beats by dre cheap

SUVAD HALILOVIĆ: MOŽDA JE BOLjE ŠTO BEGO NIJE VIDIO, ONO MALO ŠTO JE OD NjEGOVIH RODITELjA OSTALO...

DNEVNIK  Suvad Halilović, istražitelj Instituta za nestale osobe BiH
Možda je i bolje što Bego nije vidio ono malo što je od njegovih roditelja ostalo...
...................
13.10.2012.
.................
Možda je i bolje što Bego nije vidio ono malo što je od njegovih roditelja ostalo...
Suvad Halilović: Ostaci ubijenih raštrkani su na sve strane
FOTO: F. Fočo

........................................................

Subota, 6. oktobar

Pomoć komšiji

Prvi dan vikenda. Imao sam plan da odmaram nakon naporne sedmice. Međutim, oko 10 sati ujutro na vrata mi je pokucao komšija Munir s molbom da mu pomognem napraviti vrata i prozore na kući. Moj komšija je fin i uvijek je spreman za šalu. U mahali je jedan od omiljenih i bio sam sretan što mu mogu pomoći.

Nedjelja, 7. oktobar

Građanska dužnost

Kao i svaki savjestan građanin naše Bosne i Hercegovine, otišao sam na glasačko mjesto u mojoj mahali. Nakon što sam obavio svoju građansku dužnost, otišao sam kući i posložio drva za ogrjev. Zima uskoro stiže i sve mora biti spremno. Kćerke Adelisa, Aida i najmlađa Ena pomažu mi da ovo što prije završim tako da mi je ostalo dovoljno vremena da koju progovorim i sa svojom suprugom Jasminom. I nju i djecu u posljednje vrijeme sve rjeđe viđam, jer sam često na terenu.

Ponedjeljak, 8. oktobar

Nekompletna tijela

Bego Andelija. Kada sam se probudio ujutro, sjetio sam se njega. On je oca i majku tražio 17 godina. Ove godine sam bio na njegovoj dženazi. Bego je umro početkom marta. On je sam godinama pokušavao pronaći grobnicu svojih nestalih roditelja i mještana sela Mičivode na Sokocu. Nije doživio da sahrani svoje roditelje i na mezaru im prouči Fatihu. Sve ove godine traganja za Begu nisu pokazale rezultate, ali nada u njemu nije umrla. Umro je on.

Posmrtne ostatke Beginih roditelja pronašli smo u masovnoj grobnici Bećari na Sokocu zajedno sa ostacima još najmanje 15 osoba. Još nisu pronađeni svi Bošnjaci koje su iz sela Mičivode 1992. godine odveli pripadnici VRS.

Danas je bila identifikacija Beginih roditelja. Osim roditelja, danas je identificirano još osam njegovih rođaka i komšija. Nijedno tijelo nije pronađeno kompletno, jer su ostaci ubijenih bili raštrkani na sve strane na lokaciji gdje su pronađeni. Možda je i bolje što Bego nije vidio ono malo što je od njegovih roditelja ostalo...

Utorak, 9. oktobar

Krupačke stijene

Cijeli dan sam proveo u kancelariji pripremajući se za probno kopanje na gradskoj deponiji u Krupačkim stijenama u općini Trnovo. Zvao sam Tužilaštvo BiH da ih obavijestim da sutra započinje probno kopanje na navedenoj lokaciji. Kontaktirao sam šefa pokopnog društva iz Lukavice da dogovorimo tehničke detalje. Kontaktirale su me i porodice nestalih osoba iz Hadžića, jer su čule da će se na tom lokalitetu vršiti probno kopanje. Pretpostavlja se da ćemo tu pronaći posmrtne ostatke nestalih Bošnjaka iz Hadžića.

Srijeda, 10. oktobar

Prekopavanje terena

Probno kopanje. Otišao sam na lokaciju Krupačke stijene. Bager pokopnog društva koje sam jučer kontaktirao započeo je prekopavanje terena. Moj zadatak je da nadzirem rad bagera i provjeravam da se u izbačenoj zemlji ne nalaze kosti ili neki predmet koji bi dao indikacije da se tu nalazi grobnica. Radovi su tek započeli i trebat će više dana da se pregleda teren. U međuvremenu su na teren došle porodice iz Udruženja nestalih Hadžići u iščekivanju da će pronaći svoje najmilije. Mnogo posla je još pred nama.

Četvrtak, 11. oktobar

Obdukcije i DNK analize

Prošle sedmice zakazana je ekshumacija prema naredbi Tužilaštva BiH koja se treba obaviti danas. Sredinom avgusta pronašao sam skeletne ostatke jedne osobe na lokalitetu Kamenica u općini Višegrad. Danas sam išao na ekshumaciju te osobe. Ekipa u kojoj su bili predstavnici Tužilaštva BiH, vještaci sudske medicine, radnici Komemorativnog centra Tuzla i ja, kao istražitelj Instituta za nestale osobe BiH, zaputila se prema Višegradu.

Tamo nas je dočekala lokalna policija te smo se zaputili na lokaciju. U Kamenici smo zatekli porodicu koja pretpostavlja da bi to mogli biti posmrtni ostaci njihovog člana. Nakon ekshumacije tijelo je prevezeno u mrtvačnicu u Goraždu. Tu su uzeti koštani uzorci za DNK analizu i urađena obdukcija tijela. Tijelo je nakon toga prebačeno u Komemorativni centar Tuzla. Osim ovoga, rađena je i obdukcija tri tijela ekshumirana u junu i julu ove godine na lokalitetu Jabučko sedlo u općini Rogatica, za koje se još čeka DNK analiza.

Petak, 12. oktobar

Čudan osjećaj

Dok sam bio na ekshumaciji u Višegradu, moje kolege Srpko Batinić i Zdenko Mitrović nastavili su probno kopanje na lokalitetu Krupačke stijene, a danas ja nadzirem probno kopanje. Zbog porodica, a i samih žrtava, nadam se da će ono biti uspješno okončano. Čudan je osjećaj kada pronađeš nečije najmilije i riječi su beznačajne da bi se to opisalo. Istovremeno osjećam tugu, jer su životi nevinih okončani, ali i radost jer znam da će njihove porodice znati da su njihovi najmiliji konačno dočekali smiraj.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
13/10/2012 23:16