beats by dre cheap

REIS HUSEIN EF. KAVAZOVIC: ,,BOSANSKI MUSLIMANI SU, BEZ IKAKVE SUMNJE DIO EVROPE"

REIS HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ: „Bosanski muslimani su, bez ikakve sumnje...“

„...dio Evrope“REIS HUSEIN EF. KAVAZOVIĆ: 'Bosanski muslimani su, bez ikakve sumnje...'

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovina Husein ef. Kavazović danas je na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu održao predavanje: "Identitet muslimana: izazovi u današnjoj Evropi".

 

Kavazovića i njegovu delegaciju dočekali su vršilac dužnosti rektora Ahmet Yildirim i predsjednik “Fondacije za razvoj obrazovanja“ Sarajevo Hasan Topaloglu. Izrazili su zadovoljstvo na dosadašnjoj odličnoj saradnji između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

 

Kavazović je tokom predavanja naglasio više važnih aspekata muslimanskog identiteta i napomenuo studente da su oni ti koji treba da rješavaju probleme u savremenoj Evropi, navodi se u saopćenju IUS-a.

 

"Je li cjelovita slika islamskog svijeta u nama ostala samo u fragmentima, razbacana po nacionalnim tradicijama: nešto kod Turaka, nešto kod Arapa, nešto kod Iranaca, Indijaca, Malajaca, Afrikanaca, Bošnjaka i Albanaca?

 

Zbog čega se bojimo da umjesto cjelovite slike našeg svijeta sastavimo mozaik u kome će svaki detalj biti sačuvan i uklopljen u veliku postavku koja će govoriti nama ko smo, a i drugima o nama kakvi smo?

 

Puno je pitanja pred nama, a posebno vama mladim ljudima, na koja ćete morati davati odgovore u skoroj evropskoj budućnosti”, rekao je Kavazović.

 

Napomenuo je publiku da priča o bosanskim muslimanima još uvijek nije u potpunosti ispričana.

 

"U izgradnji svoje kulture i tvorbi svoje tradicije, bosanski muslimani su se našli na najstrmijoj i najdužoj uzbrdici, koja se nije pojavila kod nijednog drugog evropskog naroda.

 

Naša tradicija još nije u potpunosti predstavljena, naša priča još nije do kraja kazana. No, uprkos tome, mi smo se uvijek osjećali slobodnim u atmosferi evropskih tekovina, onako kako su se nekada osjećali slobodni Atinjani u svojoj Atini", dodao je Kavazović.

 

Još je jednom naglasio da su bosanski muslimani, bez ikakve sumnje, dio Evrope.

 

“Sudbina nas bosanskih muslimana je neraskidivo vezana za cjelovito muslimansko biće u Evropi. Tajna našeg opstanka leži u nama, koji smo svoj svijet stvarali po mjeri našeg vremena.

 

Naša generacija ušla je u život s prevelikim teretom i izazovima”, rekao je Kavazović.

 

Dodao je kako zadatak mladih nije da isti teret nose, onako kako su ga prethodne generacije nosile, već da se suoče sa svojim izazovima i da hrabro stanu ispred njih.

 

”Slutim da će muslimanski duh Evrope, koji traga za svojim korijenima, skončati u bosanskom duhu islama, jer mu je on jedino autentično i živo ishodište na koje se može pozvati.

 

To bi nas bosanske muslimane trebalo učiniti još odgovornijim da čuvamo svoj identitet i svoju slobodu, i da imamo racionalan kritički pristup svim stvarima i pojavama”, zaključio je Kavazović.

 

Predavanje je organizovao Studentski parlament Internacionalnog univerziteta u Sarajevu u okviru projekta SPIUS Talks.

 

(SB/Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
04/04/2018 16:26