beats by dre cheap

EU: POPIS STANOVNIŠTVA JE KLjUČNI ELEMENT ZA EKONOMSKI RAZVOJ BiH

Popis stanovništva je ključni element za ekonomski razvoj BiH

imageOdnosi BiH i EU

......................................................

Evropska unija (EU) pozdravlja početak probnog popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, saopćila je danas Delegacija EU u BiH. Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova, koji je počeo danas, bit će održan do 29. oktobra u 60 popisnih područja, u 35 općina.

"Probni popis stanovništva je veoma bitna proba samog popisa, trenutno planiranog za april 2013. godine.

Omogućit  će vlastima da testiraju metodologiju popisa kao i samu provedbu te  ukoliko bude potrebno, da urade eventualne prilagodbe, ispravke i  promjene, s ciljem da se osigura da stvarni popis bude uspješan.

Pozivam  sve građane koji žive unutar popisnih područja da aktivno učestvuju u  probnom popisu", rekao je zamjenik šefa Delegacije EU u našoj zemlji  Renzo Daviddi.

Probni popis će posmatrati Međunarodna  posmatračka operacija, koja će nakon toga dati ocjenu i povratne  informacije kako bi se osigurala pravilna primjena stvarnog popisa u  2013.

Popis je od ključne važnosti jer će to biti prvi  sveobuhvatan pregled ekonomskih i društvenih podataka u Bosni i  Hercegovini od 1991. godine, čime će se omogućiti vlastima da razviju  javne politike, kao što su u oblasti zdravstva i obrazovanja, na temelju  tačnih podataka.

To je, dakle, ključni element za ekonomski  razvoj Bosne i Hercegovine kao i za njen napredak na putu ka evropskim  integracijama.

EU daje podršku Popisu stanovništva s 4,5 miliona  eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), kroz tehničku  pomoć, podršku posmatračkoj operaciji i osiguranju nepohodne IT opreme  za obradu podataka.

Međunarodna posmatračka operacija kroz svoje  prisustvo i EU, podrškom koju pruža će doprinijeti da se popis pripremi  u skladu s najvišim međunarodnim standardima, uključujući prikupljanje i  obradu podataka.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
15/10/2012 19:05