beats by dre cheap

TANjA TOPIĆ: GUBITNIK SDP I SNSD, A VELIKI POBJEDNIK SDA

Očekivano najveći gubitnik SDP, SDA veliki pobjednik, SNSD nije očekivao ovakav pad

imageTanja Topić

...................................................

BANJA LUKA - Srpska demokratska stranka (SDS) je, generalno gledajući, najveći dobitnik završenih lokalnih izbora u Republici Srpskoj, u jednom dijelu neočekivano, a najveći gubitnik Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), ocijenila je za Fenu politička analitičarka iz Banje Luke Tanja Topić.

-U Federaciji BiH je očekivano najveći gubitnik Socijaldemokatska partija BiH, s obzirom  na to da su, politika koju je ova stranka vodila od 2010.godine, sve lutanja i sve one stvari koje su iznevjerile ovu stranku u očima građana i glasača kao jednu alternativu, išli u prilog Stranke demokratske akcije (SDA), smatra Topić.

Stoga je, ocjenjuje, SDA veliki pobjednik, a tu pobjedu je izvojevao „na krilima upravo SDP-a i njegovog ponašanja“.

-Ono što nas je sve iznenadilo jest visoka izlaznost građana na izbore i upravo je ona doprinijela ovakvim rezultatima, ističe Topić i iznosi lični stav da je odziv građana na lokalne izbore u Banjoj Luci „nešto podbacio“.

Sasvim je sigurno da je izlaznost bila za neki procent veća i ishod rezultata za gradonačelnika najvećeg grada u RS-u bi, kaže, također izgledao drugačije.

Analizirajući razloge pada SNSD-a na lokalnim izborima, ona je kazala da su to svi i očekivali, jer je riječ o stranci koja je dugo godina na vlasti.

-To je onda jedan prirodni put. A s druge strane, jesmo svi očekivali pad, ali ne ovakav, pa ni sam SNSD to nije očekivao. Oni su izašli sa svojim procjenama, o osvajanju 45 načelničkih mjesta, a vidimo da je to svedeno na nekih 15 u ovom trenutku, što je rezultat koji puno odskače od onoga što je bila projekcija unutar te stranke, ističe Topić.

Primjećuje i da je u nekim općinama izlaznost bila gotovo referendumska.

Opozicija u RS-u, pojedine partije koje nisu previše radile, niti ponudile drugačiji program i opciju, dobile su, kaže, na toj referendumskoj izlazosti, koja je, zapravo, glasila – glasati protiv.

-Građani u RS-u su, u ovom trenutku u jednoj teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, jer vidimo u čestim anketama, da dobar dio ljudi živi sve gore. To je, možda, bio jedan od razloga zašto je SNSD doživio ovaj pad, zaključuje politička analitičarka Tanja Topić.

Naglašava i da su rezultati lokalnih izbora dobar pokazatelj za opće izbore, 2014.godine.

Međutim, brine mogućnost da političke partije, poučene ovim iskustvom, odmah ne krenu u predizbornu kampanju za izbore koji će  biti održani za dvije godine, jer je time život građana sveden od izbora do izbora, odnosno kampanja, što znači život pod političkim pritiskom.

Ipak, ne očekuje određena „preslagivanja“ na nivou entitetske vlasti, ali smatra da dobar dio stranaka hoće krenuti tim putem na nivou države.

Zato će, ističe, biti zanimljivo pratiti šta će se sada dešavati s Vijećem ministara BiH.

-Mislim da ključ u svojim rukama drže dva HDZ-a, naglašava Tanja Topić.

Iako još nisu objavljeni svi rezultati izbora za lokalne parlamente, primjetno je da su dvije partije, koalicioni partneri SNSD-a na nivou RS-u, socijalisti i Demokratski narodni savez RS-a potcijenili činjenicu da participiraju u vlasti, što se odrazilo na slabije rezultate koje su ostvarili.

-Mislili su da sve greške koje se dotiču izvršne vlasti neće biti pripisane njima, već da mogu profitirati i voditi svoju kampanju na lokalnom nivou, čak i kritikujući parnere s kojima su u izvršnoj vlasti, što se ovaj put nije desilo, ističe Topić za Fenu.

Ipak, vjeruje da će izvršna vlast na entitetskom nivou u RS-u ostati do općih izbora, u sadašnjem sastavu, ali ne isključuje moguće personalne promjene.

(Vijesti.ba/fena)

 

Jedinstvena Bosna i Hercegovina
http://haler.blogger.ba
08/10/2012 21:27