beats by dre cheap

SESIJA "KRUGA 99": "PRVI KORAK U ZASTITI IMOVINE U RH JE APELACIJA USTAVNOM SUDU"

SESIJA "KRUGA 99": "Prvi korak u zaštiti imovine u RH je apelacija Ustavnom sudu"

Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić je danas u Sarajevu izjavio da je ta stranka praktično izgubila izbore 2010. godine boreći se za državnu imovinu.SESIJA 'KRUGA 99': 'Prvi korak u zaštiti imovine u RH je apelacija Ustavnom sudu'

Danas smo shvatili da ostajemo bez 10 milijardi eura imovine u Republici Hrvatskoj - izjavio je Jerlagić novinarima prije početka sesije Kruga 99 o temi „Hrvatsko prisvajanje bh. nacionalnih resursa“, na kojoj je bio jedan od uvodničara.  
 
Naime, Hrvatski sabor nedavno je donio Zakon o upravljanju državnom imovinom koji se direktno tiče i bh. imovine na teritoriji Republike Hrvatske.
 
- Ako danas tražimo moguće rješenje da zaštitimo imovinu BiH u Hrvatskoj, a radi se o državnoj imovini, to je praktično prvi korak apelacija Ustavnom sudu Republike Hrvatske sa uvođenjem zaštitne mjere. Drugi korak je diplomatski, medijacija - međunarodna zajednica, Predsjedništvo BiH, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, da se krene što prije ka potpisivanju međudržavnog ugovora između BiH i Hrvatske - kazao je Jerlagić.
 
Oni ističe da je ovo jedno otvoreno pitanje, te da treba rješavati stvari u duhu dobrosusjedskih odnosa.
 
- Ali kad neko radi jednostrane akte onda tjera i drugu stranu da djeluje na takav način – smatra Jerlagić.  
 
Jedan od uvodničara na sesiji Kruga 99, Martin Tais, je kazao da se u članu  71. spomenutog zakona navodi da Republika Hrvatska nekretnine na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske može dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom natječaju, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinski odnosi.
 
- Taj zakon je izglasan u Saboru Hrvatske, za zakon je glasao izabrani predstavnik Hrvata iz BiH Božo Ljubić. Božo Ljubić je halalio imovinu Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, da je da Hrvatskoj - ustvrdio je Tajs.
 
Po njegovim riječima, cijelo vrijeme je pitanje bh. imovine izvan BiH u rukama struktura vlasti koje drži HDZBiH, „i tako je to godinama“.
 
- Strukture koje su imale obavezu štititi imovinu BiH više su radile u interesu susjednih zemalja. Sama činjenica da je Vijeće ministara BiH skinulo s dnevnog reda tačku o hrvatskom zakonu o upravljanju državnom imovinom, na zahtjev ministrice Marine Pendeš iz HDZ-a, dovoljno govori da mi u BiH imamo posla s ljudima koji se bore protiv interesa BiH - kazao je Tajs.         
 
Član Udruženja građana „Tuzlanski pokret“ Sead Avdić podsjetio je da je prije par godina grupa eksperata iz raznih oblasti u BiH napravila nacrt zakona o korištenju i upravljanju državnom imovinom.
 
Naveo je da je zakon upućen u parlamentarnu proceduru, te da je dobio većinu u Predstavničkom domu, ali „ono što se zove entitetsko glasanje je bilo mehanizam blokade i taj zakon nije prošao“.
 
Po njegovim riječima, nakon toga je predloženi zakon upućen Ministarstvu finansija i trezora sa zadatkom da ga ponovno vrati u parlamentarnu proceduru, ali to nije urađeno.
 
- Zakon se nije vratio u parlamentarnu proceduru. Da je taj zakon bio, vjerovatno ovog poteza Hrvatske ne bi ni bilo - smatra Avdić.
 
Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović je kazao da su se opredjelili da danas govore o ovoj temi iz razloga što se „neosporno zaoštravaju odnosi između Republike Hrvatske i BiH“.
 
- Kontinuitet zaoštravanja odnosa postoji. U osnovi se radi o nepriznavanju suvereniteta BiH od strane aktulene vlasti u Republici Hrvatskoj - kazao je Kulenović.

 

 

 

(FENA/SB)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
03/06/2018 15:27