beats by dre cheap

ZAPADNI BALKAN: EU MINISTRI PODRŽALI KLAUZULU O VIZAMA

EU ministri podržali klauzulu o vizama

imageEvropska unija

.........................................................

Ministri policija zemalja članica EU založili su večeras za što skorije usvajanje "zaštitne klauzule" koja bi omogućila suspenziju bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana, rekli su novinarima predstavnici Njemačke i Švedske, ali će bezvizni režim biti ugrožen tek ako EP usvoji tu klauzulu.

Da bi zaštitni mehanizam, kojim se na period od šest mjeseci suspendira  bezvizni režim za zemlje iz koje dolaze azilanti, stupio na snagu  neophodno je da ga usvoji Evropski parlament.

Ministri su danas  na zahtjev Njemačke, Francuske, Holandije, Belgije, Luksemburga i  Švedske raspravljali o problemu povećanog priliva zahtjeva za azil od  strane lica koja dolaze sa zapadnog Balkana, a pogotovo iz Srbije i  Makedonije.

Švedski ministar za migracije Tobijas Bilstrem je  naglasio da glavna tema današnjeg sastanka nije bila ponovno uvođenje  viza za zemlje zapadnog Balkana, već širok skup mjera da bi se problem  lažnih azilanata riješio, a da neke od tih mjera treba da donesu i  zemlje zapadnog Balkana.

"Većina tražilaca azila su pripadnici  ranjivih manjina, tako da je na zemljama iz kojih oni dolaze da poboljša  njihovi integraciju, ne samo da bi se spriječilo vraćanje na vizni  režim, već i zato što one streme članstvu u EU", rekao je švedski  ministar.

On je podvukao neophodnost da se "zaštitna klauzula" što prije usvoji, javio je Tanjug.

"Ohrabruje  nas široka podrška zaštitnoj klauzuli u Ministarskom vijeću", rekao je  Bilstrem i dodao da će Evropski parlament morati da uzme u obzir  mišljenje Vijeća i stavi mehanizam za suspenziju viza na dnevni red.

Taj  mehanizam je iz tehničkih razloga već godinu i po dana u procedure, a  ministri zemalja koje su najviše pogođene navalom azilanata traže da on  što ranije stupi na snagu.

Zamjenik njemačkog ministra  unutrašnjih poslova Ole Schroeder je rekao da se "velika većina  ministara složila da je masovna zloupotreba prava na azil ozbiljan  problem".

Schroeder je rekao da očekuje da će mehanizam suspenzije viza biti na snazi početkom sljedeće godine.

On  je osim toga najavio mjere njemačke vlade usmjerene na skraćivanje  procedure obrade zahtjeva za azil i smanjivanje socijalne pomoći tokom  tog perioda.

Ranije danas austrijska ministarka policije Johana  Miki-Leitner je naglasila da je primjena ove klauzule "krajnja mjera",  ukoliko sve ostale zakažu.

Današnjem sastanku nije moglo da  prisustvuje nekoliko ministara unutrašnjih poslova, uključujući  njemačkog i francuskog, zbog guste magle na luksemburškom aerodromu.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
25/10/2012 22:56