beats by dre cheap

JURICA PAVICIC: "SVI KOJI IMAJU DOKTORAT SVEUCILISTA NA KOJEM JE DRAGAN COVIC "POCASNI DOKTOR" TREBALI BI GA VRATITI, JA SVOJ DOKTORAT VRACAM"!

PAVIČIĆ O ČOVIĆEVOM POČASNOM DOKTORATU: "Svi koji imaju doktorat Sveučilišta na kojem je Čović "počasni doktor" trebali bi ga vratiti, ja svoj doktorat VRAĆAM"!

Jurica Pavičić, hrvatski književnik i filmski kritičar, doktor znanosti,  kolumnu u "Jutarnjem listu" posvetio je dodjeljivanju počasnog doktorata Draganu Čoviću od strane zgrebačkog SveučilištaPAVIČIĆ O ČOVIĆEVOM POČASNOM DOKTORATU: 'Svi koji imaju doktorat Sveučilišta na kojem je Čović 'počasni doktor' trebali bi ga vratiti, ja svoj doktorat VRAĆAM'!

Pavičić ukazuje na prosvjed kojeg je tim povodom, kao jedna od rijetkih univerzitetskih profesora, uputila profesorica Đurđica Čilić.

 

"Mladu profesoricu podrijetlom iz Livna osobito je zateklo što je u nizu zasluga koje su Čoviću donijele honoris causa navodi i šefovanjem mostarskom industrijom "Soko", Stoga je članove Senata podsjetila da je "Dragan Čović u poduzeću "Soko" za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini ratne logoraše bošnjačke nacionalnosti koristio za prisilni rad" i postavila svojim  kolegama pitanje "želimo li doista ovo sveučilište opteretiti hipotekom pristajanja na tako teške kompromitacije u kontekstu ratnih logora"?

 

Pavičić u nastavku teksta piše:

 

"Pokušajte zamisliti-recimo-da bilo koje njemačko sveučilište počasni doktorat da industrijalcu koji je u Thussenu, ili Kruppu, ili Siemensu koristio ruske ili poljske robove. Pokušajte zamisliti, ne njemačko, nego, eto, bosansko, ili srpsko sveučilište koje počasni doktorat daje političaru koji se u pauzi između političkih sastanaka na sudu brani od optužbi za mito, korupciju i reket. Pokušajte, na koncu, zamisliti kakav bi rusvaj nastao u Hrvatskoj da beogradsko sveučilište da doktorat nekom političaru SAO Krajine, te da u obrazloženju napiše da je "zasluge stekao u teškim trenutcima ukidanja Srpske Rrpublike Krajine"? U Hrvatskoj bi, bez ikakve sumnje, nastao rusvaj. Javljali bi se ministri i šatoraši, biskupi i kolumnisti. Jandroković bi vjerojatno prekinuo posjet Beogradu, a komentatori grmjeli kako se "Beograd nije ništa promijenio". A sada najveće hrvatsko sveučilište čini nešto navlas isto.."

 

Jurica Pavičić na kraju kolumne poziva na javno ograđivanje skandala zagrebačkog Sveučilišta:

 

"Prije nekoliko dana, niz mojih kolega javno se odreklo nagrade hrvatskog novinarskog društva u znak protesta što je istu nagradu dobila TV novinarka blago rečeno osebujnog stila i pogleda na povijest. S obzirom da je doktorat Čoviću nemjerljivo veći skandal od spomenute novinarske nagrade, možda bismo mi koji smo na istom sveučilištu doktorirali trebali napraviti isto što i novinari: zasuti Borasa (rektora zagrebačkog Sveučilišta, op. SB) tuljcima u znak prijezira.

 

Ne znam za druge, ali znam za sebe. Isti dokorat koji ima Dragan Čović, meni ne treba. Vraćam vam ga“!

 

 

 

(SB / JL)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
19/05/2018 21:03