beats by dre cheap

AZIZ EF. ALILI, GLAVNI IMAM MEDžLISA IZ ZAGREB: VRIJEME JE DA IZ POČNE "USISTEMLjAVATI" STVARI

Aziz ef. Alili, glavni imam Medžlisa IZ Zagreb
Vijeme je da IZ počne "usistemljavati" stvari
...................
26.10.2012.
.................
Vijeme je da IZ počne "usistemljavati" stvari
Aziz ef. Alili: Molim Allaha, dž. š., da prosvijetli muslimane
FOTO: Arhiva

..................................................

 

 

Valja nam se oduprijeti desakralizaciji Bajrama i vratiti mu njegove duhovne korijene. Molim Allaha, dž. š., da prosvijetli muslimane, pa da uspješno vratimo dušu našim bajramima, poručio je u intervjuu za "Dnevni avaz" hafiz Aziz Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

- Prosvijetljeni bajramskim ibadetima, dočekujmo drage musafire, obradujmo djecu darovima, gostimo se jemecima bajramskim. Predstojeći Kurban-bajram, kao, uostalom, i drugi vjerski blagdani, prilika je za pojačane ibadete, ali i druženja, čašćenje i darivanje rodbine i prijatelja - kazao je ef. Alili.
 
Specifične okolnosti

Na molbu da najprije uporedi Bajram nekad i sad te Bajram u Sarajevu i Zagrebu, kaže da to nije teško. Sve ono što su specifična obilježja Bajrama, poručuje cijenjeni hafiz, predavač kiraeta, jedan od najpoznatijih učača ilahija, podjednako postoji i danas kao i nekad.

Kako muslimani u Zagrebu i Hrvatskoj dočekuju Kurban-bajram?

- Vjernici nastoje ispuniti svoju obavezu klanja kurbana, ali i druge vjerske obaveze, bez obzira na nove, specifične okolnosti i životne uvjete, a to im omogućava i pripadnost dobro organiziranoj islamskoj zajednici, kakva je Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Kada je u pitanju sama organizacija bajramskog programa u Zagrebačkoj džamiji, već tradicionalno, nakon sabah-namaza, priređujemo kraći program u kojem primat ima učenje Kur'an-i-Kerima. Učenjem ilahija zbor Zagrebačke džamije "Arabeske" uveličava bajramsku svečanost. U okviru svečanog programa vjernicima bude prenesen dio hutbe, kao i čestitke reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića.

Islamska zajednica u Hrvatskoj je multinacionalna, zbog čega su i blagdanski običaji specifični, zar ne?

- Islamsku zajednicu u Hrvatskoj čine Bošnjaci, Albanci, Turci, Romi i Arapi, a ona kao takva aktivno djeluje. Tako, već standardno, muftija upućuje čestitku vjernicima na jezicima vjernika koji čine džemat, a vjernicima Albancima upućuje se i bajramska poruka na albanskom jeziku. Ono što je, svakako, pohvalno jeste činjenica da nacionalna televizija, HTV, već 20 godina prati i izravno prenosi bajramske svečanosti iz Zagrebačke džamije. Naše mualime su komentatori radijskog i TV prijenosa.

Jeste li zadovoljni brojem vjernika koji dolaze na bajram-namaz?

- Kada je u pitanju prisutnost vjernika, džamija već od sabah-namaza biva tijesna da primi sve vjernike, tako da mnoge okolne prostorije, kao i plato ispred džamije, privremeno postaju mesdžidom.

Autohtoni muslimani

Islamska zajednica u BiH dobila je nedavno novog reisu-l-ulemu, muftiju tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića. S obzirom na to da je najavio kako će posebnu pažnju posvetiti iseljeništvu, pretpostavljam da Vas je to obradovalo?

- Izražavam zadovoljstvo izborom čovjeka čija je odlučnost i hrabrost iskazivana u odsudnim trenucima za djelovanje IZ i ukupnom artikuliranju pitanja dostojanstva muslimana u BiH i šire. Čovjeka koji je u svojem programu o strateškom djelovanju naglasio da će biti na čelu Zajednice koja će posebno voditi brigu o džematima svojih članova u iseljeništvu, koja će nastojati da se što potpunije poveže s drugim dijelovima ummeta muslimana te će, kao reisu-l-ulema autohtonih muslimana u Evropi, preuzimati dio odgovornosti u predstavljanju islama, uspostavljajući konstruktivnu saradnju s vjerskim institucijama drugih autohtonih muslimana na Balkanu.

Šta očekujete od novog poglavara Islamske zajednice u BiH, na šta bi novi reis trebao obratiti pažnju?

- Kako kaže prof. Enes Karić: Mi smo najslobodnija islamska zajednica na svijetu. U nas danas možete objaviti knjigu o islamu kakvu god hoćete i zbog toga nećete odgovarati. Predavanja možete držati gdje god hoćete i kakva god hoćete, ni zbog toga nećete biti pozvani na odgovornost.

Ali, u toj poplavi, u toj šumi svega i svačega islamskog i nadriislamskog, ja ne vidim plan, ne vidim odlučne namjere da se unese elastičnoga reda, da se unese jedna fina i profilirana islamska sistematika, onakva kakva odgovara nama u Bosni i nama u Evropi. A Islamska zajednica bi morala svojim radom i svojim institucijama na blag način "usistemljavati" stvari. Pred reisom je, ako Bog da, dug period. Ima šansu možda kao nijedan reis prije.

Molimo Uzvišenog Stvoritelja da reisu-l-ulemu podrži na tom časnom putu i da sva iskušenja, koja sa sobom nosi odgovornost koju je preuzeo, uspješno prebrodi na zadovoljstvo Stvoritelja svjetova i čast našega ummeta.

Koja bi bila Vaša bajramska poruka?

- Tijekom Bajrama valja nam žrtvovati sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu i međusobno nepovjerenje, kako bismo se približili jedni drugima. Bajram je predivna sehara autentične duhovnosti, a na nama je da ovu seharu raskrijemo i ponudimo kao nužnu alternativu brojnim nesuvislim i tragikomičnim tendencijama svođenja Bajrama na slavljenje i potčinjavanje animalnom.

Uživanje u dozvoljenim darovima Božijim

- Bajramovanje bi trebalo biti u skladu s onim što nam islam nalaže. A to je veselje, gozba, uživanje u dozvoljenim, raznolikim, nepreglednim darovima Božijim. Naša omladina organizirana u Omladinskom klubu priprema bajramsko sijelo na kojem se okupi oko 500 mladića i djevojaka, a posjećena su i sijela za žene, koja se prave trećeg ili četvrtog dana Bajrama.

Dova za hairli povratrak hadžija 

- Koristim ovu priliku da čestitam Kurban-bajram i nadolazeću Novu, 1434. hidžretsku godinu, svim muslimanima i muslimankama, s dovom Gospodaru svjetova da njihove domove ispuni srećom, ljubavlju i blagostanjem. Molim Uzvišenog Allaha da svim hadžijama ukabuli i mebrur učini hadž te da se hairli vrate svojim kućama.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
26/10/2012 18:42