beats by dre cheap

SLAVEN KOVACEVIC: ,,TESKO JE USAGLASITI EVROPSKE PRINCIPE SA IZRAZITO DISKRIMINACIJSKIM PRIJEDLOGOM HDZ-a"

DOKTOR POLITIČKIH NAUKA, SLAVEN KOVAČEVIĆ: „Teško je usuglasiti evropske principe sa izrazito diskriminacijskim prijedlogom HDZ-a“

Doktor političkih nauka Slaven Kovačević mišljenja je da na predstojećem sastanku političkih stranaka u FBiH neće biti postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH jer je „teško usuglasiti evropske principe i standarde, s jedne strane, sa jednim izrazito diskriminacijskim prijedlogom HDZ-a sa druge strane, tako da tu baš i nema previše prostora za neki kompromis“.DOKTOR POLITIČKIH NAUKA, SLAVEN KOVAČEVIĆ: 'Teško je usuglasiti evropske principe sa izrazito diskriminacijskim prijedlogom HDZ-a'

„Moja su očekivanja usmjerena na to, da bi bilo dobro da međunarodna zajednica, ovdje prevashodno mislim na Sjedinjene Američke Države kao zemlju kreatora Okvirnog mirovnog sporazuma iz Daytona, da se založi za moderne zapadne demokratske principe i da razgovore artikulira na takav način da to nije samo formalizirano poštivanje Odluke Ustavnog suda BiH, kako bi se stavio štrih na "učinjen posao" (Job Done), već da se učesnicima razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, kaže koja je to donja crvena linija ispod koje se ne može ići. Isto mislim i na predstavnike Evropske unije, koji su izgleda spremni zažmiriti na prijedloge koji sadrže izrazito diskriminatorne prijedloge i koji nisu u skladu sa europskom pravnom stečevinom, evropskim principima i standardima“, kazao je Kpvačević, prenose Vijesti.ba.

 

Kovačević smatra da je potrebno izmjenama Izbornog zakona BiH učvrsti evropske vrijednosti u Bosni i Hercegovini uz puno poštivanje modernih, zapadnih, demokratskih principa.

Kovačević smatra da ne bi trebalo biti posljedica po raspisivanje izbora, kao ni bilo kakvih posljedica u implementaciji izbornih rezultata.

 

„Oni koji kažu da može doći do blokade u implementaciji izbornih rezultata, to vidno rade kako bi izvršili dodatni pritisak na međunarodnu zajednicu, a i same učesnike pregovora. Dakle, ako primijenimo ovaj ostatak Izbornog zakona BiH, tamo jasno piše da CIK utvrđuje kriterije za popunu Doma naroda FBiH, gdje to tijelo ne može postupiti drugačije osim u skladu sa Ustavom FBiH, a to znači da je prvi ulazni podatak popis iz 1991. godine, a drugi da iz svakoga kantona treba biti delegiran po jedan pripadnik svakog od konstituentih naroda, ako ga ima u skupštinama kantona“, rekao je Kovačević.

 

On napominje da teorija jasno kaže da svaka zemlja ima svoj suverenitet i da se on nalazi u rukama njenih građana, pa isto tako kaže da se suverenitet ne može dijeliti niti prenositi.

 

„Zašto ovo kažem? Jednostavno, zato što neko suverenitet nastoji uzeti iz ruku građana Bosne i Hercegovine i prenijeti ga na narode, gdje još k tome koristi samo prvu polovinu alineje 10, preambule Ustava BiH, gdje se kao ustavotvorni elementi spominju još i Ostali i građani BiH. To nije nimalo pošteno, nije po slovu Daytona, gdje je Anex 4, odnosno Ustav BiH zamišljen kao balans između etničkog i građanskog koncepta, što mnogi zaboravljaju, nastojeći steći dodatne ovlasti forsirajući samo etnički element. To što je neko pripadnik konstituentnih naroda, apsolutno ne znači da treba imati veća prava od Ostalih i građana BiH, što se kroz navodne "pozitivne diskriminacije" želi postići. Ono što građani mogu prenijeti na izabrane zvaničnike zove se "politička moć odlučivanja" kada oni koji dobiju dovoljno glasova na izborima postaju legitimni politički predstavnici. Kako je rekao Jean-Jacques Russo, jedan od izraza suvereniteta jeste da svi građani učestvuju u donošenju svih zakona, što mogu ostvariti samo na način da prenesu političku moć odlučivanja na svoje legitimne političke predstavnike, koji se biraju na izborima. Dokle god je Dom naroda FBiH zakonodavni organ, njemu moraju moći pristupiti svi građani FBIH“, decidiran je Kovačević.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
01/05/2018 16:57