beats by dre cheap

CIKBiH: IZBORI U SREBRENICI BILI REGULARNI

Izbori u Srebrenici bili regularni

image

SARAJEVO - Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbila je zahtjeve SNSD-a i Koalicije za RS za poništenje izbora za načelnika i Skupštinu općine Srebrenica. Za odbijanje žalbe glasalo je pet članova CIK-a: Irena Hadžiabdić, Suad Arnautović, Mile Kudić, Stjepan Mikić i Ahmed Šantić.

Prije ove odluke na prijedlog predsjednika CIK-a Branka Petrića glasalo se da se prihvate zahtjevi SNSD-a i Koalicije za RS. Za ovu odluku glasao je Petrić i Novak Božičković, a protiv su bili pet preostalih članova.

Na ovu odluku CIK-a, SNSD i Koalicija za RS, mogu uložiti žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH i tek tada se ovjeravaju izbori u Srebrenici.

Do ovakvog ishoda glasanja došlo se kroz dugu diskusiju i većina članova CIK-a govorila je da se ova odluka dugo odgađala, a mogla je biti donesena u roku 48 sati. Članovi CIK-a kritikovali su i izjave međunarodnih predstavnika u BiH o izborima u Srebrenici.

"Nije trebalo da međunarodni zvaničnici donose sud o izborima u Srebrenici. Takve odluke može donijeti samo CIK", kazala je Irena Hadžiabdić.

Zašto smo razmatrali zahtjeve SNSD-a i Koalicije za RS, kada su davno istekli svi rokovi za žalbe, rekao je Mile Kudić.

"Svi prigovori i žalbe su zastarjeli, jer se niko nije žalio na izborne razultate kada ih je objavio CIK. Ne treba CIK raspravljati da li je zakonito mjesto boravka nekog čovjeka. Ljudi koji su se prijavili u Srebrenicu učinili su to zakonski i po slovu Izbornog zakona BiH, 45 dana prije zaključivanja Centralnog biračkog spiska.

Branko Petrić ukorio je stručnu službu CIK-a da nema tačnih podataka koliko je glasalo osoba na potvrđenim glasačkim listićima, a prilikom glasanja kao dokumente su pokazivali rodne listove. Samo zbog ove činjenice i odjavljivanja prebavilišta, Petrić je pojasnio da "treba poništiti izbore u Srebrenici".


(Vijesti.ba/Fena)

Nema poništavanja izbora u Srebrenici

imageBranko Petrić

......................................................

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH (CIK) na današnjoj sjednici je donijela odluku kojom se odbija zahtjev  SNSD-a i Koalicije za RS za poništenje izbora u Srebrenici.  Za ovu odluku glasalo je pet članova CIK-a, a  protiv su bila dva člana.(Vijesti.ba/Fena)

Odluka CIK-a je trijumf pravne države

imageĆamil Duraković

.........................................................

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici sa pet glasova "za" odbacila kao neosnovane zahtjeve Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Koalicije za Republiku Srpsku (RS) o poništavanju izbora u Srebrenici, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Stranke imaju pravo žalbe Sudu BiH u roku od dva dana nakon što prime odluku CIK-a. Sjednici su prisustvovali novoizabrani članovi CIK-a Ahmed Šantić, Novak Božičković te Stjepan Mikić, koji je ponovo izabran za člana CIK-a.

Ćamil Duraković, novi načelnik Srebrenice izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je "ovo trijumf pravne države", te da je on postignut "uz pristanak svih relevantnih faktora".

"To se moglo desiti i ranije, jasno, da se uvažavale činjenice i Zakon. No, na Srebrenici su se i ovaj put htjela otvoriti neka nova pitanja, odnosno da ona bude moneta za potkusurivanje nekih dnevno-političkih aktivnosti. Drago mi je što se potvrdilo ono što smo govorili, isplatio se trud svih nas", kazao je Duraković.

Duraković je najavio da će odmah nakon izdavanja certifikata o izboru za načelnika pozvati sve relevantne faktore i pokušati dogovoriti što stabilniju većinu u Skupštini općine Srebrenica.

"Moramo postići jedno jedinstvo u Srebrenici, bez obzira na nacionalnost građana. Samo tako ćemo moći kasnije zakucati na vrata i Sarajeva, ali i Banje Luke, a kako bi se promijenio odnos prema Srebrenici. Jer, ovdje se teško živi. Težak život ne bira naciju. Jedino zajedno možemo uspjeti. Radit ćemo na tome da ponovno ne postanemo moneta za potkusurivanje", izjavio je Duraković za AA.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
28/11/2012 16:10