beats by dre cheap

IZBORI U CRNOJ GORI: POBJEDA ĐUKANOVIĆEVE KOALICIJE, BEZ APSOLUTNE VEĆINE

Pobjeda Đukanovićeve koalicije, bez apsolutne većine

Slavlje na ulicama Podgorice

Slavlje na ulicama Podgorice

....................................................

Koalicija za Evropsku Crnu Goru, koju čine Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića i Socijaldemokratska partija, osvojila je prema skoro kompletnim preliminarnim rezultatima 45,7 odsto glasova ili 39 od 81 skupštinskog mandata na parlamentarnim izborima koji su održani u nedjelju.

Prema podacima Centra za monitoring (CEMI) na osnovu 95 posto prebrojanih glasova, na drugom mjestu je Demokratski front koji predvodi Miodrag Lekić sa 23,8 odsto glasova ili 20 skupštinskih mandata, zatim Socijalistička narodna partija sa 10,6 posto glasova ili devet mandata i Pozitivna Crna Gora, nova politička stranka koje je osnovana prije pet mjeseci, sa 8,9 odsto glasova ili sedam mandata.

Osvojeni rezultat dosadašnje vladajuće koalicije neće biti dovoljan za samostalno formiranje vlade, već će prema dosada objavljenim podacima CEMI-ja za monitoring, morati da sklope savez sa nekom od partija manjinskih naroda koji su ukupno osvojili šest mandata.

U Skupštinu Crne Gore će ući Bošnjačka stranka sa tri poslanika dok će Hrvatska građanska inicijativa, albanska partija Forca i albanska koalicija koju čine Demokratski savez i Demokratska partija imati po jednog poslanika.Parlamentarni izbori: Preliminarni rezultatiBrojmandata(ukupno81)Evropska CG Demokratski front SNPPozitivna CGBošnjačka strankaHrvatska građanska inic... Koalicija ForcaAlbanska koalicija010203040
81)


..................................................................
Nakon objave rezultata, članovi i simpatizeri stranaka pobjedničke koalicije počeli su izborno slavlje na podgoričkim ulicama i u staroj zgradi Vlade Crne Gore.

Na izbore je izašlo 70,3 odsto birača, od ukupno 514.000 građana koji imaju pravo glasa. Centar za monitoring je tokom čitavog dana obavještavao o uočenim nepravilnostima na biračkim mjestima, a prekršaje su činili kako birači, tako i pojedini članovi biračkih odbora i parijski aktivisti.

Istovremeno sa parlamentranim, održani su  lokalni izbori u Nikšiću, Kotoru i Budvi. Iako su osvojili najveći broj glasova u Nikšiću, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija su izgubile uporište u tom gradu, odnosno opozicione stranke bi dogovorom mogle da preuzmu vlast.

Vladajuća koalicija će zadržati vlast u Budvi dok u Kotoru će morati da se formira nova koalicija.

Izbore u Crnoj Gori pratili su posmatrači OEBS-a, a ocjenu o samom danu glasanja dao je Mitja Drobnič, šef kancelrije Evropske Unije

"Ne vidim nikakvih devijacija od procesa koji su neuobičajeni u drugim državama EU, a i u drugim demokratskim državama," rekao je Drobnič.

Ovo su bili treći izbori od sticanja nezavisosti Crne Gore, a deveti od uvođenja višestranačkog sistema.

......................................................................

....................................................................

Đukanović slavi potvrdu povjerenja, Lekić traži jedinstvo opozicije

Milo Đukanović slavi izborni rezultat, 14. oktobar 2012.

Milo Đukanović slavi izborni rezultat, 14. oktobar 2012

........................................

Na prve nezvanične rezultate izbora reagovali su u najvećim koalicijama i strankama koje će u naredne četiri godine zastupati interese građana u crnogorskom parlamentu.

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović kazao je da je koalicija DPS-SDP-LP osvojila ubjedljivo najviše glasova na parlamentarnim izborima. Đukanović je kazao da su osvojili ubjedljivu većinu i da će već u ponedjeljak krenuti u formiranje Vlade.

"Dragi prijatelji, kako smo i obećali pobijedili smo. Crna Gora ide naprijed. Želim da vas obavijestim da samo sa još uvijek ne prebrojanim svim glasovima, ali vrlo izvjesno ubjedljivo najjača koalicija na ovim izborima, koalicija koja je osvojila sigurno duplo više mandata i duplo više glasova od prvog sledećeg učesnika na ovim izborima. Takođe, želim da vas obavijestim da imamo sve uslove da već od sjutra radimo na formiranju vlade koja će nastaviti da uspješno vodi Crnu Goru putem evropskih i evroatlantskih integracija i da bude apsolutno posvećena onome što je naš osnovni programski prioritet, a to je unaprjeđenje kvaliteta života svakog građanina Crne Gore", poručio je Đukanović.

On je istakao i dva kurioziteta parlamentarnih izbora.

