beats by dre cheap

U SARAJEVU OKONČAN SASTANAK DELEGACIJA SDP-a I SNSD-a: POSTIGNUT DOGOVOR O ZAKONODAVNOJ I IZVRŠNOJ VLASTI BiH U NAREDNE DVIJE GODINE

U Sarajevu okončan sastanak delegacija SDP-a i SNSD-a
Postignut dogovor o zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH u naredne dvije godine
.....................
31.10.2012.
...................

Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) dogovorili su danas u Sarajevu projektnu i programsku suradnju u zakonodovnoj i izvršnoj vlasti BiH u naredne dvije godine.

Kako je kazao predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija novinarima nakon sastanka, najviše vremena je posvećeno ekonomskim temama, odnosno mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi ekonomska budućnost BiH bila drugačija, a definirane su i mjere u vezi sa realizacijom Mape puta iz Brisela, te aktivnosti za racionaliziranje javne uprave.

Razgovarano je, među ostalim, o zaštiti domaće proizvodnje, odnosno izjednačavanju uvjeta za domaće i strane firme, poboljšanju carinskih procedura, te potrebi ukidanja valutnih klauzula u ugovorima.

Lagumdžija je naglasio da je postignut i dogovor o uvođenju plavog dizela, dok je razgovarano i  o usklađivanju djelovanja kada je riječ o uvođenju novog koncepta poslovne registracije, što će biti podsticaj za strane investicije.

Prema njegovim riječima, diskutirano je i o Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH, odnosno o tome kako omogućiti da sve trgovinske komore budu u funkciji razvoja privrede.

Poseban pažnja je, prema njegovim riječima, posvećena pokušajima da bude pronađen zajednički koncesionar za dužu dionicu Koridora 5c, dok je, kada je riječ o graničnim prelazima, konstatirano da će BiH, ukoliko ne bude ozbiljnih poteza iz Brisela, doći u dramatičnu situaciju nakon ulaska u Evropsku uniju (EU) Hrvatske.

Dogovoren je i način aktiviranja akumuliranih sredstava Elektroprenosa BiH, dok je postignuta suglasnost da u narednom periodu bude sagledano uvođenje diferencirane stope PDV-a.

Kada je riječ o postizanju efiskasnije javne uprave, Lagumdžija je rekao da su potrebne izmjene i dopune Zakona o državnoj službi BiH, koji će omogućiti da mandati čelnih ljudi u ministarstvima budu vezani za mandate ministara, odnosno da državni službenici budu podvrgnuti procedurama ocjenjivanja, o čemu će ovisiti nastavak njihovog rada u državnoj službi.

Usuglašeno je da bi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH trebalo i dalje provoditi konkursnu proceduru za glavne tužioce, dok će liste uspješnih kandidata predlagati nadležne vlade, odnosno Vijeće ministara BiH, nakon ćega će imenovanje tužioca obaviti zakonodavna tijela.

Konstatirano je da je Zakon o javnim nabavkama generator korupcije u BiH, te su definirane mjere koje predviđaju uvođenje administrativnih taksi u procesu podnošenja žalbi, kako bi bile spriječene manipulacije i postignuta efikasnost u javnim nabavkama.

Kako je kazao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, izmjene Izbornog zakona BiH predviđaju uvođenje zatvorenih lista na narednim općim izborima u BiH, te ukidanje glavnog centra za brojanja glasova, što bi bilo prepušteno općinskim izbornim komisijama.

Potvrdio je da su učesnici sastanka najviše pažnje posvetili izazovima u ekonomskoj sferi, te mehanizmima za rješavanje problema koji opterećavaju bh. proizvođače i građane.

Tako je, prema njegovim riječima, dogovoreno da bude zabranjen izvoz roba za koje država daje poticaje, kao što su pšenica i kukuruz, dok treba biti ubrzana realizacija međunarodnih financijskih ugovora.

Kada je riječ o Koridoru 5c, Dodik je rekao da je dogovoren zajednički nastup pred međunarodnim financijskim institucijama, iako će eniteti zadržati nadležnosti koje im pripadaju.

Nakon današnjeg sastanka istaknuto je da se očekuje da ovaj sporazum podrže i koalicioni partneri SDP-a BiH i SNSD-a na državnom nivou, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, HDZ 1990, Srpska demokratska stranka (SDS) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Kako je rečeno, očekuje se da naredne sjednice bude održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH sa ciljem početka realizacije dogovorenih mjera.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
31/10/2012 23:00