beats by dre cheap

"BH. POLITIČARI NEMAJU INTERES ZA ČLANSTVO U EU"

"Bh. političari nemaju interes za članstvo u EU"

imageBiH na putu ka EU

............................................................

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo imao je odvojene susrete s ambasadoricom SR Njemačke u BiH Ulrike Knotz, direktorom komunikacija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Endijem Mekgufijem i direktorom USAID-a u BiH Dejvidom Bartom.

Ambasadorica Knotz je istakla zabrinutost zaostajanjem BiH u procesu EU integracija i naglasila neophodnost postizanja što bržeg političkog kompromisa i dugotrajnih rješenja, kako bi se proces EU integracija nastavio, a zemlja uhvatila priključak sa zemljama okruženja.

Naglasila je da je Evropski pokret izuzetno aktivan i ozbiljan u svom radu te da predstavlja svijetlu tačku domaćih subjekata, koji su angažovani u procesu EU integracija, na koji bi se i domaći političari, barem po ozbiljnosti i djelotvornosti mogli ugledati.

Tokom susreta dogovoreno je da ambasadorica Knotz uzme učešće u narednim projektnim aktivnostima Evropskog pokreta.

Praštalo je u susretu s Endijem Mekgufijem upoznao direktora komunikacija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH s projektima koje će Evropski pokret u saradnji s ambasadama Češke, Slovačke i Turske realizirati do kraja godine.

Mekgufi je pozdravio rad Evropskog pokreta na projektu "Evropa u mojoj školi" , koju finansira Evropska unija i koji ima cilj da mlade upozna s procesom evropskih integracija.

Dao je punu podršku EUSR kancelarije nevladinim organizacijama, uključujući i Evropski pokret, koje su aktivne i djeluju u procesu evropskih integracija.

Predsjednik Evropskog pokreta je svog sagovornika informisao o partnerstvu i problemima s kojima se susreću lokalne zajednice u BiH, naglasivši pri tome da je upravo u lokalnim zajednicama najviši stepen konkretnog prihvaćanja i podrške procesu EU integracija.

Po njegovom mišljenju, kako se ide više ka vrhu političke i društvene vlasti ta podrška rapidno opada, da bi na samom vrhu "društvene piramide" podrška procesu EU integracija bila više deklarativna, pošto posebno nakon "slučaja Sanader" u Hrvatskoj većina bh. političara i nema baš veliki interes da svoje glasače-birače i građane povede ka punopravnom članstvu u EU.

Direktor USAID-a u BiH Dejvid Bart i predsjednik Evropskog pokreta Predrag Praštalo razgovarali su u Sarajevu o mogućoj saradnji u narednom periodu.

Praštalo je Barta informisao o načinu rada i djelovanja organizacije, te je dogovoreno da se ponovo sastanu početkom novembra, saopšteno je iz Evropskog pokreta u BiH.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
20/10/2012 00:06