beats by dre cheap

BAKIR DAUTBAŠIĆ: BiH ISPUNjAVA OBAVEZE BEZVIZNOG REŽIMA

BiH ispunjava obaveze bezviznog režima

imageOdnosi BiH i EU

........................................................

Bosna i Hercegovina ispunjava obaveze u pogledu bezviznog režima, a kad se problemi i pojave, reaguje pravovremeno, na bilateralnom nivou, s državama na koje se problem također odnosi, kao s Belgijom i Švedskom.

To je danas Agenciji Fena kazao Bakir Dautbašić, šef  bosanskohercegovačkog monitoring tima za praćenje primjene bezviznog  režima.

Mediji su danas prenijeli da je Evropska komisija  upozorila više zapadnobalkanskih zemalja da ih je šest zemalja EU, među  kojima Francuska i Njemačka, optužilo da podnose neosnovane zahtjeve za  azil za svoje državljane.

Ako ove zemlje ne razmotre svoju  politiku, neke zemlje EU bi mogle uvesti obavezne vize za ove  državljane, saopćila je Komisija.

Šest zemalja Evropske unije -  Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska, Luksemburg i Holandija,  zatražilo je mogućnost da ponovo uvedu viznu obavezu za Srbiju, Crnu  Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju, u znak protesta zbog  povećanog broja neosnovanih zahtjeva za državljane tih zemalja.

"Dobili  smo pismo koje su potpisali ministri unutarnjih poslova šest zemalja  članica u kojem traže da se što prije postigne dogovor o sigurnosnoj  odredbi koja će omogućiti ponovno uvođenje viza u slučaju teških  propusta", izjavio je Michele Cercone, glasnogovornik Cecilie  Malmstroem, povjerenice za vanjske poslove, javio je AFP.

O ovom  zahtjevu će se razgovarati na sljedećoj sjednici ministara unutarnjih  poslova EU 25. oktobra u Luxembourgu, precizirao je glasnogovonik.

"Situacija  je zabrinjavajuća", priznao je on. "Većina predatih zahtjeva za azil je  neosnovana i nanosi štetu jer preopterećuju službe za razmatranje tih  zahtjeva u državama koje su se žalile", objasnio je on.

Mogućnost  odlaska u EU bez vize "podrazumijeva odgovornost za vlasti i građane  tih zemalja", upozorio je glasnogovornik Cecilie Malmstroem.

"Važno  je da vlasti tih zemalja djeluju i preduzmu jake mjere jer ako problem  ne bude brzo riješen postoji opasnost da će zbog toga snositi  posljedice", kazao je glasnogovornik.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
15/10/2012 19:00