beats by dre cheap

MIJANMAR: PROTJERANE 22 HILjADE MUSLIMANA

Protjerane 22 hiljade muslimana

imageMijanmar / anadolija

Tokom Kurban-bajrama izbili su novi sukobi Rakhine budista i Rohingya muslimana u Mijanmaru. Kako javlja dopisnik agencije Anadolija, tokom sukoba stradao je veliki broj osoba.

Kako je potvrdio jedan neimenovani vladin dužnosnik, u sukobima su ubijene najmanje 84 osobe.

Koordinator Ujedinjenih naroda (UN) u Mijanmaru Ashok Nigam izjavio je da je
samo tokom prošle sedmice uništeno 4.665 kuća, a svoje domove napustilo je 22.587 osoba. Mahom su svoje domove napuštali muslimani, čiji domovi su spaljivani.

Nova eskalacija nasilja u pokrajini Rakhine, na zapadu Mijanmara, dovela do novog vala izbjeglica u Bangladeš.

Hiljade Rohingya muslimana, koji žive u improviziranim kampovima u blizini sela Kutupalang na području Cox's Bazara, Kurban-bajram dočekuju u veoma teškim uvjetima.

Novinarima i posjetiteljima nije dozvoljeno ulaziti u kamp. No, novinari agencije Anadolija (AA) uspjeli su se probiti do kampa tokom kasne večeri.

Stanovnici kampa govorili su reporterima AA o užasima kroz koje su prošli, uključujući i silovanja žena. Svjedočili su brojnim zločinima. Sada se žale da su gladni. Među njima je i Fatima Hatun čiji je najveći broj bližnjih ubijen. Tvrdi da Bajram ne dočekuje s radošću.

Arakanski muslimani žive u selima, šumama ili izbjegličkim kampovima u Bangladešu u koji dolaze ilegalnim putevima. Često su suočeni sa smrću i opasnošću da će biti uhapšeni i zlostavljani. Jedina alternativa im je ostanak u Mijanmaru gdje su izloženi maltretiranjima samo zato što su muslimani.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
28/10/2012 16:24