beats by dre cheap

IVAN GAŠPAROVIČ U BANjALUCI OTVORIO IZLOŽBU RUKOPISA SAFVET-BEGA BAŠAGIĆA

Gašparovič u Banjoj Luci otvorio izložbu rukopisa Safvet-bega Bašagića

imageGašparovič i Radmanović

........................................................

BANJA LUKA - Predsjednik Slovačke Republike Ivan Gašparovič danas je u Banjoj Luci otvorio izložbu islamskih rukopisa i štampe iz kolekcije Safveta-bega Bašagića (1870.-1934.), a koja je u vlasništvu Univerzitetske biblioteke iz Bratislave.Postavka nosi naziv "Srce u rukama" ...

... i poklon je Ambasade Republike Slovačke u Bosni i Hercegovini, povodom Gašparevičeve zvanične posjete BiH.

Gašparovič je podsjetio da je Safvet-beg Bašagić 1924. kupoprodajnim ugovorom prodao svoju zbirku Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi, a organizacija UNESCO-a je Bašagićevu zbirku upisala u listu izuzetnih vrijednosti svjetskog kulturnog naslijeđa.

Naziv izložbe je "Srce u rukama", a nastao je po izreci arapskog mudraca Mahmuda Iskandarija "Knjige su srce u rukama ljudi!".

Postavka u Banjoj Luci osvijetlila je dio kolekcije rukopisa istaknutog bh. prevodioca, te kulturnog i javnog djelatnika Safvet-bega Bašagića, kazao je predsjednik Slovačke i istaknuo da poštivanje stvaralaštva naših predaka istovremeno predstavlja i poštivanje naše zajedniče kulture, čije upoznavanje i očuvanje je ujedno i naša budućnost.

-Drago nam je da upravo kod nas u Bratislavi, u gradu tolerancije, može se čuvati ova izuzetna kulturna baština, koja je istovremeno postala i sastavni dio naše kulture, rekao je Gašparovič i izrazio uvjerenje da će ona i u budućnosti predstavljati simobol međusobnog poštovanja, saradnje, prijateljstva i univerzalnih vrijednosti.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i muftija banjalučki Edhem ef.Čamdžić, koji je u izjavi za Fenu rekao da je dobro da se i Banja Luka upozna o radu Safvet-bega Bašagića, čovjeka koji se borio za BiH, za svoj narod i sve ljude, te se uvijek borio za pravdu.

-Ovo je jedna kultura koju trebamo upoznati, a ne od nje bježati, naglasio je efendija Čamdžić, koji je  zahvalio svima koji su učestvovali u organiziranju ove izložbe u najvećem gradu RS-a te posebno izrazio zadovoljstvo što je imao i priliku da se susretne s unukom Safvet-bega Bašagića.

Izložba obuhvata rukopise i djela iz islamskih disciplina, književnosti na arapskom, turskom i perzijskom jeziku. Tu su zastupljeni povijest, filozofija, umjetnost, lingvistika, ali i matematika i astronomija.

O značaju ove zbirke govorio je i književnik iz Banje Luke Ranko Ristojević, a ona je nedavno predstavljena i u Mostaru i Sarajevu.

Bašagićeva kolekcija islamskih rukopisa i starih knjiga koja je u posjedu bratislavske Univerzitetske biblioteke je dio UNESCO-ovog programa „Memory of the World Programme“.(Vijesti.ba/Fena)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
28/11/2012 15:56