beats by dre cheap

TITOV BUNKER JE MAGIČNO MJESTO ZA UMJETNIKE

Drugi ciklus Bijenala savremene umjetnosti
Titov bunker je magično mjesto za umjetnike
.................
25.10.2012.
.................
Titov bunker je magično mjesto za umjetnike
Umjetnici oduševljeni onim što su vidjeli

................................................................

 

Prva grupa umjetnika, učesnika drugog ciklusa "Bijenala savremene umjetnosti D-O ARK Underground" jučer je posjetila Titovu atomsku ratnu komandu u Konjicu.

- Dolaskom devet internacionalnih umjetnika u ovaj prostor, otvorili smo drugi ciklus Bijenala čiji su partneri Republika Turska i Republika Hrvatska - kazao je direktor ovog projekta Edin Hozić, ističući da narednih mjeseci očekuju i nove grupe umjetnika koji će u "Titovom bunkeru" stvarati i izlagati svoja djela.

Nove kreacije

Osnovna ideja projekta je da se ovaj hladni prostor pretvori u Muzej savremene umjetnosti. Sam "Titov bunker" inspiracija je za umjetnike. Lučezar Bojadžijev (Luchezar Boyadjiev) iz Sofije ističe da je ovo "spomenik koji izaziva pozitivna osjećanja jer je napravljen za najgore solucije do kojih nije došlo, tako da su oni tu da ga pretvore u muzej".

- Struktura objekta je predivna, a nadam se da će i novi ciklus Bijenala biti u znaku naših novih kreacija koje ćemo postaviti inspirirani ovim prostorom - kazao je Bojadžijev.

Na Bijenale je stigao i Egipćanin Ahmad Hosni, koji živi i radi u Barceloni.

- Dolazak na mjesto koje je bilo najskrivenija tajna, samo po sebi izaziva oduševljenje - kazao je Hosni, sretan što je dio ovog velikog projekta.

Selektor Bijenala u ime Republike Turske, kuratorka Basak Senova naglasila je da je za nju veliko uzbuđenje učestvovanje u drugom ciklusu Bijenala.

- I moji drugi projekti na neki način povezani su s ovim, a "Titov bunker" je magično mjesto - kazala je Senova, koja je s oduševljenjem prihvatila sve aktivnosti do otvaranja drugog ciklusa Bijenala, koje je planirano za 26. april naredne godine.

Planirani i seminari

Prvi ciklus Bijenala savremene umjetnosti bio je u znaku 50 umjetničkih radova od kojih su neki još postavljeni u objektu, a na drugom Bijenalu učestvovat će 30 svjetskih, regionalnih i domaćih umjetnika.

Sastavni dio drugog ciklusa Bijenala bit će i seminari o temi hladnog rata, historijskog perioda koje najsnažije simbolizira upravo Titova atomska ratna komanda (ARK).

Ko su još učesnici

U grupi umjetnika koji su jučer posjetili "Titov bunker" bili su i Karlo Krovato (Carlo Crovato) iz Londona, Dragoš Olea iz Bukurešta, Banu Dženetoli (Cenetogly), Emre Erkan iz Turske i Sintija Zavan (Cyntia) iz Bejruta.

Najstrožija državna tajna

Predstavljajući umjetnicima objekt ARK, Almir Gakić, zaposlenik Oružanih snaga BiH, otkrio je neke pojedinosti o samom objektu.

- Sastoji se iz tri dijela i njegova površina je 6.584 kvadratnih metra.
- Nalazi se na dubini od 280 metara ispod zemlje
- U objekt je ugrađeno više od 6.000 neonki
- Objekt je čuvan kao najstrožija državna tajna
- Spada u sami vrh vojnih investicija u bivšoj državi
- Njegova izgradnja koštala je 4 milijarde i 600 miliona američkih dolara

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
25/10/2012 23:22