beats by dre cheap

TURSKA SPREMNA IZGRADITI OBJE TRASE AUTOCESTE SARAJEVO-BEOGRAD

POTPUNI PREOKRET U ISTANBULU: Turska spremna izgraditi obje trase autoceste Sarajevo-Beograd!

Član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, otkrio je nakon sastanka s Vučićem i Erdoganom potpunu novu ideju oko izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd. Izetbegović je rekao kako se razmatra novi prijedlog - da se grade obje trase!

-Tokom razgovara o trasi ja sam, naravno, pratio ranije odluke Parlamenta BiH i prijedloge Ministarstva komunikacija i transporta BiH. I ovi prijedlozi koji su danas dogovoreni trebaju biti odobreni od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine. Novo u svemu je da smo od predsjednika Erdogana i Turske dobili podršku za obje trase koje su do sada bile u opticaju. Tako bi u Bosni i Hercegovini trebalo da se grade oba kraka, onaj koji vodi od Sarajeva preko Tuzle i Bijeljine, ali i krak koji bi preko Višegrada ulazio u Srbiju i dalje se spajao na Požegu u Srbiji. U suštini, sa ta dva kraka zatvorio bi se "krug" koji bi Sarajevo i Beograd spajao iz dva pravca, pojasnio je Izetrbegović te dodao kako je ostalo da se vidi šta će od toga biti autoceste, a šta brze ceste, a to će odrediti komercijalni element.

 

-Dakle, riječ je o zaista velikom projektu za koji imamo punu podršku države Turske i predsjednika Erdogana. Bilo bi izgrađeno novih 350 kilometara puta, što kroz Bosnu i Hercegovinu, što kroz Srbiju, pojasnio je Izetbegović, prenosi Faktor ba.

 

- Turska bi u projektu učetvovala po modelu BOT. Njihove firme bi izgradile puteve, zatim ih eksploatirale kroz određeni period i na kraju vratile Bosni i Hercegovini. Dakle, Bosna i Hercegovina ne bi trošila vlastita sredstva, ne bi se zaduživala. Na projektu bi bile angažirane turske kompanije koje bi koristile domaću radnu snagu i domaće resurse. Uslijedit će analize i u narednih nekoliko mjeseci ćemo dobiti ponude turskih firmi, pojasnio je Izetbegović.

 

-Ako nadležni organi u Bosni i Hercegovini prihvate ovaj projekat, sve bi trebalo biti potpisano na novom trilateralnom susretu ili prilikom zvanične posjete predsjednika Erdogana Sarajevu, koja je planirana za kraj juna, rekao je Izetbegović te dodao da je ovim prijedlogom jako zadovoljan i Vučić, koji smatra da bi ovo mogao biti historijski projekat koji će doprinijeti razvoju cijele regije, ali i boljim odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i općenito boljim odnosima Bošnjaka i Srba.

 

////////////////////////

 

IZETBEGOVIĆ NAKON SASTANKA U ISTANBULU: "Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski"!

Rezultati sastanka bi mogli biti istorijski, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka u Istanbulu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a rezultatima sastanka u jednakoj mjeri je zadovoljan i predsjednik Srbije.POTPUNI PREOKRET U ISTANBULU: Turska spremna izgraditi obje trase autoceste Sarajevo-Beograd! - 1


"Dakle, da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzom cestom, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug", kazao je Izetbegović.

 

On je rekao da je turski predsjednik Erdoan obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi.

 

"To je ogroman projekt, ali Turska država je velika i veliko je ono što su oni napravili. Mislim da su hiljade kilometara uradili u zadnjih desetak godina. Druga stvar, ono što je insistirao gospodin Vučić. On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom", kazao je Izetbegović, prenosi N1.

 

Izetbegović je posebno apostrofirao izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

"On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom. Dakle da je Srbija garant mira i stabilnosti i poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Srba na Balkanu. Te dvije stvari, ako se ostvare, za mene bi bile od jednog istorijskog značaja", kazao je Izetbegović.

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić također je zadovoljan sastankom u Istanbulu. 

 

"Sa Bakirom Izetbegovićem je bio dobar i otvoren razgovor prije svega o odnosima Srba i Bošnjaka. Govorili smo o sveukupnim odnosima Srba i Bošnjaka. Pričali smo naravno i o sveukupnim odnosima u BiH i o odnosima između Srbije i BiH i, ono što je najvažnije za ljude, to je da sam uvjeren da ćemo uspjeti zajedničkim naporima da obezbijedimo trajani siguran mir, i za srpski narod, ali i za Bošnjake i za Hrvate i za sve druge koji žive na teritoriji BiH. Naš je dogovor da, šta god da se dešava i kako god da se dešava, mir i stabilnost mora da bude sačuvana", kazao je Vučić, preenosi Tanjug. 

 

Na molbu novinara da prokomentira izjavu predsednika RS Milorada Dodika da je presedan da se razgovara sa jednim članom Predsjedništva BiH u Istanbulu, Vučić je rekao da se Izetbegović nije predstavljao kao predsjednik Predsjedništva BiH.

 

- Izetbegović se nije predstavljao kao predsjednik, da budem iskren, već se predstavljao kao bošnjački član Predsjedništva. Razumijem i predsjednika Dodika, ali mislim da je dobro kada ljudi razgovaraju - zaključio je Vučić.

 

Sastanak iza zatvorenih vrata održan je u istanbulskoj palati Mabeyn.

 

Ranije danas Erdogan se sastao sa Vučićem, a sinoć je održao sastanak sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem.

 

Vučić je u nedjelju rekao da će u fokusu razgovora biti daljnje unapređenje ekonomskih i političkih odnosa i dolazak novih turskih investitora u Srbiju.

 

"Za nas je važno i da razgovaramo o turskoj politici na Balkanu, o unapređenju naših prijateljskih odnosa i o tome da vidimo šta je to što oni očekuju u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine", kazao je on.

 

Naveo je da je važno razgovarati o tome "šta su naši i njihovi interesi" i mogu li se napraviti određeni pomaci u infrastrukturnim projektima s Bosnom i Hercegovinom, te bilo kakvi pomaci u konačnom definiranju granica Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

To je inače treći susret Vučića i Erdogana u manje od godinu, dokm se Izetbegović s Erdoganom u protekoj godini sastao jednom.

 

(S.B./Agencije)

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
29/01/2018 17:09