beats by dre cheap

PRIKUPLjANjE DOKAZA O MASOVNIM SEKSUALNIM ZLOČINIMA

Britanski stručnjaci za seksualno nasilje najavili posjetu BiH

Prikupljanje dokaza o masovnim seksualnim zločinima

 
PHOTO: Stock

Novouspostavljeni tim stručnjaka Ujedinjenog Kraljevstva, oformljen da bi pomogao žrtvama silovanja i seksualnog nasilja u konfliktima, početkom sljedeće godine doći će u posjetu Bosni i Hercegovini. Posjeta je dogovorena sredinom novembra, tokom dvodnevne konferencije u organizaciji Ureda za vanjske poslove UK u Wilton Parku, u Sussexu

Govoreći poslije najave ove radne posjete,  britanski ambasador u BiH Nigel Casey saopćio je da je ovdašnje iskustvo  na rješavanju ovog pitanja već pomoglo pri oblikovanju načina na koji  će Vlada Velike Britanije dalje raditi na globalnoj inicijativi protiv  seksualnog nasilja u konfliktima.

“Drago mi je što će BiH biti jedna od prvih zemalja koje će početkom  iduće godine posjetiti stručnjaci novouspostavljenog tima iz UK. Ovo  će biti prilika za daljnje razmatranje načina na koje se može pružiti  podrška naporima onih koji rade na rješavanju grozne ostavštine ratnog  seksualnog nasilja, kao i aktuelnog pitanja nasilja nad ženama u BiH”,  rekao je Casey.

Posjeta ekspertskog tima, specijaliziranog za borbu protiv seksualnog  nasilja tokom rata i njegovog sprečavanja, dogovorena je sredinom  novembra, tokom dvodnevne konferencije u organizaciji Ureda za vanjske  poslove UK u Wilton Parku, u Sussexu.

Konferencija je ugostila oko 60 učesnika iz 23 zemlje svijeta kako bi  se postavile osnove, oblikovale i razvile aktivnosti novouspostavljene  inicijative UK u borbi protiv silovanja i seksualnog nasilja u  konfliktima.

Inicijativu je pokrenuo William Hague, koji je tokom posjete BiH u  oktobru najavio da će ova zemlja biti prioritet za ekspertski tim.

Tim je sačinjen od policajaca, pravnika, psihologa i forenzičara koji  će putovati u ratna žarišta i skupljati dokaze o masovnim seksualnim  zločinima.

Od svih zemalja bivše Jugoslavije, samo su BiH i Kosovo poslali predstavnike na konferenciju u Wilton Parku.

Jedna od šest predstavnica BiH, Lejla Mamut, koordinatorica za  ljudska prava nevladine organizacije TRIAL, rekla je da je cilj  konferencije da se predoči vizija o tome kako će se dalje razvijati  inicijativa.

Mamut je dodala da je stekla utisak kako će se inicijativa fokusirati  na nekažnjivost, “zaštitom svjedoka, sakupljanjem dokumenata i  informacija i izgradnjom mehanizama koji će osigurati procesuianje svih  predmeta seksualnog nasilja”.

Ona je izrazila zabrinutost za svjedoke i žrtve koji se pojavljuju na  sudovima niže instance tokom suđenja za zločine seksualnog nasilja  počinjene u ratu.

“Mehanizmi zaštite svjedoka i podrške na nižim instancama nisu  adekvatni. Ovim svjedocima je potrebna neprekidna podrška”, rekla je  Mamut.

William Hague je svoju inicijativu prvi put predstavio u maju ove  godine, na londonskoj premijeri filma “U zemlji krvi i meda”, koji se  bavi ratnim silovanjima u BiH.

Objašnjavajući potrebu za postojanjem takvog tima, Hague je kazao da  je u BiH tokom sukoba ranih devedesetih silovano i do 50.000 žena, ali  da su domaći sudovi i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju  (MKSJ/ICTY) izrekli presude za samo tridesetak direktnih počinilaca.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
27/11/2012 23:17