beats by dre cheap

JEDNA KRATKA ALI NE PREVIŠE POUČNA B(A)SNA

Jedna kratka ali ne previše poučna bⒶsna


Dino Prohić

Autor
1.3.2017. Jedna kratka ali ne previše poučna bⒶsna

/////////////////////////

Izdvajamo

Djeca su s godinama dobivala i svoju djecu. Unuci trojice braće su bili rođeni na nekim drugim livadama, i kako je to na tim drugim livadama bio običaj, gledali svoje interese. Unuci su kod djedova sve manje dolazili. Sjetili bi ih se ponekad, ali im nije na pamet padalo da kao njihovi roditelji sve sto su sticali salju nesposobnim i rasipnim djedovima. Oni su svoje živote gradili tu gdje jesu, svjesni toga da se od svađa i istorije ne živi

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Bio jednom jedan seljak, Deda, koji nije bio previše bogat, ali je imao lijepu i dosta dobro održavanu kuću na lijepom komadu zemlje. Kada je seljak umro, njegova tri sina su kuću podijelila među sobom, ali su svi zajedno ostali da žive u njoj. Zemlju oko kuće su takođe raspodijelili među sobom, ali pošto su bili glupi i lijeni, ta zemlja koja je možda bila i najljepša u kraju je ostavljena da propada. Tri brata nisu bila u stanju da urade bilo šta, i cijelo vrijeme su provodili svađajući se oko potpuno nebitnih stvari, kao što su datumi kada će se šta slaviti. Zemlja na kojoj su živjeli bila je okružena komšijama koji su neslogu te braće koristili da bi im prodavali sve ono što su oni imali da prodaju. Od vode za piće pa do religije. Trojica braće se nisu mogla složiti oko toga koga od komšija da vole više, pa su tako voljeli svako svog komšiju. A pošto su toliko voljeli komšije, nije im smetalo da ono malo novaca koje su imali daju komšijama, kupujući stvari koje su lako i sami mogli da naprave. Da su znali. A nisu, jer su bili glupi.

Onda su se trojica braće počela ženiti i dobivati djecu. Ispod zajedničkog krova im je bilo tijesno, ali nisu imali kud. Zato su djeca, čim bi ojačala, odlazila iz kuće. Bili su to dobri ljudi koji su voljeli i svoju kuću i svoju zemlju, ali nisu mogli živjeti sa svojim nesposobnim očevima. Očevima nije puno smetalo to što djeca odlaze. Kako je koji od djece dobivao posao, tako bi počinjao slati novce roditeljima. Naravno, roditelji nisu te novce znali iskoristiti na pametan način, nego su za njih kupovali uvijek neke beskorisne stvari. Par godina stare automobile mijenjali bi za novije i skuplje, a stare bi prodavali u bescijenje. Ili bi ih davali komšijama, jer oni su ipak te komšije voljeli. Toliko su ih voljeli da su često sami sebe ubijeđivali da su oni ustvari te komšije, a ne oni sami. Tako im je bilo lakše, jer su onda mogli da se ponose uspjesima komšija. Za njihovu vlastitu djecu ih nije bilo puno brige. Znali su da su ta djeca u svijetu nešto naučila, i bilo im je opasno da ih puste nazad. Bojali su se, s pravom, da bi ih ta djeca na kraju krajeva mogla izbaciti iz kuće i početi nešto korisno da rade sa tom zemljom koja je s godinama sve više i više propadala. Nije ih toliko bilo strah za njih same, koliko za to šta će komšiluk reći. Zamišljli su kako bi bilo da ta djeca iz svijeta počnu proizvoditi i trošiti svoju vodu za piće. Ili da ne daj bože, počnu gledati sami svoj interes, a ne interes komšiluka.

