beats by dre cheap

MEDJUNARODNA ZAJEDNICA JEDINSTVENA: PROSLAVOM "DANA ENTITETA RS-a" 9. KRSI SE USTAV BOSNE I HERCEGOVINE"!


MEĐUNARODNA ZAJEDNICA JEDINSTVENA: Proslavom "Dana RS-a" 9. krši se Ustav BiH"!

Međunarodni zvaničnici u BiH podsjećaju na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proslava Dana Republike Srpske 9. januara proglašena neustavnom, te naglašavaju da proslava 9. januara kao Dana RS-a, "predstavlja drastično kršenje Ustava BiH".MEĐUNARODNA ZAJEDNICA JEDINSTVENA: Proslavom 'Dana RS-a' 9. krši se Ustav BiH'! - 1

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini podsjetili su na odluku Ustavnog suda BiH kojom je proslava Dana Republike Srpske 9. januara proglašena neustavnom, istakavši da EU pridaje veliki značaj nesmetanom funkcioniranju demokratskih institucija, uključujući provedbu odluka Ustavnog suda.

 

Predstavnici Delegacije EU pozvali su sve političke lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju na bitne političke i ekonomske reforme.

 

 

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka.

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmotrio je usklađenost 9. januara kao Dana Republike Srpske sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan, a odluke tog suda su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati, podsjetio je glasnogovornik Ureda visokog predstavnika u BiH Mario Brkić.

 

U izjavi za Fenu OHR je ponovio raniji stav da nema ništa protiv toga da Republika Srpska ima svoj dan, ali Dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

 

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju s neophodnih reformi.

 

z Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH su poručili da obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, predstavlja kršenje vladavine prava.

 

"Stav Ambasade SAD o zvaničnom obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske dobro je poznat. Ustavni sud BiH proglasio je taj datum neustavnim. Kao što smo više puta ponovili, odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati, nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati. Mi nemamo ništa protiv da Republika Srpska proslavlja svoje praznike, ali te proslave treba organizovati uz uvažavanje vladavine prava i prava svih konstitutivnih naroda, što je ključno za demokratske procese. Neodgovorno je od političkih lidera da dalje polarizuju politički dijalog u BiH umesto da se bave problemima sa kojima se građani ove zemlje trenutno suočavaju", naveli su iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SA


//////////////////////////////////////////ERDOGAN NAKON SASTANKA S KOLINDOM: 'BiH možemo pomoći, ali ne možemo davati direktive'

ERDOGAN NAKON SASTANKA S KOLINDOM: 'BiH ...

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
09/01/2018 22:52