beats by dre cheap

SUDJENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: "RADOJICA BOŽOVIĆ JE BIO KOMANDANT, 'BERETKE' SU UBIJALE"

SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: "Radojica Božović je bio komandant, 'Beretke' su ubijale"

„To su bili doktori, uticajni ljudi, koji nisu čak bili ni privrženi muslimanskoj vjeri... Jednog doktora, koji spasava živote, da neko tuče samo zato što se zove Amir“SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: 'Radojica Božović je bio komandant, 'Beretke' su ubijale'

Zaštićeni svjedok rekao je na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da su Crvene beretke, u maju 1992, protjerivale, ubijale i mučile Muslimane u Doboju.

 

Svjedok RFJ-165, koji je kao maloljetni Srbin iz Doboja tada bio pripadnik Crvenih beretki, rekao je da je naređenje za protjerivanje Muslimana dao komandant te jedinice Radojica Božović.

 

Na snimku smotre veterana Crvenih beretki iz 1997. - koji su tužioci ranije uvrstili u dokaze - Božović je kao pukovnik Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije bio predstavljen predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, koji mu je rekao: "Zdravo, Božoviću, čitao sam tvoje izveštaje".

Stanišić, tadašnji načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, i Simatović, operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Po optužnici, Crvene beretke i druge jedinice koje su počinile te zločine bile su u sastavu ili pod kontrolom SDB Srbije. Tako je, po optužnici, bio ostvarivan udruženi zločinački poduhvat progona nesrba koji je predvodio Milošević, a čiji su protagonisti bili Stanišić, Simatović i drugi.

Svjedok RFJ-165 danas je opisao da je, u aprilu 1992., bio obučavan u logoru Crvenih beretki na Ozrenu, kojim je zapovijedao Božović.

Od dobojskih policajaca, svjedok je, kako je kazao, saznao da su Božović i instruktori u logoru pripadnici SDB Srbije. Prije napada na Doboj, 7. maja 1992., Božović i drugi instruktori naredili su Crvenim beretkama da moraju protjerati muslimansko stanovništvo, izjavio je RFJ-165.

„Rekli su nam da treba ukloniti sve Muslimane s tog područja. Iseljavanjem“.

Svjedok je rekao da u Doboju „nije bilo većeg organizovanog otpora“ Muslimana, koji su bili „jako zbunjeni“. Muslimani su bili „istjerani iz kuća zbog navodne prijetnje“, a u njihove kuće su kasnije bile useljene srpske izbjeglice.

Muslimanski muškarci, a naročito uticajni i bogati, zatim su bili pritvarani su, mučeni i ubijani, a žene i djeca su prisilno premješteni, posvjedočio je RFJ-165.

„To su bili doktori, uticajni ljudi, koji nisu čak bili ni privrženi muslimanskoj vjeri... Jednog doktora, koji spasava živote, da neko tuče samo zato što se zove Amir“.

Svjedok je kazao da je vidio kako Muslimane „modre i plave“ izvode iz policijske stanice u Doboju i vode ih „u pritvor na Usoru“.

„Bili su pod torturom očito, po vidljivim povredama“.

 

Neki od odvedenih muslimanskih muškaraca bili su, potom, ubijeni na Usori i na Ozrenu.

 

Instruktori Crvenih beretki, koje je svjedok znao po nadimcima Riki i Vuk, ubili su, po njegovom iskazu, neke ugledne dobojske Muslimane na Ozrenu.

U svjedočenju preko video-veze sa udaljene lokacije, RFJ-165 je rekao i da je bio očevidac pokopavanja tijela ubijenih na planini Ozren.

„Na Ozrenu sam vidio kako se tijela stavljaju u grobnice, ne mogu reći tačan broj. Znam da je veliki broj Muslimana od uticaja i finansijske moći tada nestao. Pretpostavljam da su to bili oni“.

Pokopavanju leševa, po svjedoku, prisustvovao je „nakratko“ i Radojica Božović. „Bio je upoznat s činjenicom da se to događalo".

 

(SB/B92/Beta)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
29/05/2018 16:31