beats by dre cheap

OBILjEŽEN DAN ORUŽANIH SNAGA BOSNE I HERCEGOVINE

Svečano postrojavanje vojske u Rajlovcu kod Sarajeva
Obilježen Dan Oružanih snaga BiH

.................
28.11.2012.
..................


Svečanim postrojavanjem komandi i jednica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas su u Kasarni "Rajlovac" - Sarajevo, u prisustvu predstavnika bh. vlasti, međunarodnih dužnosnika i članova diplomatskog kora, te gostiju i zvanica, obilježeni Dan OSBiH i 7. godišnjica njihovog formiranja.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, naveo je da odbrambene strukture BiH moraju biti organizirane, opremljene i obučene prema NATO-standardima, s veličinom koja je u skladu s odbrambenim potrebama i ekonomskom moći BiH.

OSBiH su, po njegovim riječima, dokaz da je uz kompromis i konsenzus progres moguć u BiH, a o čemu najneposrednije svjedoči uspješna implementacija reformskih zakona u oblasti odbrane.

- Implementacijom reformiskih zakona trasiramo i put ka evroatlantskim integracijama koje predstavljaju proces od značaja za prostor jugoistočne Evrope u cjelini, navodi ministar Osmić.

Sudionike skupa je pozdravio i čestitke u povodu Dana i 7. godišnjice OSBiH uputio načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Miladin Milojčić, podsjećajući na brojna postignuća OSBiH koja su obilježila aktivnosti u ovoj godini, ali i na izazove poput nedovoljne materijalne podrške odbrambenim strukturama.

- Bez obzira na poteškoće, ipak smo ostvarili zavidne rezultate koji se posebno ogledaju u ispunjavanju međunarodnih obaveza, protuminskom djelovanju, pomoći civilnim strukturama tokom prirodnih nepogoda, kao i kontinuiranom procesu obučavanja pojedinaca, komandi i jedinica, kazao je general Milojčić.

Posebno je akcentirao uspješno integriranje u mehanizme kolektivne sigurnosti putem sudjelovanja i proširenja angažmana u misijama podrške miru - ISAF-u u Afganistanu i u UN-ovoj misji u Kongu, te najavio daljnje proširenje angažiranja na tom planu tokom naredne godine.

Svi su, bez izuzetka, naglasili opredijeljenost za nastavak jačanja kapaciteta OSBiH, te visoko ocijenili njihovu ulogu na vanjskopolitičkom planu, odnosno u pogledu sudjelovanja u mirovnim misijama diljem svijeta, a što Bosni i Hercegovini priskrbljuje status kredibilnog partnera i aktera u snaženju globalne sigurnosti, te je približava članstvu u evroatlantskim integracijama.

U tom pogledu iskazana je zahvalnost NATO-u i EUFOR-u, kao i drugim međunarodnim partnerima koji su doprinijeli kompatibilnosti i interoperabilnosti OSBiH, kao i jačanju kapaciteta obuke.

Ceremonija upriličena u povodu Dana OSBiH - 1. decembra i 7. godišnjice formiranja bila je prilika za uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim pojedincima - pripadnicima odbrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministra odbrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OSBiH.

Svečanim govorima prethodilo je intoniranje državne himne, obilazak/smotra svečanog stroja.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
28/11/2012 18:41