"Prvi je taj da je vladajuća koalicija u Crnoj Gori vjerovatno jedina vladajuća koalicija u Evropi koja je uspjela u godinama ovako teške krize da sačuva povjerenje i nastavi da vrši vlast u jednoj od evropskih država. I drugi, ne manje važan kuriozitet, da smo na ovim izborima osvojili više glasova nego na izborima prije četiri godine. Podsjetiću vas, prije četiri godine je osvojila 168 hiljada a ovoga puta preko 180 hiljada. Dakle, više glasova i u apsolutnom broju, što vjerujem uvjerljivije svjedoči od bilo čega da je ova politika opravdala povjernje građana Crne Gore i da smo zahvaljujući tome i dalje najsnažnija politička koalicija u Crnoj Gori, kojoj građani vjeruju i kojoj daju mandat da i u narednom periodu upravlja poslovima u našoj državi", rekao je lider DPS-a.
Miodrag Lekić
​​...........................................
Iako je koalicija koja je u Crnoj Gori do sada vršila vlast osvojila više glasova, lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić je koaliciju koju predvodi proglasio pobjednikom upravo održanih izbora.

Lekić smatra da je Demokratski front na čijem je čelu dobio status političkog subjekta koji sada ima istorijsku odgovornost da, iako i stručna i ukupna javnost manjinskim partijama pripisuje ulogu novog-starog saveznika do sada vladajuće koalicije DPS-SDP, pokuša da nađe put do smjene dosadašnje vlasti.

"Mi smo sada vodeća demokratska opoziciona snaga koja isto tako ima demokratsku odgovornost i istorijsku odgovornost da inicira dijalog, razgovore sa svim drugim opozicionim i demokratskim snagama i da uradimo ono što javnost od nas očekuje, da formiramo vladu narodnog jedinstva u Crnoj Gori. Ovo je po našem mišljenju početak kraja vladavine DPS-a i SDP-a i ja očekujem da sve druge komponente koje su doprinijele ovom rezultatu, da poslije 10 godina vladajući režim nema apsolutnu većinu, da će svi biti na visini, da u zajedničkom dijalogu, demokratskom dođemo do načina kako bi formirali vladu koja bi bila demokratska, reformska i podržana od međunarodne zajednice", rekao je Lekić.

Pajović: Veliki uspjeh za Pozitivnu Crnu Goru

U do sada najjačoj opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji ne kriju razočarenje.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić je rekao da nije zadovoljan izbornim rezultatom jer je njegova partija, u odnosu na prethodne izbore, doživjela pad. Milić ipak, kao pozitivnu okolnost ističe činjenicu da će koalicija DPS-SDP, koja je do sada imala natpolovičnu većinu, morati da traži dodatne saveznike da bi formirala vladu.

"Sve u svemu, ono što moram da kažem jeste da sam ponosan na kampanju koju smo izdržali, ponosan na sve one udarce koje smo primili a da nijesmo vraćali. Moram da priznam da je bila moja greška što nisam dozvolio da se drugačije radi u kampanji. Na kraju krajeva 29 mandata je bilo u prethodnom mandatu u okviru grupacija Pokret za promjene, NOVA i SNP danas je 29 mandata najvjerovatnije Demokratski front i SNP. Nova vrijednost je Pozitivna Crna Gora. Bitno je da će se dešavati promjene u narednom periodu i ja moram da priznam da sam razočaran prije svega brojem glasova koje su očigledno dobili  DPS, SDP i Liberalna partija. Smatrao sam da će se sve to drugačije odvijati", rekao je Milić.

Suljo Mustafić, funkcioner Bošnjačke stranke koja je i do sada bila dio vladajuće koalicije će, prema preliminarnim rezultatima, imati veoma povoljnu poziciju sticanjem takozvanog"ucjenjivačkog kapaciteta", jer će biti važna DPS-u i SDP-u za formiranje natpolovične većine.
Darko Pajović na glasanju
​​.....................................................
"U Rožajama smo ostvarili ubjedljivu pobjedu u odnosu na koaliciju DPS i SDP. Naravno da ćemo razgovarati sa eventualnim koalicionim partnerima na bazi naše izborne platforme, odnosno na bazi onoga što je Bošnjačka stranka iznijela kao svoje krucijalne ciljeve. Razgovaraćemo tek nakon prebrojanih rezultata i nakon izvjesnog rasporeda broja mandata", izjavio je on.

U novoosnovanoj Pozitivnoj Crnoj Gori, koja je osvojila sedam mandata ne kriju zadovoljstvo. Kažu da ostaju i dalje privrženi ideji manjinske Vlade za koju bi im predsjednik države ponudio mandat na određeno vrijeme, a što bi ostatak parlamenta mogao da podrži.

Predsjednik Pozitivne Darko Pajović je, prije nego što se osvrnuo na istorijski aspekt održanih izbora obznanio javnosti ko je, po njegovom mišljenju, pravi pobjednik održanih izbora.

"Ovo za nas i jeste veliki uspjeh. Ja potpuno otvoreno kažem da je Pozitivna Crna Gora jedini dobitnik ovih izbora. Svi ostali su dobili u nekim prekompozicijama određene mandate. Ono što je bez svake sumnje jeste da je svaki mandat Pozitivne Crne Gore dobijen jednim velikim, mogu slobodno reći udarničkim radom, teškim naporom i, kao što ste vidjeli sam podatak da smo imali u prethodnom sazivu 48 mandata vladajuće koalicije, a da danas ima 39 jeste jedan veliki uspjeh koji smo mi obećali građanima Crne Gore i ispunili. Nikada više u Crnoj Gori nećemo imati apsolutnu vlast onih koji su u njoj vladali u protekle 23 godine i to je jedan izuzetno veliki uspjeh", istakao je Pajović.

 

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
15/10/2012 05:01