beats by dre cheap

JEDAN PALESTINAC POGINUO, 500 RANJENIH U PROTESTIMA

JEDAN PALESTINAC POGINUO, 500 RANJENIH U PROTESTIMAImage result for PROTESTI PALESTINACA U GAZI


Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je jedan Palestinac ubijen u izraelskoj vatri u masovnim protestima duž granice pojasa Gaze i Izraela.

Smrću tog 28-godišnjaka broj ubijenih palestinskih demonstranata od kraja marta povećao se na 28.

Ministarstvo je ranije navelo da je najmanje 528 Palestinaca povredjeno tokom masovnih protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela, od kojih je 122 ranjeno bojevom municijom.

Rečeno je da je 406 demonstranata zadobilo druge vrste povreda - neki su pogodjeni gumenim mecima, a nekima je ukazana pomoć zbog udisanja suzavca.

Izraelski potpukovnik Jonatan Konrikus izjavio je za AP da vojska pokušava da smanji palestinske žrtve ali da se propisi u otvaranju vatre nisu izmenili.

Na današnjem protestu, trećem masovnom od 30. marta, okupile su se hiljade Palestinaca. Nekoliko stotina metara od granice podignuto je pet velikih šatora.

Manje grupe demonstranata približile su se graničnoj ogradi, paleći izraelske zastave, bacajući kamenice i kotrljajući zapaljene gume prema izraelskim vojnicima rasporedjenim s druge strane.

Izraelska vojska je saopštila da su demonstranti kasnije nekoliko puta pokušali da oštete ogradu i predju na izraelsku teritoriju.

Izraelski mediji prenose da je eksplozivna naprava postavljena i aktivirana kraj graničnog prelaza Karni i da je zmaj sa zakačenim "molotovljevim koktelom" poslat na izraelsku teritoriju, ali da je pao unutar palestinske.

Izraelska vojska koristi sredstva za rasturanje nereda i puca bojevom municijom na demostrante za koje tvrdi da su izgrednici i teroristi.

U današnjim demonstracijama učestvovalo je oko 10.000 Palestinaca, upola manje nego prošlog petka i tri puta manje nego 30. marta, kada je održan prvi masovni protest.

Izraelska vojska je saopštila da neće dozvoliti oštećenje bezbednosne ograde ili infrastrukture koja štiti izraelske gradjane i delovaće protiv nasilnih izgrednika i umešanih terorista.

Vojska je pokazala video snimak na kojem se vidi da je graničnu ogradu zaštitila bodljikavom žicom.

Demonstranti su postavili na nju palestinsku zastavu i konopcem pokušali da je istrgnu, a jedan čovek je bacio zapaljenu gumu na ogradu.

Od početka ovih masovnih protesta zbog izraelske blokade pojasa Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbeglica na današnju teritoriju Izraela, poginulo je ukupno 35 Palestinaca, uključujući jednog novinara, a više od 1.300 ih je ranjeno bojevom municijom.

U današnjim protestima ponovo je ranjen jedan novinar.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorovaju da su pravila službe izraelske vojske nezakonita, i tvrde da ona dozvoljavaju vojnicima da koriste potencijalno smrtonosna sredstva protiv nenaoružanih demonstranata.

Izrael optužuje Hamas koji vlada pojasom Gaze da koristi proteste kao pokriće za napade i tvrdi da snajpersti ciljaju samo glavne podstrekače nasilja.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
13/04/2018 23:50