Djeca su s godinama dobivala i svoju djecu. Unuci trojice braće su bili rođeni na nekim drugim livadama, i kako je to na tim drugim livadama bio običaj, gledali svoje interese. Unuci su kod djedova sve manje dolazili. Sjetili bi ih se ponekad, ali im nije na pamet padalo da kao njihovi roditelji sve sto su sticali salju nesposobnim i rasipnim djedovima. Oni su svoje živote gradili tu gdje jesu, svjesni toga da se od svađa i istorije ne živi.

Tek po nekad, poslali bi djedovima po neku čestitku kada su oni obilježavali svako taj neki svoj praznik. I na tome se sve završavalo. Nisu željeli preuzeti taj komad uništene zemlje, čak ni kad djedovi pomru.

A njihovi roditelji koji su do nedavno živjeli u nadi da će se nekada vratiti da paze na svoje stare, makar kad odu u penziju i ne budu više prijetnja ni komšijama ni roditeljima, počeli su bivati svjesni da je teško otići od svoje djece, a još teže od unučadi koja samo što nije počela stizati.

Tako je stara kuća i livada koju je dobri Dedo ostavio, ostade samo puki komad stare zemljurine koju više niko ne obrađuje, i koja je pogodna samo za komšije, koji jedva čekaju da i posljednje starce sa nje isprate i da je konačno u potpunosti preuzmu.

//////////////////
//////////////////////

Srbjansk analitičar Aleksandar Popov : Dodiku je do Dejtona stalo kao do lanjskog snijega

Mart 02. 2017.


Predsjednik RS Milorad Dodik polako gubi svoju poziciju u Srbiji, pa se pokušava učvrstiti kod Rusa, u nadi da će ojačati svoj položaj unutar BiH. Ovako je za Avaz.ba srbijanski politički analitičar Aleksandar Popov prokomentarisao današnju Dodikovu izjavu da “neće biti referenduma o nezavisnosti RS”.

– Kad je riječ o njegovim ambicijama, iako su to samo marketinške najave, čini mi se da on ipak dotle ne smije da ide – ističe Popov.

Sve je to, smatra, dio “bh. igara i podgrijavanja”.

– Imali ste referendum o danu RS-a, pa onda zahtjev za reviziju. Ovo je nastavak te priče – navodi Popov.

Dodik je danas u Moskvi kazao kako bi RS-u najviše odgovaralo kada bi se BiH vratila “slovu” Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Dodiku je do Dejtona stalo kao do lanjskog snijega. Svim političarima u BiH odgovara zapravo ovakvo nedefinisano stanje. Dejtonski sporazum postoji. On je u ono vrijeme zaustavio rat, ali je veoma labav, pa imamo ovakvu situaciju. Ali, to jako dobro odgovara političarima jer mogu nekažnjeno da rade šta god im je volja – dodao je Popov.

(Kliker.info-Avaz)


///////////////////////////

Image result for mjesne slike milorada dodika

KOPERNIKANSKI OBRAT PREDSJEDNIKA RS-a:: Zašto je Dodik ...

/////////////////////

PUNA PODRŠKA BiH: Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske Davor Ivo Stier i Péter Szijjártó u posjeti Sarajevu

PUNA PODRŠKA BiH: Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske Davor Ivo Stier i Péter Szijjártó u posjeti Sarajevu

////////////////////////////////////

NJEMAČKI ANALITIČAR OTKRIO VJEROVATNI SCENARIJ: "Ako bi se RS pokušala otcijepiti, to bi bio kraj suvereniteta bosanskih Srba"!

//////////////////////////////////

ONAKO KAKO JE TO BERLINSKI KONGRES RIJEŠIO: Zašto bi Dodikovo otcjepljenje značilo stranu vojnu intervenciju i nestanak Republike Srpske!

///////////////////////////

IVANIĆ POLUDIO NA NIKŠIĆEVU ČESTIKU: "Ti si slaba politička figura, uvrijedio si cijelu Republiku Srpsku"!

//////////////////////////////

SAOPĆENJE IZ KABINETA BAKIRA IZETBEGOVIĆA: "Ivanić se lažno predstavlja kao SUVEREN BiH"!

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
02/03/2017 23:38