beats by dre cheap

DEKLARACIJU O PELJEŠKOM MOSTU POTPISALA 24 ZASTUPNIKA PARLAMENTA BiH

VIŠE OD NATPOLOVIČNE VEĆINE: Deklaraciju o Pelješkom mostu potpisala 24 zastupnika Parlamenta BiH

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH potpisali su na današnjoj, 51. sjednici, deklaraciju kojom su izrazili zabrinutost zbog najave skorog početka izgradnje Pelješkog mosta Hrvatske, bez službenog dogovara sa Bosnom i Hercegovinom.VIŠE OD NATPOLOVIČNE VEĆINE: Deklaraciju o Pelješkom mostu potpisala 24 zastupnika Parlamenta BiH - 3

"Utvrđujemo javno da je Bosna i Hercegovina pomorska država koja ima svoje teritorijalno more te ostala pripadajuća prava u skladu sa svojim statusom, a prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, a što se posebno odnosi na potpuno slobodan i ničim ometan pristup bh. teritorijalnog mora na međunarodne vode (otvoreno more) u kojem se ne primjenjuje režim 'neškodljivog prolaza', kao ni režim 'tranzitnog prolaza', nego se primjenjuje režim slobodne plovidbe i komunikacije za sve vrste plovila, prelijetanje aviona i polaganja pomorskih kabela", stoji u deklaraciju koju su potpisala 24 državna zastupnika.

Pozvali su nadležne organe Hrvatske, odnosno Evropske unije, da se hitno uključe u bilateralne razgovore sa Bosnom i Hercegovinom radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razgraničenja na moru, na principima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

"Pozivamo Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH da u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralne rješenja sa RH, odnosno EU, da se preduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem prema Hrvatskoj u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru, a što uključuje pokretanje procedure za izlazak iz privremenog Ugovora o granici između BiH i RH, donošenje posebnog Zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama", stoji u deklaraciji.

 

Deklaracijom se obavezuje i Vijeće ministara BiH da pokrene sve pravne procedure s ciljem zaštite međunarodnih interesa BiH, uključujući i pokretanje međunarodnog arbitražnog postupka, u slučaju da Hrvatska u roku od 60 dana nakon usvajanja ove deklaracije ne pristane na bilateralne razgovore o ovom problemu.

 

Također, Vijeće ministara se poziva na usvajanje prijedloga zakona o moru BiH.

Napokon, Hrvatskoj i EU se ovom deklaracijom ukazuje na dosljedno provođenje međunarodnih pravila u vezi sa suverenim pravom BiH na moru.

 

Deklaracija će biti stavljena na usvajanje u okviru rasprave o informaciji Ministarstva komunikacija i prometa o izgradnji Pelješkog mosta, a do sada ju je potpisalo 20 članova Zastupničkog doma PSBiH.

 

Inače, početak rasprave o izgradnji Pelješkog mosta obilježio je istup zastupnice DF-a Hanke Vajzović, koja je argumentirano demantirala izjavu ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juske kako se u BiH" već 10 godina nije ništa radilo u vezi sa ovim problemom". 

 

alt

Prema riječima zastuponice Vajzović, Juskin prethodnik Slavko Matanović je 1. novembra 2015. godine izjavio kako Hrvatska nema saglasnot o BiH za gradnju mosta. Nakon toga, 19. aprila u Sarajevu je održan sastanak zamjenika ministra prometa i komunikacija BiH Saše Dalipagića i ministra prometa i Hrvatske Olega Butkovića. Nakon ovog sastanka Dalipagić je dao izjavu kako su BiH i Hrvatska riješili sva pitanja u vezi sa Pelješkim mostom.

 

Sličan zaključak je iznesen i nakon sastanka koji je u Neumu održan 15. jula prošle godine, kada je, kako tvrdi Vajzović, ministar Jusko kazao da su riješeni "svi prijepori" između BiH i Hrvatske o izgradnji Pelješkog mosta.

 

S druge strane, čak su i hrvatski mediji još 2007. godine tvrdili kako Hrvatska nema saglasnost za izgradnju mosta.

 

- Prema tome nije tačno da se ništa nije dešavalo u proteklih 10 godina, odnosno u posljednja četiri mandata, kako tvrdi ministar Jusko. Osim toga, izvještaj kojeg je podnio je veoma štur i čak je i gori nego onaj prethodni - kazala je Vajzović, dodajući da je informacije o ovom pitanju, umjesto iz izvještaja, dobijala iz medija.

 

Reagirajući na ovu izjavu ministar Jusko je istakao kako nikada ništa nije potpisao što bi išlo na štetu BiH, niti bi mogao staviti svoj potpis na ovako krupno pitanje bez odobrenja Vijeća ministara.

 

- Što se tiče aktivnosti, ja sam rekao da nije bilo sastanaka delegacija, a smatram da se slanje pisama ne može zvati aktivnostima. Dakle, ja sam mislio na sastanke delegacija - izjavio je Jusko.

 

Čak ni ova njegova tvrdnja nije tačna, barem prema diskusiji zastupnika DF-a Damira Bećirovića.

 

- Vaš prethodnik Slavko Matanović je 7. jula 2015. godine održao sastanak sa tadašnjim hrvatskim resornim ministrom Hajdašom Dorčićem, a nakon toga mu je uputio i zvanični zahtjev za imenovanje hrvatskih članova radne grupe koja bi trebala da izradi prijedlog rješenja za ovo pitanje -naglasio je Bećirović.

 

U toku rasprave zastupnik SDA Amir Fazlić je i zvanično objavio da se članovima Doma na usvajanje predlaže deklaracija kojom BiH traži da se prije početka izgradnje mosta riješi pitanje razgraničenja na moru, odnosno neometanog prolaska do otvorenog mora. Prezentujući tekst deklaracije Fazlić je kazao da su je do početka rasprave potpisala 24 zastupnika.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
07/09/2017 20:20