beats by dre cheap

PREDSJEDNIK MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU SUDIJA CARMEL AGIUS

AGIUS POSJETIO ČLANOVE PREDSJEDNIŠTVA BIH, PA OTIŠAO U MUZEJ GENOCIDA: Treba gledati u budućnost, ali prošlost ne smijete zaboraviti (FOTO)


Člаnоvi Prеdsјеdništvа BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović primili su predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju sudiju Carmela Agiusa, koji boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.
Ova posjeta je druga u nizu posjeta državama nastalim na području bivše Jugoslavije prije okončanja rada Suda krajem 2017. godine.

 

Predsjednik Agius je informisao članove Predsjedništva BiH o izazovima s kojima se susreće Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pred kraj mandata. Naglasivši značajan napredak u radu Suda, Agius je izrazio nadu da će Sud okončati svoj mandat na optimalan način i u predviđenom roku.

 

Predsjednik Agius je informisao članove Predsjedništva BiH o aktivnostima Suda na „Outreach“ programu koji se odnosi na nasljeđe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te o dinamici uspostavljanja informativnih centara u Bosni i Hercegovini.

 

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Bosne i Hercegovine s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju te su izrazili zahvalnost za pruženu pravnu pomoć pravosudnim organima u Bosni i Hercegovini.

 

Nakon posjete Predsjedništvu BiH, predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius posjetio je danas i Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 koji na vjerodostojan i simboličan način prikazuje razmjere počinjenih zločina u Bosni i Hercegovini.

 

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja na prostoru Bosne i Hercegovine u periodu 1992.-1995.

Ovaj muzej objedinjuje dokaze o zločinima protiv čovječnosti, logorima (simulacija samice i torture), zločinima počinjenim nad djecom, dokaze o masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, videoizjave i svjedočenja žrtava, a u njemu je moguće pogledati i nekoliko dokumentarnih filmova.

 

Agius je nakon obilaska kazao da nije lako napraviti ovakvu muzejsku postavku, istaknuvši da je za 16 godina koliko radi kao sudija u MKSJ-u vidio mnogo toga šta se dogodilo tokom rata.

- Treba gledati naprijed, planirati budućnost, ali prošlost se ne smije zaboraviti. Zato je važno poštovati i sjećati se onih koji su izgubili živote za vrijeme sukoba - naglasio je Agius.

 

Kako je kazao, iako se na ovu postavku može gledati kao na nešto što nije najbolji način za pomirenje, ona je upravo put ka pomirenju jer su u njemu predstavljena stvarna stradanja i tragedije, sve se to dogodilo i zato je važno sjećati se ovih događaja.

 

Podsjetio je da su tokom rata stradali pripadnici svih etničkih grupa te se zbog toga treba uložiti napor da se ništa slično ne bi ponovilo.

 

Budući da ovaj međunarodni sud uskoro završava svoj mandat, Agius je ocijenio da je on ispunio svoju misiju, posebno naglašavajući da zadatak suda nije bio da ispunjava želje jednih ili drugih, nego da najodgovornije za zločine privede pravdi.

 

- Smatram da smo to i uradili. Međutim, još se na hiljade odgovornih za zločine slobodno kreće po BiH, Srbiji ili Hrvatskoj, ali naš zadatak nije bio da procesuira sve njih. Sada je odgovornost svake države da osigura da oni budu privedeni pravdi - naglasio je.

 

- Prošlo je već gotovo četvrt stoljeća od kraja rata. Ljudi koji su svjedoci umiru te će sve teže biti doći do onih koji mogu dati svoje iskaze i stoga treba požuriti s prikupljanjem dokaza prije nego što bude kasno. Još je na hiljade onih koji traže pravdu - kazao je predsjednik MKSJ-a.

 

Kako je zaključio, MKSJ je učinio koliko je mogao, on će uskoro biti zatvoren, ali ostat će Mehanizam za krivične sudove koji će nastaviti s radom da bi završio zadatak, no glavni teret tog rada sada prelazi na države koje su učestvovale u sukobima devedesetih godina prošlog vijeka.

 

(SB/Fena)

///////////////////////
//////////////////////////////////////////

IGRE KOJE SE NE SMIJU IGRATI: Erdogan ima važnu poruku za svijet u vezi s Bosnom i Balkanom...

