beats by dre cheap

PRIRODNA ALBANIJA U NATPRIRODNOJ VELIČINI

Dušan T. Bataković, poslednji bastion odbrane Kosova

Prirodna Albanija u natprirodnoj veličini

 
Ganjaj tu hipnozu sa Prirodnom Albanijom: Tadić pozdravlja Batakovićevu tlapnju
Ganjaj tu hipnozu sa Prirodnom Albanijom: Tadić pozdravlja Batakovićevu tlapnju
Photo: Nenad Milošević

Oglasio se ambasador Srbije, Kosova i Metohije u Parizu Dušan T. Bataković, sav uspaničen u Blicu, da priprostom puku zaokupljenom golim opstankom priopći - “Projekat velike Albanije je već daleko odmakao!” Njegova ekselencija, sa ugodne geografske distance, iz Grada svetlosti, bolje razume naše nevolje i francuskom nadnadnom pameću sugeriše da je valjda trebalo podržati Miloševića i njegov lokalni konačni projekat

A od princeze... Mikser: Ekselencija daruje ekselenciju
Photo: Stock

Uvodeći nas u pakao Batakovićevog uma, Blic raspamećeno prezentira sagovornika kao “vrsnog poznavaoca kosovskog problema, autora na desetine knjiga o Kosovu, istoričara međunarodne reputacije, doktora pariske Sorbone i ambasadora Srbije u Francuskoj”, ali i ambasadora Srbije u Kanadi od 2007. do 2009. godine (ali tamo, predaleko od Kosova i još dalje od Metohije, bilo mu je  hladno i depresivno pa je tražio, i dobio, premeštaj), još ranije, od 2001. do 2005, ambasador u dovoljno toploj i pravoslavnoj Atini.

Promovišući svoju novu knjigu “Kosovska drama Srbije. Istorijska perspektiva” ne toliko zbog Kosova koliko zbog autorskog honorara (pogledati zvanični sajt njegove ekselencije  koji liči na sajt kakve izdavačke kuće), Dušan Bataković je na vreme upozorio: “Prirodna Albanija je drugo ime za veliku Albaniju, i to je projekat koji već duži niz godina ima značajnu podršku albanske elite u svim državama gde žive Albanci, a koji se, kako je najavljeno, postepeno ostvaruje”.

Umesto rastuće nezaposlenosti, kolosalnih pljački, političkog kriminala pod okriljem Demokratske stranke i drugih trivijalija ovdašnjih, Bataković na perfektnom francuskom nameće goruću temu, kao da već nije rabljena preko svake mere: “Mislim da bi naša štampa, i javnost uopšte, trebalo sa mnogo više pozornosti i interesovanja da prate ovaj proces koji je već daleko odmakao, a koji suštinski ugrožava naše vitalne nacionalne interese, narušava regionalnu stabilnost i ozbiljno ugrožava krhku stabilnost na Balkanu. To vam kažem samo kao istoričar koji se kosovskom dramom bavi već četvrtu deceniju u kontinuitetu", nipošto kao ambasador Srbije u Parizu”.

Objašnjavajući uzroke koji su najviše doprineli “kosovskoj drami”, više od Balkanskog Kasapina (Slobodana Miloševića), Batakovića je dojmila “poluvekovna dominacija titotizma” kao uzroka svih zala. Ništa velikosrpsko nasilje po jugoslovenskim republikama, ništa raseljavanje Albanaca 1999. godine, ništa desetogodišnji beogradski teror pre toga, ništa gnusni i masovni ratni zločini, ništa sekundarne i tercijalne grobnice, već “neokomunistički način u rešavanju kosovoskog pitanja koji je diskreditovao Srbiju”, kako Bataković eufemizira govoreći o divljačkom i profašističkom nacionalizmu, jedinoj političkoj tekovini post-đinđićevske Srbije.

Pariz je kudikamo topliji: Jeremić i Bataković o globalnom otopljavanju
Photo: FoNet

Skromno predstavljajući svoj uradak, Bataković je naglasio da to nije bila, tamo-neka čobanska potreba: “Osećala se naučna potreba da se jednom sveobuhvatnom studijom obuhvati celina kosovske drame, i to posebno njene dominantne, srpske dimenzije, nasuprot seriji jednostrano koncipiranih knjiga na engleskom govornom području koje hiljadugodišnju povest središnjih oblasti stare Srbije tretiraju isključivo kao deo albanskog pitanja.

Onima kojima se Batakovićeva naučna studija čini kao kapitalna tlapnja našeg ograničenog vremena i još ograničenijih resursa, autor i diplomata poručuju: “Velika je ideološka zabluda da je kosovska legenda naša velika iluzija. Kosovskom junaštvu Srba i oslobodilačkim tradicijama kosovske epike, prepune bola, gneva i težnje za slobodom, divio se, do pojave komunista, čitav evropski naučni, kulturni i politički svet. One su, i tu je bilo složno zapadno javno mišljenje na početku XX veka, pretvorene u trijumf velikom pobedom u Kumanovskoj bici. Nimalo slučajno, Srbija je vojnu kapitulaciju u ratu za Kosovo u junu 1999. bila primorana da potpiše upravo u Kumanovu”, rekao je i rastočio masonsko-vatikansku ujdurmu pronicljivi i zimogrožljivi Bataković, inače predstavnik Manjeg zla u Srbiji.

Prirodna Albanija je pred vratima: I Palata Albanija postaje sumnjiva posle Batakovićeve naučne studije
Photo: Stock

Na kraju, boreći se sa šizofrenijom koju stvaraju mnogobrojne funkcije, Batakovića je obuzeo istoričar u njemu: “Kao istoričar, znam da savremena politika malo uvažava istorijske pouke, a u našem narodu se sećanje svelo na nekoliko poslednjih godina. Mi prolazimo kroz veliku krizu identiteta, uzdrmani u temelju negativnim aspektima jugoslavizma i titoizma. Vraćanje proverenim vrednostima koje nudi naša baština, prozračenim modernim senzibilitetom, veliki su zadatak naše elite”, završio je Svilanovićev diplomata, ne spominjući šta o svemu tome misli ambasador Bataković, godinama pod opsadom zapadnjačkih revizionista.

Polazeći od pretpostavke da se niste dovoljno napojili Batakovićevom pariskom vizijom i misijom u spašavanju Kosova, dakako i Metohije, od kandži Prirodne Albanije (a sumnjiva je i Palata “Albanija”), izdvajamo nekoliko kapitalnih dela našeg istoričara, diplomate i političkog savetnika Borisa Tadića (baš ga je lepo savetovao, sad se odlično vidi):

Dečansko pitanje (The Dečani Question), Belgrade: Historical Institute-Prosveta 1989.

Kosovo i Metohija u srpsko-arbanaškim odnosima (Kosovo and Metohija in Serb-Albanian Relations), Priština: Jedinstvo 1991.

The Kosovo Chronicles, Belgrade: Plato Books 1992.

Kosovo. La spirale de la haine, Lausanne: L'Age d'Homme 1993.

Kosovo. Un conflit sans fin? Lausanne: L'Age d'Homme 2008.

Serbia's Kosovo Drama. A Historical Perspective, Belgrade, Čigoja Štampa, 2012.

Kosovo and Metohija. Living in the Enclave, Institute for Balkan Studies, SASA, Belgrade 2007.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
24/10/2012 18:05