beats by dre cheap

POČINjE OBNOVA CAREVE DžAMIJE U FOČI

Počinje obnova Careve džamije u Foči
U haremu pronađen mezar sultanije Fatime
..................
27.10.2012.
................
U haremu pronađen mezar sultanije Fatime
Sultanijin mezar: Vidljiv natpis na nišanu

.......................................................

 

U predblagdanskom ozračju s Kavale, brežuljka koji dominira nad nekadašnjom starom čaršijom u Foči, odjeknulo je učenje Kur'ana najavljujući obnovu još jedne džamije u ovom gradu.


Džamija sultana Bajazida II, čiju je vladavinu obilježio prestanak ratova pa ga je narod Osmanskog carstva nazvao Pravednim, sagrađena je 1500./1501. godine i nekada je bila cetralna džamija fočanskog medžlisa.

Radost i tuga

-
Njene dimenzije su 19 sa 11,8 metara i ovo je najveća od svih fočanskih džamija. Imala je kamenu munaru visoku 32 metra. Posebno je bila posjećena petkom, kada je ispod nje bila otvorena pijaca, tako da su svi ljudi s pijace dolazili na namaz - kaže za "Avaz" predsjednik Građevinskog odbora i jedan od inicijatora obnove Careve džamije, Sulejman Pilav.

Pilav: Inicijator obnove 

Kompleks koji su, osim džamije, nekada činile i abdesthana, gasulhana, magacinski prostor te kancelarije IZ, zapaljen je, munara u aprilu 1992. minirana, a ostaci sa zgarišta odvezeni na deponiju smeća.

Zbog toga je i polaganje temeljca fočanskim Bošnjacima koji su prisustvovali skromnoj svečanosti, u isto vrijeme izazivalo i radost, ali i tugu. Posebno za Huseina ef. Čorbu, prijeratnog predsjednika MIZ Foča i imama Careve džamije.

Čorbo: Temeljac je radost    

- Ja sam sretan, ali i potresen, jer u ovaj objekt ulazio sam dvadesetak godina. Vrlo teško mi je ovo palo, ali me raduje što je konačno postavljen temeljac. Ovaj događaj za mene je znak da se Bošnjaci vraćaju u svoj grad - kaže Čorbo.

Natpis na nišanu

S početkom obnove nastavlja se i akcija prikupljanja sredstava, jer Građevinski odbor trenutno raspolaže sa 50.000 KM, dovoljnih za dio planiranih radova.

Tokom otkrivanja temelja i čišćenja lokaliteta Careve džamije, inicijatori gradnje pronašli su i ostatke mezara sultanije Fatime i njenog polomljenog nišana.

"U ime Allaha prouči Fatihu. On, Bog je vječno živ. Ovo je grob od Allaha oproštene Fatima sultanije, neka je Allah nastani u rajskoj kući. Za njezinu dušu prouči Fatihu", pisalo je na nišanu misteriozne princeze, za koju jedni pisci tvrde da je bila kćerka, a drugi da je unuka sultana Bajazida II.

Pokazujući nam ostatke mezara, obnavljanog 1826. i 1926. godine, Pilav priča da je sultanija Fatima, prema predanju, umrla 1506. Kabur je preživio dva svjetska rata, ali u ovom posljednjem potpuno je uništen.

Vratite se kući

Prema riječima predsjednika MIZ Foča Salema ef. Ćeme, do sada je na području općine Foča obnovljeno deset džamija, u svakom džematu po jedna, a u toku je i obnova džamije u Vikoču, na samoj granici s Crnom Gorom.

Poziv Bošnjacima na jedinstvo, obilaske svoga grada i povratak kući za one koji su u mogućnosti uputio je i muftija goraždanski Hamed ef. Efendić.

Poziv Fočacima da se uključe u gradnju

-
Pozivam Fočake, ima nas svugdje, i bogatih i siromašnih, znam da je teško, da smo izbjegli iz svojih domova, ali ako svaki Fočak samo jednom u mjesecu preskoči kafu ili kutiju cigara, za dvije godine možemo sagraditi Carevu džamiju. A kako se džamija u građevinskom smislu podiže, molim Allaha, dž. š, da se džamija i duhovno gradi u našim srcima i da se mi, Bošnjaci, Fočaci, ma gdje bili, što prije uspravimo i vratimo svome rodnom mjestu. Ovo je naše, ovo je naš rodni kraj koji se Božijim davanjem ne bira, a najviše se voli - govori Pilav.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
28/10/2012 00:40