stranke predložile su dva ili tri kandidata. To je potpuno druga stranačka baza. To neće opterećavati našu kampanju. S te strane, nećemo se baviti drugim već prije svega hrvatskim narodom i BiH”, kazao je Čović.

On je trenutno član Predsjedništva BiH, a prema Ustavu BiH može biti biran još jedan uzastopni mandat.

Čović je izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i nakon Općih izbora u oktobru 2002. godine. Na ovoj poziciji zadržao se do 2005. godine kada ga je smijenio tadašnji visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

(Kliker.info-AJB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
08/06/2018 15:51