beats by dre cheap

DAN KADA JE SARAJEVO GORJELO: DANAS JE GODISNJICA ODLUCUJUCE BITKE ZA BOSNU I HERCEGOVINU, ZNATE LI KAKO JE UHAPSEN ALIJA IZETBEGOVIC I GDJE JE BIO FIKRET ABDIC!?

DAN KADA JE SARAJEVO GORJELO: Danas je godišnjica odlučujuće bitke za Bosnu i Hercegovinu, znate li kako je uhapšen Alija Izetbegović i gdje je bio Fikret Abdić!?

Na današnji dan 1992. godine odigrala se prva velika ratna bitka za opstanak BiHDAN KADA JE SARAJEVO GORJELO: Danas je godišnjica odlučujuće bitke za Bosnu i Hercegovinu, znate li kako je uhapšen Alija Izetbegović i gdje je bio Fikret Abdić!?

Snage bivše JNA krenule su u ofanzivu prema zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, sa namjerom da sruše legalno izabranu vlast. Međutim, slabo naoružani branitelji odbranili su tog dana Predsjedništvo, Sarajevo i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

 

Presudne bitke vodile su se između 10 i 15 sati oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanja mosta. Pucalo se iz automatskog naoružanja, padale su granate, grad je ostao bez struje, vode i hrane, a slika koja je obišla svijet bila je i ona na kojoj se vide kako gore tramvaji na Skenderiji. Tog 2. maja zapaljena je i zgrada Pošte, te je došlo do prekida komunikacija.

 

Oko 13 sati oklopna vozila i tenkovi krenuli su prema zgradama Predsjedništva i Skupštine Grada. Suprotstavili su im se hrabri, ali neiskusni i veoma slabo naoružani branioci – članovi Patriotske lige, Vikićevi specijalci, rezervni sastav Policije, kao i novoformirane Teritorijalne odbrane.

 

Toga dana vođena je presudna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, poznata kao „Bitka za Predsjedništvo Republike BiH“. Opsada Sarajeva, koja je do tada bila prikrivena, 2. maja 1992. godine postala je očigledna.

 

U bitci za odbranu Predsjedništva BiH, uhapšen je veći broj niških specijalaca opkoljena, dok su mnogi poginuli u pokušaju da zauzmu državne institucije u Sarajevu.

 

Fikret Abdić nije dočekao jedinice JNA

 

Tog 2. maja na sarajevskom aerodromu uhapšen je tadašnji predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović, dok je u centru grada, član Predsjedništva Fikret Abdić bio spreman da preuzme ulogu prvog čovjeka države.

 

Na svu sreću, Abdić nije dočekao da jedinice JNA stignu do zgrade Predsjedništva, a mnogi analitičari smatraju da, da je do toga došlo, rat praktično bio gotov, a država Bosna i Hercegovina bila bi prošlost.

Alija Izetbegović je dan kasnije razmijenjen u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
02/05/2018 16:17