beats by dre cheap

RADIKALSKA RETORIKA SRBIJANSKOG PREDSJEDNIKA - IVO JOSIPOVIĆ: HRVATSKA NEĆE PODLEĆI HISTERIJI

Radikalska retorika srpskog predsednika

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić

...........................................

Predsednik Srbije Tomilsav Nikolić je u intervjuu domaćem tabloidu Kurir rekao da se sa državom koja slavi svoj zločin, mislivši na Hrvatsku, ne može iskreno, otvoreno i srdačno sarađivati. Zatim je optužio hrvatskog predsednika Ivu Josipovića da je samo tražio razloge da se dve države ne mire, da je laž da je ljut zbog nečega što je Nikolić rekao o Vukovaru.

Nije prošlo mnogo vremena od kada je Tomislav Nikolić rekao da je “velika Srbija njegov neostvareni san” i da je “Vukovar bio srpski grad i da se Hrvati nemaju tamo zašto vraćati”, kad stižu nove problematične izjave, sada već predsednika države sa višemesečnim iskustvom, na talasu desničarske antihrvatske i antievropske euforije u Srbiji povodom oslobađajuće haške presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Hrvatski predsednik Josipović je, kaže Nikolić, čekao ovu presudu.

Branka Prpa
​​“On bi sada da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen", kaže on. ”To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji kažu - stanite ljudi, pa to je bio zločin", izjavio je predsednik Srbije.

Istoričarka Branka Prpa kaže da su ovakve izjave u skladu sa Nikolićevom ratnom biografijom.

„Mislim da je predsednik Nikolić prekoračio granicu razuma. Pre svega zbog toga što se svi vrlo dobro sećamo kakve su bile političke izjave Tomislava Nikolića od pre nekoliko godina,  stalno insistiranje na granicama Srbije duboko u hrvatskoj teritoriji. Šešelj je uz to i akter, učesnik rata. Drugo, reći da je Srbija jedina žrtva tog rata je zaista somnabulno. Dakle, ne postoji još u političkom govoru, na žalost, želje da se suoči sa onim za šta je Srbija zaista odgovorna. Ona je odgovorna za započinjanje jednog rata, za devastaciju i za ogromne ljudske žrtve“, kaže Prpa.

Prekrupan zalogaj

Radikalsku retoriku sprskog predsednika hrvatski novinar Marinko Čulić vidi kao govor koji nas vraća u 90-te.

„Ove Nikolićeve riječi će sigurno ovde imati odjeka, jer se ovih dana sa velikom pozornošću gleda kako se reagira u Srbiji na oslobađajuću presudu generalima. One su stvarno govor 90-ih“, kaže Čulić koji je, inače, veoma kritički ovih dana pisao o hrvatskoj euforiji tim povodom, kritikujući Josipovićeve izjave, smatrajući da se i Hrvatska ovih dana vratila u ratne godine.

Za RSE Čulić kaže da su neke okolnosti nadrasle Nikolića.
Karikatura Predraga Koraksića Coraxa
​​​​​​........................................................................
„Ko bi rekao da će njega dočekati oslobađajuća presuda Gotovini i Markaču? To je prekrupan zalogaj za njega. To je njega zapravo zgazilo. Čini mi se da se zatvara jedan krug koji ne miriše na dobro. Sada Nikolićeve izjave na početku predsjednikovanja djeluju dobrodušno, benigno u odnosu na ovo što se sada dogodilo. Mislim da će trebati dosta dugo vremena da se to sanira“, ocenjuje Čulić.

Ovo što se sada govori, to vodi Srbiju u novi izolacionizam kaže Branka Prpa.

“Sada se ne osporava samo saradnja sa Hrvatskom, već i sa EU", navodi ona.

Marinko Čulić kaže da Nikolić očigledno nema kapacitet da jednu desničarsku partiju sa radikalskom prošlošću prevede u partiju koja će odigrati važnu ulogu u procesu pomirenja, kao što je to svojevremeno uspelo HDZ-u. Ipak, on smatra da se srpsko hrvatski odnosi mogu ponovo vratiti u kolosek normalizacije i nudi oprobani recept.

„U vrijeme Đinđića princip je bio: idemo rješavati ono što možemo riješiti. Ova usijana pitanja ostavimo po strani. Sada se za narednih mjesec-dva ništa ne može napraviti, a nakon nekog vremena treba primeniti taj pristup. Ostavimo ta usijana pitanja iz prošlosti po strani, rješavajmo što se da riješiti. Jedini izlaz vidim u tome. Korak po korak!“ ističe Čulić.

Član Foruma za međunarodne odnose Al Pinto Brkić kaže da je intervju bio u skladu sa trenutnim raspoloženjem javnosti u Srbiji, da ne odudara od onoga što su ovih dana govorili i drugi zvaničnici, uključujući i premijera Ivicu Dačića, o potrebi revidiranja odnosa sa Hrvatskom. Ali, s obzirom na iskustvo iz kratkog Nikolićevog predsednikovanja, treba sačekati, upozorava Brkić.

“Iza svake te izjave, intervjua predsednika Nikolića, dođe neka vrsta objašnjenja njegovih savetnika ili MIP-a i treba sačekati nekoliko dana da se malo utiša ta vrsta kritika javnosti u Srbiji u vezi sa haškom presudom generalima, pre nego što se definiše neka vrsta zvanične politike. Jer, buduće odnose Beograda i Zagreba bi trebalo posmatrati kao odnose jedne članice EU i jedne zemlje koja je kandidat za članstvo”.

