beats by dre cheap

NIJE ISKLjUČENA MOGUĆNOST NOVOG UVOĐENjA VIZA ZA BiH

Zemlje EU uputile žalbu zbog zahtjeva za azil
Nije isključena mogućnost novog uvođenja viza za BiH
.................
15.10.2012.
................
Nije isključena mogućnost novog uvođenja viza za BiH

Evropska komisija je u ponedjeljak upozorila nekoliko zapadnobalkanskih zemalja da ih je šest zemalja EU-a, među kojim Francuska i Njemačka, optužilo da podnose neosnovane zahtjeve za azil za svoje državljane.

Ako ove zemlje ne razmotre svoju politiku, neke zemlje EU-a bi mogle uvesti obavezne vize za ove državljane, saopćila je Komisija.

Šest zemalja Evropske unije - Njemačka, Austrija, Belgija, Francuska Luksemburg i Holandija, zatražilo je mogućnost da ponovo uvedu viznu obavezu za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Makedoniju, u znak protesta zbog povećanog broja neosnovanih zahtjeva za državljane tih zemalja.

"Dobili smo pismo koje su potpisali ministri unutarnjih poslova šest zemalja članica u kojem traže da se što prije postigne dogovor o sigurnosnoj odredbi koja će omogućiti ponovno uvođenje viza u slučaju teških propusta", izjavio je Michele Cercone, glasnogovornik Cecilie Malmstroem, povjerenice za vanjske poslove, javio je AFP.

O ovom zahtjevu će se razgovarati na sljedećoj sjednici ministara unutarnjih poslova EU-a 25. oktobra u Luxembourgu, precizirao je glasnogovonik.

"Situacija je zabrinjavajuća", priznao je on. "Većina predatih zahtjeva za azil je neosnovana i nanosi štetu jer preopterećuju službe za razmatranje tih zahtjeva u državama koje su se žalile", objasnio je on.

Mogućnost odlaska u EU bez vize "podrazumijeva odgovornost za vlasti i građane tih zemalja", upozorio je glasnogovornik Cecilie Malmstroem.

"Važno je da vlasti tih zemalja djeluju i preduzmu jake mjere, jer ako problem ne bude brzo riješen postoji opasnost da će zbog toga snositi posljedice", kazao je glasnogovornik.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
15/10/2012 17:14