beats by dre cheap

CLINTON - BEVANDA: SAD ČVRSTO STOJI UZ BiH NA PUTU PREMA EU

SAD čvrsto stoje uz BiH na putu prema EU

imageFoto: Anadolija

SARAJEVO - Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton, razgovarale su danas u prostorijama veleposlanstva SAD-a u Sarajevu sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Na početku susreta predsjedatelj Bevanda je izrazio sućut i zabrinutost zbog uragana koji je odnio ljudske živote i stvorio ogromne materijalne štete.

On je upoznao Clinton sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i o ispunjavanju uvjeta iz Mape puta koja je dogovorena na susretu u Briselu.

Istaknuo je zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na ukupnom angažmanu u BiH i izrazio interes za nastavak američke podrške u izgradnji demokratske BiH, integrirane u euroatlantske institucije.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i visoka predstavnica EU Catherine Ashton su dale punu potporu Vjekoslavu Bevandi za sve aktivnosti koje kao predsjedatelj Vijeća ministara BiH čini na stabiliziranju stanja u državi i istaknule da će SAD i u narednom periodu biti čvrsto uz BiH na putu prema Europskoj uniji, ali i naglasile da su Bosni i Hercegovini potrebne pozitivne promjene i da bh politički lideri i građani BiH sami moraju uložiti dodatne napore kako bi dogovorene obveze bile i ispunjene.

- Naše države imaju izuzetno dobru suradnju i na bilateralnom i na multilateralnom planu i s tim smo posebno zadovoljni. Najvažniji cilj Vijeća ministara BiH i svih institucija u BiH je izvršenje obveza prema Akcijskom planu za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji i NATO savezu. S tim u vezi, suradnja koju imamo sa SAD je od strateške važnosti i vaša intenzivna podrška nam je izuzetno značajna, rekao je tokom susreta predsjedatelj Vjekoslav Bevanda, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


(Vijesti.ba/Fena)

Odgovornost za trenutni zastoj isključivo na bh. političarima

imageFoto: Anadolija

SARAJEVO - Evropska unija i SAD su ujedinjene u snažnoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom euroatlanskom putu. Ovo je rezime sastanka koje su danas s članovima Predsjedništva BiH održale američka državna sekretarka Hilary Clinton i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Clinton je istakla da je sva odgovornost za trenutni zastoj i za napredak BiH ka EU i NATO-u isključivo na bh. političarima te da je nepojmljivo da se 17 godina nakon rata bh. lideri i dalje služe nacionalističkom retorikom i retorikom koja zagovara dezintegraciju BiH.

Clinton je kazala da SAD daju punu podršku multietničkoj BiH i da ostaju na tom putu. Napomenula je da joj je drago što je u Sarajevu sa Ashton jer je "bitno da SAD i EU pokažu jedinstven stav".

"Mi vjerujemo da će vaša zemlja poslati članice EU i NATO. To će dati perspektivu mladim ljudima. Nemamo sumnje da BiH prilazi EU. Od moje zadnje posjete BiH 2010. godine bilo je određenog napretka. Lokalni izbori su pokazali tu volju naroda. Bili su to fer izbori. Ostvareni su prava raseljenih lica. To su ključni elementi da BiH bude dio EU i NATO", kazala je Clinton, javlja izvještač AA.

Ona je zatražila od svih lidera u BiH da pronađu "zajedničko tlo" i rade u interesima države BiH.

"Prepreke koje su bile ispred ove države i prije dvije godine, još uvijek postoje. Postoje razlike po pitanju stranačkih odnosa koji koče napredak zemlje. Politički kompromis je vrlo teško izvesti, ali je to prijeko potrebno. Nadamo se da će kompromis pokazati da ste pravi i hrabri lideri. To trebate napraviti kako bi zemlja išla naprijed. Neprihvatljivo da 17 godina nakon rata neki stavljaju pod znak pitanja teritorijalni integritet BiH. Taj diskurs odvraća od pravog puta i ne podržava evropsku integraciju. Dejtonski sporazum se mora poštovati i sačuvati, i točka. Potrebne promjene se moraju napraviti i uski interesi nadvladati", kazala je visoka zvaničnica.

Ta odgovornost, dodala je, ne pripada SAD-u, već liderima BiH.

