beats by dre cheap

BALKANSKE ZEMLjE MORAJU ZAJEDNO RJEŠAVATI REGIONALNE PROBLEME

Balkanske zemlje moraju zajedno rješavati regionalne probleme

imageAhmet Davutoglu

.......................................................

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu na naučnom skupu „Od Balkanskih ratova do mira na Balkanu“, koji je u Istanbulu okupio državnike i naučnike iz zemalja regije, izjavio je da se zemlje Balkana moraju okrenuti zajedničkom rješavanju problema sa kojima se suočavaju.

“Došlo je vrijeme da region Balkana ostavi sukobe i ratove iza sebe i da  zajedničkim dogovorima i inicijativama pronalazi najbolja rješenja za  sve zemlje regiona”, kazao je Davutoglu.

On je istakao da čitavo  čovječanstvo mora naučiti značajne lekcije iz ratnih događaja koja su  obilježila 20. stoljeće na Balkanu.

“Moramo naučiti lekcije iz  tih teških iskustava kako se u 21. stoljeću ne bissmo suočavali sa  sličnim problemima i nasiljem”, napomenuo je Davutoglu.

Turski  ministar je izjavio da su Balkanski ratovi bili prvo bolno iskustvo s  kojim su se suočili narodi Balkana na samom početku 20. stoljeća.

“Balkanski  ratovi su razdvojili narode koji su stoljećima živjeli zajedno u miru.  Tačnije, u samo dvije godine, narodi koji su nekada bili tako bliski,  postali su međusobni neprijatelji. Tada su se desila velika ubistva i  velike migracije. Tada je stradao i zajednički identitet svih naroda  Balkana. Isto tako, rasističke podjele u Drugom svjetskom ratu zahvatile  su i Balkan, što je rezultiralo genocidima i stradanjima među narodima u  tom dijelu Evrope”, kazao je Davutoglu.

Poslije Drugog svjetskog  rata na Balkanu su nastavljeni međusobni antagonizmi i netrpeljivosti  tako da je čitav region početkom 90-tih doživio velike političke i  demografske tranformacije.

“Poslije pada Berlinskog zida, desile  su se nove traume i tragedije na Balkanu, etnički sukobi su pretvorili  čitavu regiju u jezero krvi, balkanski narodi su krajem 20. stoljeća  doživjeli sličnu sudbinu kao i početkom 20. stoljeća. Najbolji primjer  takvog stradanja je grad Sarajevo”, kazao je Davutoglu.

Turski  šef diplomatije je napomenuo da je iz tog razloga vrlo značajno da sve  zemlje regiona zajedno grade budućnost u kojoj će živjeti u miru i  blagostanju kako ne bi vječno bili mjesto “konlikata, genocida i  ubijanja”.

“Sada ćemo 21. stoljeće oblikovati svi zajedno. Kako  ponovo ne bismo doživjeli sudbinu iz 20. stoljeća, moramo se usagalsiti  oko četiri glavna pitanja, a to su regionalno rješavanje problema,  duboka regionalna integracija, politika vrijednosnog sistema umjesto  ideološkog i konkurentne prednosti”, istakao je Davutoglu.

Dodao  je da balkanske zemlje trebaju intenzivirati napore kako bi stvorile  regiju nesmetanog putovanja kao što je to učinila Evropska unija.

“Kao  što danas evropske države uvažavaju međusobne granice, isto tako Bosna i  Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Makedonija, Turska,  Bugarska i Grčka trebaju poštivati međusobne granice. Naime, državne  granice trebaju i dalje biti tu gdje jesu, ali bitno je da ne postanu  barijera jačanju naših kulturnih i ekonomskih veza”, napomenuo je turski  ministar.

Davutoglu je istakao da je od presudnog značaja da se  popravi imidž čitave regije Balkana u svijetu tako da ona postane  prepoznatljiva po pozitivnim i afirmativnim dešavanjima.

“Do sada  su se u svijetu Balkana prisjećali samo po ratovima i političkim  krizama. Međutim, ovo stanje moramo promijeniti svi zajedno. Moramo  isticati naše zajedničke vrijednosti, kao što su pjesme, običaji, jela i  nacionalna nošnja, što će povećati mir i stabilnost u regiji”, izjavio  je Davutoglu.

Također, Davutoglu je u obraćanju na konferenciji  kazao da balkanske zemlje trebaju na uspješnom modelu skandinavskih  zemalja graditi platformu za mir i saradnju. On je naglasio da je vrlo  značajno da se nastave ovakvi skupovi na kojima će intelektualci,  političari i predstavnici nevladinog sektora razgovarati o zajedničkim  inicijativama i projektima, koji će doprinijeti izgradnji mirnijeg i  naprednijeg regiona.

“Obišao sam čitav Balkan i shvatio sam da  imamo više zajedničkih osobina nego različitosti. Isto tako, i na ovom  skupu smo vidjeli snažnu političku volju da zajedno radimo na jačanju  regionalne saradnje kako bi u 21. stoljeću region Balkana postao mjesto  mira, sigurnosti i stabilnosti”, kazao je turski ministar vanjskih  poslova.

(Vijesti.ba/AA)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
18/10/2012 17:38