beats by dre cheap

SUĐENjE RATKU MLADIĆU PONOVO PREKINUTO

Suđenje Mladiću ponovo prekinuto

Ratko Mladić

.........................................................

Goran Jungvirth

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, ponovno je prekinuto na dva tjedna, kako bi se njegova obrana pripremila za unakrsno ispitivanje novih svjedoka tužiteljstva.

Do sada je Raspravno vijeće čulo preko 30 iskaza u sudnici, a kao zadnji u nizu -svjedočenje je dovršio australski general Džon Vilson (John Wilson), bivši šef UN-ovih promatrača u Sarajevu koji je opisao više teških razaranja grada.
General Wilson je i treći dan iskaza, tijekom unakrsnog ispitivanja Mladićeve obrane, potvrdio – kako je optuženi kontrolirao otvaranje vatre na opkoljeni grad, kao i njezino zaustavljanje.

Inače Mladićeva obrana ne priznaje autentičnost presretnutih razgovora i osporava njihovo uvrštavanje u dokaze, no upravo se koristila jednim od njih tijekom unakrsnog ispitivanja bivšeg zapovjednika UN-ovih promatrača.

VIDEO: Mladić izdaje naređenje za granatiranje Sarajeva


Nakon što je tužiteljstvo pokazalo Wilsonu stenogram presretnutih razgovora u kojima general Mladić naređuje napade na grad, branitelj Nenad Petrušić je svjedoka suočio s presretnutim razgovorom u kojem - optuženi želi mir.

Pri tom je predočen razgovor generala VRS-a Mladića s podređenim oficirom (Milosav Gagović),  24.svibnja 1992.godine, četiri dana prije nego će razrušiti grad u napadu koji je svjedok opisao u glavnom iskazu.

„Stoji – Ratko Mladić. Pa je idući zapis: Prenesi tamo da bude mir. Nemojte ovo pucanje da se događa.  Kvarite mi sve ostalo. I upoznajte svoje ljude da je kasarna Viktor Bubanj izmještena bez gubitaka i bez vatre“
, naveo je branitelj pokušavajući prikazati kako su napad VRS-a na grad 28.svibnja 1992.godine – izazvale snage Predsjedništva BiH, budući da su odbile prethodno potpisan sporazum o napuštanju preostalih snaga JNA iz Sarajeva, predlažući novi koji pak nije prihvatila JNA.

„Sasvim je moguće da je bilo i tako. Stalno se pregovaralo i cjenkalo i na jednoj i na drugoj strani“, prisjetio se ratnih dana bivši promatrač UN-a Wilson.

Unatoč tome, što ne priznaje autentičnost presretnutih razgovora, na što su upozorili i suci, branitelj Petrušić je iz njih nastavio, australskom generalu - citirati svog klijenta.

„Gdje Ratko Mladić kaže: Mi ne trebamo žariti i paliti. Dajmo šansu da mir progovori.“, citirao je branitelj koji na kraju unakrsnog ispitivanja nije želio ponuditi presretnuti razgovor kao dokaz.

Upitan za komentar, svjedok Wilson je izjavio – da su citirane izjave još jedan pokazatelj – kako je general Mladić u potpunosti kontrolirao vojnim snagama kojima je zapovjedao, odnosno da su sarajevska područja napadnuta – tek kad je to on naredio.

„Moje tumačenje je da on želi nametnuti prekid vatre na tom području. On ne želi da njegovi vojnici pucaju jer bi to moglo poremetiti predstojeću evakuaciju kasarni. On pokazuje – da kada želi –  može nametnuti prekid vatre u gradu.“, odgovorio je Wilson koji je u glavnom iskazu tužiteljstvu opisao prijetnje Mladića – da će razrušiti pola grada ukoliko kasarne JNA ne budu evakuirane po njegovom planu.


Nakon dovršetka iskaza bivšeg UN-ovog promatrača, optuženom Mladiću je dopušten povratak u sudnicu iz koje je izbačen dan prije, jer je govorio za vrijeme svjedočenja.
Nakon kraće rasprave o administrativnim pitanjima suđenje se zaustavilo, kako bi se Mladićeva obrana spremila za ispitivanje nove grupe svjedoka o dvostrukom genocidu, teroru nad Sarajlijama i uzimanju međunarodnih promatrača za taoce.

Nastavak procesa slijedi potkraj mjeseca, 29.listopada ove godine.

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
12/10/2012 23:19