"Vi morate napraviti tu budućnost i mi u SAD vas moramo podržati da krenete naprijed. Ponosni smo što imamo dobre odnose sa BiH. Zajedno smo radili. Želimo odati priznanje ljudima i koji su umrli. Ne smijemo nikada zaboraviti žrtve Srebrenice.
Moramo ostaviti neproduktivne razgovore poput razgovora o secesiji i ne smijemo negirati ono što se desilo tokom rata", dodala je Clinton, dodajući da BiH treba biti članica NATO-a i EU i da narodi BiH to podržavaju.

Clinton je ponovo naglasila da SAD želi da BiH bude multietnička i prosperitetna zemlja usidrena u EU i NATO-u.

Istakla je da će se, ukoliko se riješe poznati preduvjeti, lično založiti za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Ako se uvjeti ispune u novembru, kazala Clinton, ona će u decembru lično tražiti da se BiH odobri MAP.

Naglasila je da je Dejtonski sporazum zaustavio rat, ali da su u budućnosti neophodne izmjene Ustava BiH. Potvrdila je da postoji kriza u zemlji, ali da se problemi moraju rješavati.

Catherine Ashton je napomenula da danas podcrtavamo zajedničku posvećenost budućnosti BiH.

"Želimo vidjeti stabilnu i prosperitetnu zemlju, koja će zauzeti mjesto u evropskim i transatalanskim strukturama. Želim biti jasna, vaša budućnost je u EU. Vaša za pesrpektiva za EU je realna i ima jednoglasnu podršku. Politički lideri moraju poduzeti nešto da bi ta budućnost bila realna. Govorimo ono što velika većina građana ovdje želi. Važno je da se ide dalje od političkog rivalstva. U suprotnom ova zemlja će zaostati za zemljama u regionu", kazala je Ashton.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio se EU i SAD na podršci koju su pružale i nastavljaju pružati procesima unutrašnjih i spoljnih inntegracija zemlje.

"Vaša današnja posjeta je snažna potvrda duboke posvećenosti SAD i EU BiH, te činjenici da naša zemlja ostaje u fokusu vaš pažnje. SAD i zemlje EU su investirale ogroman napor u uspostavljanju ogroman napor i sredstva u uspostavljanu mira u BiH", kazao je Izetbegović.


( Vijesti.ba/ Fena / Anadolija )

Clinton i Ashton sa članovima Predsjedništva BiH

imageFoto: Anadolija

SARAJEVO - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se danas sa američkom državnom tajnicom Hillary Clinton i visokom predstavnicom Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton, javlja izvještač agencije Anadolija.

Sastanak je započeo u 13.10 sati i u ovom trenutcima još traje.

Susret u zgradi Predsjedništva BiH se odvija uz iznimne mjere sigurnosti, a susret prati veliki broj novinarskih ekipa iz BiH, regiona i svijeta.

Ranije su se  Clinton i Ashton u Ambasadi SAD u Sarajevu sastali sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i specijalnim predstavnikom EU Peterom Sorensenom. Također, visoke američke i evropske zvaničnice su razgovarale i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vejkoslavom Bevandom.

Za 13 sati i 50 minuta predviđeno je obraćanje američke državne tajnice u zgradi Predsjedništva BiH.

State Department je ranije saopćio da Hillary Clinton stiže na Balkan kako bi "demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama".

Također, Clinton i Ashton će u Sarajevu "ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme". Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

Inače, Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Nakon Sarajeva, Clinton će u Beograd doputovati iz Sarajeva, a u večernjim satima odlazi u Prištinu. Šefica američke diplomatije će tokom turneje po zemljama regiona, kako se navodi, pokazati posvećenost Amerike budućnosti Balkana u evroatlantskoj zajednici.

Državna tajnica SAD-a i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost će, kako je saopćila Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije, u Beogradu održati zajednički sastanak sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem.

"Ova posjeta predstavlja izraz zajedničke podrške integracijama, a posebno dijalogu Beograda i Prištine", rekla je Tanjugu glasnogovornica Ashtonove Maja Kocijančić. 

Ovo je oproštajna posjeta američke državne tajnice regionu uoči američkih izbora 6. novembra.


