beats by dre cheap

HRVATSKA NAPADIMA NA BiH ŽELI OSIGURATI IZMJENU IZBORNOG ZAKONA I RELATIVIZIRATI PRESUDU ČELNICIMA HERCEG-BOSNE

ŽUSTRA REAKCIJA SDA: Hrvatska napadima na BiH želi osigurati izmjenu Izbornog zakona i relativizirati presudu čelnicima Herceg-Bosne

- Bošnjaci su ponosan autohtoni evropski narod koji je i u najtežim vremenima pokazao da su mu strani i ekstremizam i radikalizam, unatoč masovnim zločinima i jedinom genocidu u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas izvršenim nad njima. BiH je članica Globalne koalicije za borbu protiv terorizma i izvršila je sve obaveze koje iz tog proizilaze – zaključeno je na sjednici Predsjedništva SDA.


Image result for golub mira fotos


Ovo je novinarima, nakon sjednice Predsjedništva SDA, izjavio predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dodavši da su Bošnjaci u najtežim vremenima pokazali da radikalizam u BiH nije poželjan.


Image result for dragan covic karikature fotos

CELNICI HERCEG-BOSNE

///////////////////////////////////////////////////

Izetbegović je naglasio da napadi iz Hrvatske imaju jasne ciljeve osiguranja izmjena Izbornog zakona kojim bi došlo do etničke podjele BiH, kao i da se relativizira presuda haškoj šestorci odnosno tvorcima "Herceg-Bosne".

 

-Pozivamo Hrvatsku da se prema BiH ne odnosi na ovakav neprimjeren način jer to može poremetiti dobrosujedske odnose – rekao je Izetbegović.

 

Predsjedništvo SDA istaknulo je da su motivi za islamofobične napade koji su u posljednje vrijeme, osim iz Hrvatske dolaze i iz Austrije i Češke, možda različiti, ali su posljedice iste - da se Bošnjaci u BiH predstave kao nepoželjan i opasan elemenat u Evropi. 

 

- Bošnjaci su ponosan autohtoni evropski narod koji je i u najtežim vremenima  pokazao da su mu strani i ekstremizam i radikalizam, unatoč masovnim zločinima i jedinom genocidu u Evropi od Drugog svjetskog rata do danas izvršenim nad njima. BiH je članica Globalne koalicije za borbu protiv terorizma i izvršila je sve obaveze koje iz tog proizilaze – zaključeno je.

 

Iz SDA pozivaju zvaničnike ovih država da Bošnjake u BiH ne označavaju kao metu i da umjesto toga spriječe bujanje neonacizma i retrogradnih ideologija u vlastitim dvorištima.

 

- Kada su u pitanju islamofobični napadi koji dolaze od najviših zvaničnika Hrvatske kao i napadi na prvog predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića, oni imaju jasne političke ciljeve, a to su da se u procesu izmjena Izbornog zakona BiH izdejstvuju rješenja koja BiH vode u daljnje etničke i teritorijalne podjele, kao i da se u drugi plan stavi i relativizira udruženi zločinački poduhvat u kojem Hrvatska ima značajnu ulogu a za koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala najviše vodstvo paratvorevine Herceg Bosne osuđeno na 111 godina zatvora i za koje se očekuje drugostepena presuda – smatra Predsjedništvo SDA. 

 

Izetbegović je naglasio da u posljednjih 18 mjeseci niko iz BiH nije otišao na strano ratište, a komentirajući optužbe o masovnom naseljavanju Arapa u BiH, te promjeni etničke strukture u BiH, rekao je nijedan Arapin u posljednjih 10 godina nije dobio državljanstvo.

 

- Govore o tome da smo promijenili sliku zbog turista ili zato što je neko napravio neki hotel - rekao je Izetbegović.

 

Prema njegovim riječima, SDA traži od Hrvatske da ne započinje izgradnju Pelješkog mosta sve dok se ne riješe otvorena pitanja između dvije zemlje.

 

Predsjedništvo SDA poziva Evropsku komisiju da obustavi postupak dodjele kredita Hrvatskoj za izgradnju Pelješkog mosta.

 

- BiH nikada nije dala saglasnost za izgradnju Pelješkog mosta. Gradnja Pelješkog mosta bez saglasnosti BiH je nelegalna i predstavlja kršenje obavezujućih međunarodnih konvencija, posebno UN konvencije o pravima mora. Predsjedništvo BiH, tijelo koje po Ustavu BiH ima isključivu nadležnost za vanjsku politiku, nikada nije dalo saglasnost za gradnju Pelješkog mosta. Naprotiv, zvanični stav Predsjedništva BiH, prema Zaključku usvojenom na 25. sjednici Predsjedništva održanoj 17. oktobra 2007. godine, glasi: "BiH je protiv izgradnje Mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države“. Na istoj sjednici je Zaključkom Predsjedništva zatraženo da „Republika Hrvatska ne poduzima nikakve jednostrane radnje na izgradnji Mosta".

 

Predsjednik SDA kazao je da se ukida ukor prema državnom zastupniku SDA Šemsudinu Mehmedoviću, koji je ranije bio izrečen.

 

Također, najavio je da će sutra imati "tete-a-tete" susret s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojeg smatra pragmatičnim političarem.

 

Predsjedništvo SDA najoštrije je osudilo masovne zločine i genocid koji se trenutno dešavaju nad muslimanima u Mijanmaru.

 

- Pozivamo svjestke centre moći da reagiraju i ne zatvaraju oči pred ovim zlom. Predsjedništvo SDA daje punu podršku inicijativi reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića za formiranje Odbora za podršku naroda Rohinja koji će raditi na upoznavanju bh.javnosti sa genocidom nad narodom Rohinja i prikupljnja pomoći na nastradale – navodi se u zaključcima sa sjednice.

 

Muslimani u BiH su posebno osjetljivi na tragedije koje se trenutno dešavaju u Mijanmaru, jer su i sami u toku agresije na BiH bili predmet masovnih zločina i genocida. SDA poziva članove, simpatizere i sve građane BiH da  se masovno uključe u prikupljanje pomoći narodu Rohinja.

 

Predsjedništvo SDA ponovo zahtijeva od vlasti entiteta RS da konačno ukine diskriminaciju djece bošnjačkih povratnika i da im se omogući izučavanje bosanskog jezika, što je njihovo ustavno pravo. 

 

- Dokle seže zanemarivanje ovog pitanja pokazuje nedavni slučaj u Vlasenici kada je pravoslavni sveštenik vršio vjerski obred u razredu u kojem su bila i djeca Bošnjaka. Ovo je zvono za uzbunu kako domaćih vlasti, tako i međunarodne zajednice, kako bi se konačno počeo provoditi Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH – navodi se.

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
06/09/2017 22:53