beats by dre cheap

AMBASADA SAD O PISMU DRAGANA COVICA: "SMATRAMO DA NASE ZAJEDNICKO SAOPSTENJE OD 30. MAJA DOVOLJNO GOVORI

Ambasada SAD o Čovićevom pismu : ” Smatramo da naše zajedničko saopštenje od 30. maja dovoljno govori ”


Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas je uputio pismo pojedinim ambasadama u BiH, te OHR-u i Misiji OSCE-a u BiH, a u vezi sa izmjenama Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH.

Naime, on je reagovao na ranije pismo koje su ranije uputile ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španjolske, Turske, Velike Britanije, SAD-a, te OHR i OSCE,  tvrdeći da “nema nikakve veze sa stvarnošću”.

Tim povodom zatražili smo komentar Ambasade SAD u BiH.

” Smatramo da naše zajedničko saopštenje od 30. maja govori za sebe, stoga nemamo komentar”, rečeno je za Vijesti.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE u saopštenju od 30. maja izrazili su duboku zabrinutost zbog očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Kako je tada saopšteno, zbog takvog pristupa, čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana.

(Kliker.info-Vijesti

////////////////////////////////

Međunarodna zajednica optužila SNSD i HDZ: Odgovorni ste za moguće širenje organiziranog kriminala

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Holandije, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE su duboko zabrinuti zbog očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.Članovi brojnih ambasada osudile ponašanje HDZ-a i SNSD-a FOTO: ARHIV

Kako stoji u izjavi navedenih institucija, jasno je da “njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH”.

– Te stranke, kroz amandmane koje je predložio HDZ BiH, bore se za donošenje izmjena Zakona o krivičnom postupku u Parlamentarnoj skupštini BiH koje nisu u skladu sa međunarodnim standardima, a protive se amandmanima koji ispunjavaju te standarde i koji bi osigurali efikasan rad tužilaštava i sudova na nivou BiH. Štaviše, one su u Parlamentarnoj skupštini BiH stvarale proceduralne prepreke za usvajanje bilo kakvih amandmana na Zakon o krivičnom postupku. Dolepotpisane ambasade i organizacije smatraju da su takva očigledna nastojanja određenih političkih stranaka da stvore rupe u zakonu, a državnim pravosudnim institucijama oduzmu instrumente da se efikasno bore protiv organiziranog kriminala i korupcije, potpuno neprihvatljiva. Zbog takvog pristupa čelnici tih stranaka i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH direktno su odgovorni za moguće dalje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH, na štetu svih građana. Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE još jednom snažno apeliraju na političke stranke u BiH da bez daljnjeg odlaganja usvoje amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji su u skladu sa međunarodnim standardima i kojima se ostvaruju promjene koje zahtijeva Ustavni sud – stoji u saopćenju.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
05/06/2018 16:44