(Vijesti.ba/Anadolija)

Ashton u Sarajevu posjetila Galeriju 11/07/95 posvećenu genocidu u Srebrenici

imageCatherine Asthon

SARAJEVO - Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, u sklopu svoje zvanične posjete Bosni i Hercegovini, posjetila je danas u Sarajevu i Memorijalnu Galeriju 11/07/95. Zajedno s Ashton Galeriju 11/07/95 je posjetio i Peter Sorensen, specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini.

Ambasadoru Sorensenu ovo nije prva posjeta prvoj memorijalnoj galeriji u BiH posvećenoj stradanju Srebreničana, tako da je preuzeo ulogu domaćina i  Ashton proveo kroz izložbeni prostor, prenoseći joj informacije o izložbenoj postavci i značenju pojedinih eksponata.

Postavka, smještena u 300 m2 izložbenog prostora, sastoji se od autorskih fotografija Tarika Samaraha, videodokumenta - Mapiranje genocida, mapa s lokacijama do sada otkrivenih masovnih grobnica, portreta i imena i prezimena ubijenih, kao i izjava preživjelih.

Na kraju posjete Galeriji 11/07/95, visokoj predstavnici EU, uručen je i "Srebrenički cvijet" – ručni rad žena iz Udruženja „Gračaničko keranje“ koji predstavlja simbol borbe protiv genocida, ali i nevinosti i nade za bolju budućnost, saopćeno je iz te galerije.

Galerija 11/07/95 otvorena je 12. jula ove godine u centru Sarajeva, a radi se o prvoj memorijalnog galeriji čiji je cilj očuvati sjećanje na tragediju Srebrenice i 8.372 osobe tragično stradale u  genocidu u Srebrenici.


(Vijesti.ba/Fena)

Clinton i Ashton se susrele sa Inzkom, Sorensenom i Bevandom

imageFoto: Anadolija

SARAJEVO - Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton i visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton sastale su se danas u Ambasadi SAD u Sarajevu sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom i specijalnim ...

...  predstavnikom EU Peterom Sorensenom, javio je izvještač agencije Anadolija (AA).

Također, visoke američke i evropske zvaničnice su razgovarale i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vejkoslavom Bevandom, koji se sastanku u Ambasadi SAD-a u Sarajevu naknadno pridružio.

Poslije sastanka učesnici nisu davali izjave za medije.

Visoke zvaničnice su posjetu Bosni i Hercegovini nastavile susretom sa članovima Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba/Anadolija)

Međunarodna zajednica je najjača kad je jedinstvena

imageValentin Inzko i Hillary Clinton / AA

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su partneri od neprocjenjivog značaja za građane Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da prevaziđu prepreke na putu ka potpunom poslijeratnom oporavku, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko tokom ...

...  današnjeg sastanka s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton i državnom sekretarkom SAD-a Hillary Clinton.

Dodao je da su učešće u demokratskim procesima, odgovornost organa vlasti, vladavina zakona i temeljna ljudska prava svakoga građanina stubovi poslijeratne obnove ove zemlje.

- Evropska unija i Sjedinjene Američke Države imaju centralnu ulogu u podržavanju ovih vrijednosti, posebno u situacijama kada su one na udaru. Uvjeren sam da uz neprekidnu međunarodnu pomoć ovi principi mogu i hoće zaživjeti u Bosni i Hercegovini, istakao je Inzko.

Tokom sastanka, visoki predstavnik je naglasio da je Bosna i Hercegovina postizala solidan napredak u procesu uspostave održivih institucija, podizanju nivoa životnog standarda građana i na putu ka potpunoj euroatlantskoj integraciji, te dodao da se napredak opet može nastaviti onda kada „političari koji su okrenuti ka prošlosti“ prestanu s opstrukcijama.

- Najbolja šansa za dugotrajnu stabilnost je u pristupu 'duplog kolosijeka' na putu ka EU/NATO-u, kazao je visoki predstavnik.

Ističući tijesnu saradnju između OHR-a, Delegacije Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, visoki predstavnik Valentin Inzko je naglasio da je međunarodna zajednica najjača kada je jedinstvena, saopćeno je iz OHR-a.

(Vijesti.ba/Fena)

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
30/10/2012 16:22