beats by dre cheap

BAKIR IZETBEGOVIĆ TRAŽI OBJAŠNjENjE GAŠPAROVIČEVIH IZJAVA

Izetbegović traži objašnjenje Gašparovičevih izjava

28.11.2012.

Bakir Izetbegović

..............................................

SARAJEVO - Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je danas poziv ambasadoru Slovačke u Bosni i Hercegovini Miroslavu Mojžiti za hitan sastanak, saznaje agencija Anadolija (AA). Ambasador Mojžita trebao bi Izetbegoviću pružiti objašnjenja ...

...  u vezi s današnjim izjavama slovačkog predsjednika Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci, koji je usporedio Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinusa Slovačkom i Češkom, zemljama koje su se mirno razdružile iz nekadašnje zajedničke države.

Osvrčući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparovič je kazao da je s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom govorio „o dobroj saradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“.

„Ako je uspješna RS, biće uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na saradnju  i traženje konsenzusa“, istakao je Gašparovič.

Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su „RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične“.

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o potrebi jačanja privredne saradnje RS-a i Slovačke te izrazili spremnost da tome dadnu svoj puni doprinos.

Bosanskohercegovački intelektualci oštro su reagirali na ovaj diplomatski skandal nazivajući ga izrazom poštovanja prema državi BiH.


(Vijesti.ba/Anadolija)


........................................

..................................................................

 

Diplomatski gaf predsjednika Slovačke Ivana Gašparoviča u Banjoj Luci
"RS i BiH kao i Slovačka i Češka, mnogo su slične"
Gašparović i Dodik: Podrška evropskim integracijama
FOTO: M. Dragojlović
"RS i BiH kao i Slovačka i Češka, mnogo su slične"

Predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič je nakon razgovora sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, posjetio danas Banju Luku, gdje je razgovarao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Govoreći o političkim prilikama u BiH, Gašparovič je napravio diplomatski gaf rekavši kako postoji dobra saradnja "između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, treba produbiti saradnju Bosne i Hercegovine i Republike Srpske".

Također, slovački predsjednik je kazao da su "RS i BiH kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične".

- Ako je uspješna RS, bit će uspješna i BiH, a time, siguran sam, i zapadni Balkan. Od političara zavisi do koje su mjere spremni za saradnju i traženje konsenzusa. Na osnovu ovih razgovora, stekao sam utisak da ovakva spremnost postoji - naglasio je Gašparovič.

Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što je Gašparovič dao podršku evropskim integracijama BiH.

- Iskustvo Slovačke, koja je prošla težak period tranzicije i prilagođavanja uslovima EU, i za nas je dobar primjer - rekao je Dodik.

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
28/11/2012 18:31