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako se ne smije dozvoliti krugovima koji žele bliskoistočne krize i podjele preslikati i na Balkan i da se mora poštovati suverenitet i teritorijalna cjelovitost svake balkanske zemljeIGRE KOJE SE NE SMIJU IGRATI: Erdogan ima važnu poruku za svijet u vezi s Bosnom i Balkanom... - 2

U intervjuu za albansku televiziju "Top Channel", turski predsjednik Erdogan je izrazio nadu da će predstojeći parlamentarni izbori u Albaniji donijeti početak nove ere razvoja i prosperiteta te zemlje.


Ističući kako Turska sa Albanijom gaji jedinstvene bilateralne odnose koji se temelje na dubokim historijskim, kulturnim i drugim vezama, Erdogan je kazao kako postoji obostrana odlučnost da se ti odnosi i zajedništvo nastave i u budućnosti.

Ukazujući na multikulturalnost i multirelikonfesionalnost Albanije, Erdogan je kazao kako to bogatstvo treba čuvati i kako se ne smije dozvoliti prostor krugovima koji žele sijati podjele i svađe u toj zemlji.

“Želimo u budućnosti vidjeti dosta bolju i prisniju saradnju između novoizabranog predsjednika i premijera Albanije jer nesuglasice između njih ništa dobrog zemlji ne mogu donijeti. Uvjeren sam da će i nakon predstojećih izbora jedinstvo u Albaniji biti dodatno ojačano“, kazao je Erdogan.

Naglasivši da je Turska spremna Albaniji pružiti svaku vrstu političke, vojne, ekonomske i druge pomoći, Erdogan je kazao kako je Albanija važan faktor sigurnosti i stabilnosti na Balkanu.

Na upit da li Albance vidi kao dobre potencijalne investitore, Erdogan je kazao da se sve u životu ne može gledati isključivo kroz prizmu ekonomije, a posebno ne kada je riječ o Albaniji i susjednim balkanskim zemljama sa kojima Turska dijeli pet stoljeća zajedničke historije i mnoge kulturno-historijske i porodične veze.

“Nije to slučaj samo sa Albanijom, već i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini ili Srbiji možete vidjeti mnoge tragove tih veza. Mi ne želimo da se te veze prekidaju, želimo ih očuvati i ojačati. Sve te zemlje treba da budu dovoljno jake da lako stoje na svojim nogama i razvijaju se“, poručio je Erdogan.

Na upit da komentira ideje nekih krugova o ujedinjavanju Albanije, Makedonije i Kosova u neku vrstu velike Albanije, turski predsjednik Erdogan je kazao kako su to loše i neprihvatljive ideje jer Turska glasno zagovara poštivanje suvereniteta i cjelovitosti zemlja na Balkanu.

“To su loše stvari. Eto, vidite šta se dešava na Bliskom istoku, u Iraku, u Siriji... Ne želimo da se takve krize događaju na Balkanu. Postoje oni koji za Balkan pokušavaju skrojiti takve planove, ali im ne smijemo dopustiti to.

 

Mi zagovaramo poštivanje suvereniteta i cjelovitosti država i to se mora shvatiti. Zato se takve igre više ne smiju igrati ovdje u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Srbiji. Sve te zemlje treba da nastave svoj put kojim idu“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan dalje je kazao kako se različitosti u svakoj zemlji i društvu moraju prepoznati i iskoristiti kao bogatstvo, te je dodao da takvo shvatanje stvari može pomoći Albaniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i drugim zemljama koje imaju to bogatstvo.

Na upit novinara da prokomentira navode nekih krugova da otvoreno podržava neke političke stranke u zemljama regije, turski predsjednik i čelnik turske vladajuće AK Partije Erdogan je kazao da je veoma podlo iznositi takve tvrdnje jer se Turska nikada nije,niti će diektno uplitati u političke utrke u zemljama na Balkanu.

“Mogu postojati stranke koje dijele naš pogled na svijet, ali to je druga stvar. Isto to važi i za cijelu Evropu. Ustaljena je stvar da evropske političke stranke razmjenjuju mišljenja i ideje sa strankama u zemljama Balkana.

 

Naravno da ima na Balkanu partija koje žele da uče iz našeg političkog djelovanja i iskustva. Mi im naravno možemo pružiti tu vrstu podrške u idejama i mišljenjima. Niko ne treba da se uznemirava zbog razmjene iskustava, ali Turska nikada nije direktno ulazila u političke utrke u tim zemljama.

 

Dakle, u međunarodnom smislu možemo slobodno razmjenjivati i iskustva i savjetovati se sa onima koji to žele, ali mislimo da je ispravno da se ne uplićemo direktno na političke scene u tim zemljama“, pojasnio je Erdogan.

 

(SB/N1/AA) 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
20/06/2017 23:23