beats by dre cheap

INZKO POZVAO KANTONALNE SKUPSTINE DA SPROVEDU PRESUDU USTAVNOG SUDA FBiH

„TO NIJE SAMO USTAVNA OBAVEZA I PRIJATELJSKI GEST“: Inzko pozvao kantonalne skupštine da sprovedu presudu Ustavnog suda FBiH


U saopštenju se dodaje da je odluka visokog predstavnika iz 2002. godine kojom su doneseni amandmani na Ustav FBiH u okviru šireg sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, utvrdila da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u Federaciji BiH, da su “službeni jezici bosanski, hrvatski i srpski i da su službena pisma latinica i ćirilica”.'TO NIJE SAMO USTAVNA OBAVEZA I PRIJATELJSKI GEST': Inzko pozvao kantonalne skupštine da sprovedu presudu Ustavnog suda FBiH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona da bez odgađanja sprovedu današnju presudu Ustavnog suda FBiH, koja ih obavezuje da ustave usklade sa Ustavom FBiH u dijelu koji treba da obezbijedi punu konstitutivnost Srba, srpskog jezika, te ćiriličnog pisma.

 

OHR je naveo da je to važno i da kantoni imaju obavezu da napokon usklade svoje ustave sa Ustavom FBiH.

Incko, koji je više puta pozivao kantonalne vlasti da usklade svoje ustave sa Ustavom FBiH, pozvao je kantonalne skupštine da sprovedu današnju presudu Ustavnog suda FBiH bez odgađanja, što je, kako kaže, ne samo ustavna obaveza nego i prijateljski gest dobre volje prema sugrađanima Srbima, saopšteno je iz OHR-a.

 

U saopštenju se dodaje da je odluka visokog predstavnika iz 2002. godine kojom su doneseni amandmani na Ustav FBiH u okviru šireg sprovođenja odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti konstitutivnih naroda, utvrdila da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u Federaciji BiH, da su “službeni jezici bosanski, hrvatski i srpski i da su službena pisma latinica i ćirilica”.

 

Ustavni sud FBiH donio je danas odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebalo da postanu konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

 

Federalni Ustavni sud donio je presudu da nisu u skladu sa Ustavom FBiH pojedine odredbe ustava ova tri kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
30/05/2018 00:18