beats by dre cheap

FELIKS USPJEŠNO SKOČIO SA IVICE SVEMIRA

Feliks uspešno skočio sa ivice svemira

Feliks Baumgartner u kapsuli

Feliks Baumgartner u kapsuli

..........................................................

Ekstremni sportista Feliks Baumgartner uspešno se spustio na Zemlju nakon što je u nedelju u 20.08 sati napravio istorijski skok sa visine od 39 kilometara, za koji se pripremao poslednjih pet godina.

"Ponekad morate da odete stvarno visoko da vidite koliko ste mali. Vraćam se kući", rekao je neposredno pre skoka sa oko 39.000 metara kojim je oborio tri rekorda - u najvišem letu balonom kojim je upravljao čovek, u najbržem slobodnom padu i u skoku sa najviše visine ikada. Ovaj 43-godišnjak je postao prvi čovek koji je slobodnim padom probio zvučni zid.

On je postigao 4,20 minuta slobodnog pada, čime nije oborio rekord u najdužem slobodnom padu koji je svojevremeno postavio njegov mentor Džo Kitindžer.

Naviša brzina koju je dostigao nakon što je skočio sa kapsule iznosila je 1.342 kilometara na sat, prenosi BBC.

"Stajao sam na vrhu sveta, ponizan. Tada postaneš toliko skroman, zaista ne razmišljaš o obaranju rekorda. U tom trenutku sam samo razmišljao o tome da se vratim živ'", rekao je Baumgartner.

Čitav događaj prenosio se uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekine.

Baumgartner je svoj poduhvat izveo balonom sa helijumom koji je krenuo iz Rozvela u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko i uz pomoć specijalnog odela pod pritiskom, vrednog 200.000 dolara. Skok je prethodno tri puta otkazivan zbog jakog vetra.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
15/10/2012 04:47