Nikolić je otkrio da se sa predsedavajućim Skupštine UN Vukom Jeremićem dogovarao o sednici svetskog parlamenta zakazanog za 10. april i najavio da će govoriti kao Kastro dok ga ne isteraju iz sale. Tu sednicu pod Jeremićevim čekićem, on vidi kao “jedinstvenu priliku da Srbija izgovori sve što joj leži na duši. Da prebrojimo koliko su Srba Hrvati pobili - još od Drugog svetskog rata. Nepristojno je Srbiju držati po strani od EU, a Hrvatsku primiti u Uniju", to će svetu kome “predsedava” Vuk Jeremić sručiti u lice Tomislav Nikolić. Eh, kad bi još umesto njega tu priliku imao njegov bivši šef Vojislav Šešelj!
..........................................
...............................................................

Josipović: Hrvatska neće podleći histeriji

Ivo Josipović

........................................

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u ponedjeljak da stavovi iz najnovijeg intervjua srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića nisu u prilog dobrih odnosa i pomirenja. I dalje se provodi istraga nad dvojicom nasilnika iz Đevrsaka nedaleko Knina, a novi incidenti nisu zabilježeni, kažu u šibensko-kninskoj policijskoj upravi.

„Ovakvi nastupi sigurno nisu u prilog dobrih odnosa i pomirenja,“ komentirao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović teze iznesene u najnovijem interviewu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića i dodao:

„Naša pozicija je jasna: Hrvatska je zemlja koja zna zaštititi svoje interese, koja će to uvijek činiti i koja – sa druge strane – neće podleći nikakvoj histeriji.“

Nije bilo nikakvog dogovora o povlačenju tužbi, dodao je Josipović.

„Vjerojatno predsjednik Nikolić misli na onu opću izjavu koju i naša Vlada i gospođa ministrica Pusić uvijek kažu da – kada bi Srbija ispunila sve ono radi čega je tužba i podnesena, da bi tužba postala nepotrebna. Ali u svakom slučaju, o mogućim nagodbama ili bilo čemu odlučuje Vlada, a sudeći po ovim izjavama za tako što ima malo prostora“, rekao je predsjednik Hrvatske.

Josipović je komentirao i Nikolićevu izjavu kako je nakon ove presude Haškog tribunala nepristojno primati Hrvatsku u Europsku uniju, a Srbiju držati sa strane.

„Srećom, gospodin Nikolić ne odlučuje o tome!  O tome odlučuje Europska unija i odluka je pozitivna i bit će pozitivna. A presuda je – volio je ili ne volio – donesena od strane najvišeg suda te vrste koji se bavi zločinima na području bivše Jugoslavije. Takva je kakva je, i dužnost je koja proizlazi iz međunarodnog prava da se presuda poštuje.“

„Iako to jedno vrijeme nije bio slučaj, hrvatsko pravosuđe sada sve zločine tretira  jednako, neovisno o nacionalnosti žrtava i počinitelja,“ kazao je Josipović naglašavajući važnost procesuiranja zločina potkraj i nakon „Oluje“.

„Jedno vrijeme su te istrage zastale i iz razloga što Haški sud ima prioritet u progonu onih djela koja je Haški sud uzeo, a sada predmet gotov i otvara se prostor da naša tijela intenzivnije rade na tome“, kazao je on.

Smirivanje lopte

Osim Josipovića, i drugi su najviši hrvatski dužnosnici najavili procesuiranje konkretnih ratnih zločina potkraj i nakon „Oluje“. Prioriteti hrvatske  istrage su Gošić i Varivode sa 16 ubijenih srpskih civila par tjedana  po završetku  „Oluje“, za što se sumnjiči pripadnike hrvatskih snaga,  i Dvor na Uni sa 17 ubijenih, najvećim dijelom mentalnih bolesnika posljednjeg dana „Oluje“, za što  mediji - ovisno  o pripadnosti - terete hrvatske snage,  srbijanske  Crvene beretke, Armiju BiH i pripadnike paravojske pobunjenih hrvatskih Srba.

Dvojica nasilnika koji su nakon noći u disku u nedjelju prije podne upali u kafić u Đevrskama nedaleko Knina i prijetili i iživljavali se na gostima mahom srpske nacionalnosti  još su na policijskoj obradi, izvijestila nas je glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor. Iako neki čelnici srpske manjine upravo ovaj prostor ocjenjuju najtrusnijim i najbremenitijim međuetničkim konfliktima, nakon paljenja hrvatske zastave nedaleko Knina i ovog incidenta u Đevrskama nema eskalacije incidenata, kazala je.

„U ovom vremenu od izricanja presude naovamo ne bilježimo nekakav značajan broj incidenata u kojima sudjeluju  građani hrvatske i srpske nacionalnosti, dakle  ništa posebno.  Uobičajeno tu i tamo ima sporadičnih događaja kao i uvijek, ali – ništa posebno“, navodi Kosor.

Na fonu opetovanih Josipovićevih poruka o smirivanju lopte i smanjenju tenzija, i politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za RSE najavljuje smirivanje situacije u Hrvatskoj oko Gotovine.

„U Hrvatskoj jest bilo određenog trijumfalizma, jest bilo pokušaja da se o istom trošku s Gotovinom rehabilitira i Tuđman, međutim to sve skupa nije u interesu dominantnom dijelu današnje hrvatske političke arene pa sve to nije dobilo nekakav veliki odjek, i cijela situacija sa oslobađajućim presudama u Hrvatskoj polako odlazi u zaborav“, kaže Gjenero.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
27/11/2012 05:15